Pataki Gergely – Látóképi télelő (szezonzáró 48 óra a tározón)

Pataki Gergely Látóképi télelő szezonzáró 48 óra a tározón

A Látóképi víztározóra november utolsó napjaiban látogattam el. Az enyhe időjárás lehetővé tette a két éjszakás, 48 órás, „sátorozós” kalandot, ami ilyenkor télvíz idején nagy szó. Mivel az égiek kedveztek a pecának, nem habozhattam, mert biztos voltam benne, hogy ez lesz az év utolsó hosszabb túrája.

A Látóképi-tározó Hajdú-Bihar megyében, Debrecen belterületi határától mintegy 10 km-re nyugati irányban található, a 33. számú főúttól délre. Az Y-alakú vízterület vízfelülete az üzemi vízszintnél 60 ha. Kialakítása a 80′-as évek elején kezdődött, az egykori folyómeder völgyének völgyzárógáttal történt elzárásával, illetve a Keleti-főcsatornából egy tápláló csatornán történő duzzasztással történt.

Látókép a Hortobágyon
Látókép a Hortobágyon

A tározón néhány hónappal ezelőtt, egészen pontosan Július utolsó hetében már vendégeskedtem. Akkor jártam itt először. Az erről írt beszámolót a Pontyvilág Magazin hasábjain olvashatták. Mivel a tározó teljességgel lenyűgözött, ezért alig vártam a visszatérést. A horgászatot november utolsó hétvégéjén vált esedékessé. A hideg és hűvös, kissé téliesre forduló időjárást egy meleg front érkezése váltotta fel. A hőmérő higanyszála egészen 10fok fölé kúszott fel, és szerencsére már az éjszakai fagyok is elmaradtak. A 48 órás horgászatra egy a hideg vízben mindig is verhetetlen csalival vágtam neki, méghozzá a Live System kész bojlival. Ezen kívül három féle pop up, és egy nagy adag csemegekukorica is az arzenál részét képezték.

Nyáron már jártam itt
Nyáron már jártam itt

Téli csalik  Téli csalik
Téli csalik

A Helyválasztás sarkalatos kérdésében, Kocsi Imre a lelkes és segítőkész halőr sietett a segítségemre. Imi egy mélyebb részt javasolt számomra, amely a 4-es számú „behúzós” horgászhelyet jelentette. A tározó „spicc” része egyébként egész évben egy frekventált hely, mivel itt kezd el a két ág kiszélesedni egy nagy nyílt vízre. Imre egyébként jó hírekkel fogadott, ugyanis a tározón horgászók szép fogásokat tudhattak maguknak az elmúlt napokban. Bár való igaz, hogy ezek a pontyok az előző telepítésből származtak, így méretükből kifolyólag nem pont ezekre áhítoztam, de ha más nem, legalább ezek a halak örömet okoznak majd.

Favorit hely  Favorit hely
Favorit hely

A hosszú utazás és a horgászhelyre való beköltözés után mire mindent elrendeztem magam körül, sötétség és sűrű köd lepte el Látóképet. Szinte semmit sem lehetett látni. A magány és a csend lett úrra az alföldi tájon, csak néha-néha lehetett egy-egy vadlúdcsapat gágogását hallani a távoli messzeségből. Etetés gyanánt (egy spomb segítségével) 1,5-2 kilónyi mennyiségű csemegekukorica került a meghorgászni kívánt helyre, amely a parttól nagyjából 80 méterre helyezkedett el. A pontos távolságban nagy segítséget jelentett az úgynevezett távkimérő karó. Első körben az egyik szerelékem hajszálelőkéjére egy 15mm-es Green Zing aromával teljessé tett Live System, míg a másikra egy Ronnie Rig-en felkínált citrusos pop up került.

Fő a pontosság
Fő a pontosság

Hajszálra való
Hajszálra való

Az első ponty valamikor 23:00 körül érkezett. A citrusos lebegő bojli talált gazdára egy kis tükrös személyében. Néhány óra eltelte után, hajnal 2:00 óra magasságában, húzós, és erőteljes kapásnak emeltem be. A hideg vízben is derekasan védekező ellenfelemet nagyjából 10 perc eltelte után sikerült megmerítenem. Egy csodálatos szépségű, aranyszínben pompázó tőpontyot fektettem matracra. A magas hátú, széles példány súlya jóval túlmutatott a 8 kilón. Napfelkelte előtt ismét a Ronnie Rig-é lett a főszerep. Alig egy órán belül újabb telepített apróság és egy tenyérnyi karika keszeg érkezett.

Ronnie titka ezúttal csak az apróságokat hozta  Ronnie titka ezúttal csak az apróságokat hozta
Ronnie titka ezúttal csak az apróságokat hozta

Köd előttem
Köd előttem…

köd utánam
…köd utánam

Green Zing és a Live System tette a dolgát. Másodikra a legnagyobb  Green Zing és a Live System tette a dolgát. Másodikra a legnagyobb

Green Zing és a Live System tette a dolgát. Másodikra a legnagyobb  Green Zing és a Live System tette a dolgát. Másodikra a legnagyobb
Green Zing és a Live System tette a dolgát. Másodikra a legnagyobb

A horgászat további része igencsak eseménydúsra sikeredett, ugyanis szinte óránként jelentkeztek a telepített pontyok. Hiába tettem fel dupla süllyedő csalit, hiába tettem fel hóembert, minduntalan csak kisebb halak érdeklődtek a csalik iránt.

Megtaláltak  Megtaláltak
Megtaláltak

A déli harangszó után, az előttem lévő területre, immár a csemegekukoricát elhagyva, kizárólag csak bojlit „spomb-oztam”. 1 kilónyi mennyiséget etettem be. A hajszálra egy-egy szem süllyedő, 24mm-es csali került, amivel Cifi sietett a segítségemre, mivel 18mm-nél nagyobb bojlikat nem hoztam magammal. Utólag is köszönet érte!  A sötétség és a köd ismét hamar eljött. Kezdetét vette a második, egyben utolsó éjszakám. A nagyobb méretű bojlikat ezúttal nem „bántották” a kisebb halak, így reménykedtem, hogy a végjátékig sikerült még legalább egy-két jobb súlyban lévő uszonyost fognom.  Éjfél után végre megszólalt a jelző. A zsinórfüstölős kapással érkező vendégem a sikeres akasztás után, viszonylag hamar partközelbe ért, és rövidesen már a merítőháló vendégszeretetét élvezte. Egy igazán különleges, sötét színű, pocakos tőpontyot sikerült fognom. Újabb kapásokban reménykedve szinte alig jött álom a szememre, de hiába figyeltem a hálózsákom mélyéről, a pontyok már nem táplálkoztak a túra befejezéséig. A kora délutáni órákban intettem búcsút Látóképtől, hisz még hosszú út állt előttem. Tavasszal találkozunk!

Utolsó kapással  Utolsó kapással
Utolsó kapással…

az utolsó szépség  az utolsó szépség
…az utolsó szépség

Amikor ezeket a sorokat írtam, már csak néhány nap volt hátra az idei évből. És mint, azt sejtettem, valóban a Látóképi túrám volt az utolsó 2017-es, 48 órás horgászatom, és egyben az utolsó írásom is. B.U.É.K. !!!

Találkozunk 2018-ban! Kívánok mindenkinek pontyokban és kapásokban gazdag újévet!

 

Forrás: Pataki Gergely és a Pontycentrum

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .