III. Látóképi Bojlis Találkozó (versenykiírás)

A Ponty-Centrum Horgász Egyesület szervezésében 2018-ban is megrendezésre kerül a Látóképi víztározón baráti bojlis verseny, a múlt tavaszival azonos szabályok szerint. A verseny célja a tó pontyállománya növekedésének felmérése és a bojlis horgászati adottságainak gyakorlati feltérképezése, a rendezvény baráti jellegének megőrzésével.

III. Látóképi Bojlis Találkozó – Látóképi víztározó, Debrecen

Időpont: 2018.05.02. – 05.06.
A verseny időtartama: 96 óra

A versenyen résztvevő csapatok létszáma: max. 30 csapat (csapatonként max. 3 fő)

Főbb általános tudnivalók:

-A verseny csapatverseny, minden csapat maximum 3 főből állhat, mind a hárman teljes értékű versenyzők.
-Horgászni csapatonként egyszerre csak legfeljebb 4 bottal lehet.
-A versenybe csak a 4 kg egyedi tömeget elérő ponty és amur számít, az értékelésben a fogott halak összeadott súlyát vesszük figyelembe.
-Csónak használata behúzásra, etetésre, bójázásra, fárasztásra egyaránt engedélyezett.
-Etetőhajó használata behúzásra is engedélyezett.
-Csalizásra csak bojli vagy pellet használható, melyet kötelezően hajszálelőkén kell felkínálni.
-A verseny nevezési díja: 40.000 Ft/csapat.

Tervezett menetrend:

2018.05.02. Első versenynap:
07:00   Rövid megnyitó
07:15   Horgászhelyek sorsolása
11:00   A verseny kezdete

2018.05.06. Utolsó versenynap:
11:00   A verseny vége
13:30   Eredményhirdetés
14:00   Közös ebéd

Díjazás:

helyezett: kupa + 120.000 Ft. vásárlási utalvány + 100.000 Ft. Pontycentrum vásárlási utalvány
helyezett: kupa + 80.000 Ft. vásárlási utalvány + 60.000 Ft. Pontycentrum vásárlási utalvány
III. helyezett: kupa + 40.000 Ft. Vásárlási utalvány + 40.000 Ft. Pontycentrum vásárlási utalvány

A legnagyobb hal megfogója:

kupa + 30.000 Ft. vásárlási utalvány

A felajánlások arányában további értékes nyeremények.

Nevezés:

A versenyre jelentkezni a következő kontaktokon lehet:
Tel.: +36 30 591-5952   ?E-mail: latokepiverseny@gmail.com

A versenyre való jelentkezés csak akkor érvényes, ha legalább a nevezési díj fele megérkezik a szervezőhöz. A teljes nevezési díj befizetési határideje 2018.04.20.

Értékelés:

A versenybe csak a 4 kg egyedi tömeget elérő ponty és amur számít, az értékelésben a fogott halak összeadott súlyát vesszük figyelembe.
Azonos súlyok esetén a legnagyobb súlyú hal megfogásával bíró csapatot illeti az elsőbbség.
Ha még mindig fennáll a holtverseny, akkor az elsőbbség azt a csapatot illeti, akinél nagyobb a fogások átlagsúlya (összes súly/db).
A horgászat szabályai:

-A versenyzők annyi botot tarthatnak és szerelhetnek össze, amennyit akarnak, de egyszerre csak legfeljebb 4 bottal (versenyzőnként 2-2 bot) horgászhat a csapat.
-Botonként egy db, egyágú horog (legkisebb méret 8-as), hajszálelőkés felkínálási módban engedélyezett.
-Horgászatra csak az un. bojlis botok használata engedélyezett, melyek hossza 4 m-nél rövidebb és maximum 3,5 Lbs dobósúlyú lehet. Tilos a feeder, match, rakós, pergető, legyező, surf botok horgászatra való használata.
-Surf (maximum 420 cm) és Spod botok csak parittyázásra, etetőrakétázásra és markerúszózásra használhatók, melyekből ilyen célra 2db bot használható egyszerre.
-A horgászaton kívüli tartalék botokat külön kell tárolni. A horgászatra aktuálisan használt botokon kívül a bottartó állványon más bot nem lehet.
-Oldódó csalik, paszták használata engedélyezett. Pasztaólom használata engedélyezett (arra etetőanyag is rágyúrható). A csalik pasztával történő bevonása, PVA termékek használata engedélyezett. A csalik szabályszerű használatát a szervezők folyamatosan ellenőrzik, ideértve a bevetett készségek szúrópróbaszerű, kivétellel járó vizsgálatát.
-Etetőkosár, method kosár, úszók használata tilos!
-Lebegtetni csak bojlival lehet, bármiféle műanyag csali utánzat, szivacs, parafa használata tilos.
-Fonott főzsinór, fonott dobóelőtét használata TILOS!
-Fonott előkezsinór maximálisan 50 centiméteres hosszúságban használható.
-Lead Core ólombetétes kagylóálló zsinórt maximálisan 120 centiméteres hosszúságban használható.
-A monofil főzsinór átmérője nem haladhatja meg a 0,5 millimétert.
-Az elektronikus, akusztikus és vizuális kapásjelzők megengedettek.
-A bot spiccére rögzíthető vagy rögzített lengőspicc és rezgőspicc használata tilos!
-A vízből történő dobás nem engedélyezett.
-Csalizásra csak bojli vagy pellet használható, melyet kötelezően hajszálelőkén kell felkínálni. Magok csalizásra történő használata nem engedélyezett!
-Etetésre használhatók: etetőanyagok, morzsák, granulátumok, különböző állati- és növényi eredetű lisztek, gyári, illetve házi készítésű bojlik és pelletek, aromák, növényi eredetű magvak, etetőanyag ragasztók, valamint etetőanyag földek, lösz, agyag. Tilos használni bármilyen élő vagy elpusztult (szárított sem) állatot, bogarat, férget, lárvát stb. Pusztán áztatott magvak, valamint kutyatáp használata szigorúan tilos!
-A verseny ideje alatt csapatonként összesen 4 db jelölő bója használata engedélyezett, ami lehet világítással ellátott.
-Engedélyezett az etető csúzli, katapult, dobócső, etetőrakéta, parittya, Spomb, PVA termékek alkalmazása, viszont az etetőanyaga vízbe juttatására minden sűrített levegővel, gázzal vagy elektromos árammal működő eszköz használata tilos.
-Tilos a vizet nagy erejű reflektorokkal megvilágítani, viszont szabad világító eszközt használni a sátorban, ernyők alatt, valamint szabad fejlámpát használni fárasztáskor, bedobáskor, csalizáskor és a halak hálóba emelésekor.
-Sötétedés után a horgászhelyet jól láthatóan ki kell világítani.
-Sátrak, félsátrak, ernyők (tábor kialakítása), személyes dolgok elhelyezése közvetlenül a horgászhelyen, táboron belül lehetséges. A csapatok az autókat a horgászállásokon hagyhatják, amennyiben az útviszonyok a gépkocsival történő bejutást lehetővé teszik
-A megakasztott hal sikeres kiemelésében segítség igénybe vehető (csapattárs, hozott segítő, esetlegesen a szomszéd csapat tagja).
-Csak a szabályosan, a hal szájába akadt horoggal megfogott hal kerül értékelésre. Ha a fogott hal mérlegelés előtt elpusztul, nem kerül mérlegelésre. -Ebben az esetben a versenybíró kivizsgálja a halvesztés körülményeit, és amennyiben felelősség megállapítható, büntetés róható ki a felelős csapatra. -A büntetés a vétkes magatartás mértékétől függően lehet figyelmeztetés, kizárás. A büntetés kiszabása kizárólag a versenybíró hatáskörébe tartozik.
-A fogott halakat mérlegelésig pontyzsákban kell tárolni. Minden hal külön pontyzsákban tárolandó. A fogott halakat mérlegelés után azonnal kíméletesen vissza kell helyezni a tóba.
-Minden 10 kg-on felüli ponty és 10 kg-on felüli amur fogását azonnal jelenteni kell. Ezen esetekben a fotózásig színezett fertőtlenítő használata tilos!
-A halak elhelyezésére megnedvesített pontymatrac és pontyzsák használata kötelező. A halakat pontyzsákban élve kell tartani és verseny ideje alatt a pontyzsáknak teljes terjedelmében a vízben kell lennie.
-A csapatoknak minimum 8 db pontyzsákkal kell rendelkezniük, melyet a verseny szervezői a verseny elején ellenőrizhetnek. A pontyzsákok megtelése esetén azonnali mérlegelést kell kérni.
-A pontyzsákok használata során ? a rossz minőségű pontyzsákok miatt ? az esetlegesen beakadó uszonyok kiszabadítása közben elsődleges szempont a halvédelem, még abban az esetben is, ha az a pontyzsák sérülésével, megsemmisülésével jár. Amennyiben a pontyzsákot halvédelmi okból szét kell vágni, a károsult csapat kártérítési igényt nem támaszthat.
-A verseny lefújása előtt megakasztott hal beleszámít a versenybe akkor is, ha a fárasztás a verseny hivatalos vége után fejeződik be.

Kötelező eszközök:

1 db pontybölcső, esetleg jó minőségű, vastagon párnázott pontymatrac, 2 db minimum 90×90 cm-es, sűrű szövésű merítőháló (bojlis merítő) és a sebfertőtlenítő. A felsorolt eszközök meglétét a regisztráció alkalmával, illetve a verseny egész ideje alatt a szervezők szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik. Bármely eszköz hiánya esetén az érintett csapat nem kezdheti meg a versenyt, illetve a megkezdett versenyt fel kell függeszteni az érintett csapat tekintetében mindaddig, amíg pótlásra nem kerül a hiányzó eszköz. Ebben az esetben a versenyzésben elszenvedett hátrányért sem anyagi, sem erkölcsi kártérítési igény nem támasztható.
Mérlegelés szabályai:

-A versenybe minden 4 kg feletti ponty, koiponty, ill. amur számít bele.
-Mérlegelés naponta kétszer történik (reggel és este). A mérlegelést a csapathoz tartozó szektoron belül kell elvégezni. Jelen kell legyen: mérlegelők, egy csapat tag, egy szomszédos csapat tagja.
-Minden 10 kg-on felüli ponty és 10 kg-on felüli amur fogását azonnal jelezni kell telefonon. Ez esetben a mérlegelés soron kívül történik.
-Minden halat a szervezők által biztosított mérlegelőhálóban kell lemérni, ezt benedvesítik, és megállapítják az önsúlyát minden mérés előtt.
-Minden fogott halat külön- külön, egyesével kell felírni a mérlegelő lapokra, gramm pontossággal (pl. 6824 gr). A méréseket az erre kijelölt segítők hajtják végre.
-A fogás adatai felkerülnek egy mérlegelő lapra, melyet aláírásával hitelesít a halat fogó versenyző, a mérlegelő és egy szomszédos csapattag.
-Amíg a mérőcsapat megérkezik a horgászhelyre, a versenyzőknek a halat tartalmazó hálókat a vízben kell tartani. Ezután a halakat az egyik versenyzőnek át kell tennie a mérőhálóba, és ráhelyezni a mérőfelületre. Mérés után a halakat vissza kell bocsátani.
-Mérlegeléssel kapcsolatos, és egyéb óvást a versenyszervezőknek lehet benyújtani, aki önállóan, azonban az érintetteket meghallgatva jogosultak dönteni.

Sorsolás menete:

Első körben a csapatok a húzási sorrendet döntik el (a nevezési díj befizetési sorrendjében), egy húzás alapján.
A második körben a horgászhelyüket döntik el, egy húzás alapján.
Időjárás.

Amennyiben a verseny kezdési időpontja az időjárás miatt módosul, akkor a verseny befejezési időpontja is módosításra kerül úgy, hogy a verseny tiszta időtartama 96 óra legyen.
Abban az esetben, ha váratlan körülmény (pl. időjárás) miatt a versenyt idő előtt le kell zárni, az alábbiak szerint kell eljárni:
Ha a versenyből eltelt idő nem érte el a 24 órát, az adott évben meg kell ismételni a versenyt.
Ha a versenyben eltelt idő meghaladta a 24 órát, abban az esetben a lefújás miatt kiesett idővel hosszabbodik a verseny.
Ha a lefújáskor a versenyből hátralévő idő kevesebb, mint 24 óra, akkor a verseny lezárul.
Minden esetben a versenyszervezők döntenek.

 

Csónak használat:

-A csónak hajtására elektromos motor használható, robbanómotor alkalmazása tilos!
-A csónak kötelező felszerelése a következő: Úszni nem tudó felnőttek együttes számának megfelelően, de legalább 1 db mentőmellény; legalább 1 db evező; 1 db, a csónak horgony nélküli tömegének legalább 5%-ával egyenlő tömegű horgony (a horgony a mederhez történő ideiglenes rögzítésre alkalmas, más számára veszélytelen kialakítású eszközzel, tárggyal helyettesíthető); 1 db legalább 1 l űrméretű vízmerő, kikötésre és horgonyzásra alkalmas megfelelő állapotú kötél vagy lánc – legalább 10 fm;
-18 éven aluliak csak felnőttel együtt használhatják a csónakokat a verseny alatt.
-Ittas állapotban csónakkal vízre menni tilos!
-A csónak csak saját felelősségre helyezhető vízre, és használható a verseny során.
Lehetséges szankciók:

A szervezők mind a verseny ideje alatt, mind az eredményhirdetés idején szankciókat szabhatnak ki a horgászokra, csapatokra, ha azok szabálysértést követnek el.

Versenyből való azonnali kizárással jár:
– a gondatlanságból megcsonkított vagy sérült hal,

– a halakkal való kíméletlen bánásmód,

– a tiltott csalik és a nem megengedett eszközök használata,

– a csalás,

– a fogott halak elvitele,

– ha verseny hivatalos kezdete előtt etetni vagy horgászni kezd a csapat.

Figyelmeztetés jár (A második figyelmeztetés után kizárás következik):
– ha bárki más a csapattagokon kívül etet, vagy fáraszt, vagy ha a csapatok engedély nélkül külső segítséget vesznek igénybe

– ha a csapattagok valamelyike horgászhoz nem méltóan viselkedik,

– ha a halakat nem megfelelően tárolják,

– reflektor használatáért,

– figyelmeztetés jár a szeszes ital, vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alá került horgásznak,

 

Egyéb rendelkezések:

A verseny ideje alatt tilos a tűzgyújtás! Gázüzemű főző- és fűtőkészülékek használata fokozott tűzvédelmi elővigyázatosság mellett engedélyezett. A tó és környezetében bárminemű károkozásért a csapattagok egyetemlegesen teljes anyagi felelősséggel tartoznak.
Kiemelten felhívjuk a versenyzők figyelmét a természetvédelem, és a kulturált viselkedés írott és íratlan szabályainak betartására, a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire. A szervezők felhívják a versenyen résztvevők figyelmét a tudatmódosító szerek használatával és birtoklásával kapcsolatos hatályban lévő jogszabályok betartására.
A versenyen készült fénykép és videó anyag, szervezők, ill. a vízkezelő általi PR és marketing célú felhasználásához a résztvevők hozzájárulnak.
A verseny helyszínén, a verseny ideje alatt a versenyzők által esetlegesen elhelyezendő molinók és egyéb reklámhordozók kihelyezéséhez a versenyszervezők engedélye szükséges.
A szervezők, a tavat üzemeltetők (a terület tulajdonosa) a résztvevő csapatok tagjainak, a versenyt meglátogató vendégeknek testi épségéért, illetve értékeiért sem anyagi, sem más jellegű felelősséget nem vállalnak. A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt, a versenyt mindenki saját felelősségére látogatja meg.
A csapatok a versenyre történő nevezésükkel elfogadják a Versenyszabályzatot, azt magukra nézve kötelező érvényűnek tekintik.
Szervezők fenntartják a jogot a Versenyszabályzat módosítására azzal a kitétellel, hogy a Versenyszabályzat a verseny kezdetét megelőző 30 napon belül már csak a verseny lebonyolítását jelentősen befolyásoló tényező miatt változtatható.
Minden, a szabályokban nem leírt, nem szabályozott kérdésben a versenyszervezők állásfoglalásai az irányadóak.
A versenyzők tudomásul veszik, hogy a szervezők rendelkezésére kell bocsátaniuk az összes szükséges dokumentumot, mert ez a feltétele az érvényes nevezésnek a versenyre.
Minden versenyzőnek alá kell írnia a rendezvény jogi nyilatkozatát.
A verseny az illetékes halgazdálkodási hatóság engedélyével kerül megrendezésre.
A vízkezelő területileg illetékes halászati őrei a versenyen résztvevő csapatokat a verseny bármely szakaszában ellenőrizhetik.

 

További információ:
Tel.: +36 30 591-5952

E-mail: latokepiverseny@gmail.com

www.latokepito.hu

Mindenkinek sok sikert, eredményes horgászatot, jó szórakozást és teli pontyzsákokat kívánunk!

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .