Ruff Tamás – Hol a határ?

holahatar

Manapság szinte mindennapos téma a pontyhorgászok körében, hogy ki milyen messzire is tud dobni, hol a határ? Ennek kérdése persze bennem is felvetődött, hogy vajon a jelenlegi tudásommal mire is vagyok képes. Nos, ennek jártam utána?

3 kép

Ennek megítélése legtöbbször vízparton történik, ami döntő többségben nem a valóságot tükrözi. Ezért döntöttem úgy, hogy mindezt a kísérletet egy réten fogom elvégezni, ahol centiméter pontossággal látni fogom a dobásaim nagyságát.

Mielőtt belemerülnék a gyakorlatba érdemes egy pár dolgot átgondolni, hogy mitől is függ dobásaink nagysága, egyáltalán mikor is beszélhetünk távdobásról? Véleményem szerint 100 méter környékén van az a táv ahol már célravezető átgondolni jobban mivel és hogyan dobunk. Az álláspontom szerint 3 részre osztanám a befolyásoló tényezőket. Első a megfelelően összehangolt felszerelés. Második a tapasztalat, azaz a gyakorlati- elméleti paraméter. Harmadik pedig az egyéb külső befolyásoló faktor.

háttér (1)

Elsőként nézzük a felszerelést. Itt a bot, orsó, zsinór, ólom és a felcsalizott szerelék, ami hatást gyakorolhat az elérhető távra. Itt elsősorban a 390-es és 3,5- 3,75 lbs-s botok jöhetnek szóba. Lényeg, hogy megfelelő hosszúságú és kellően feszes karakterű bot legyen. Kapható a piacon sok olyan 3,5 lbs bot, ami valójában nem felel meg ennek az elvárásnak, mivel túlságosan lágy, puha az ilyen dobások kivitelezéséhez, ezért ajánlatos minél több botot kézbe vennünk vásárlás előtt, hogy érezzük ezt a lényeges különbséget. Emellett a gyűrűzet mérete és típusa sem elhanyagolgató tényező, a nyél hosszáról nem is beszélve, de ebbe nem merülnék bele, mivel sokan kivesézték már ezt a témát. Választásom 2 botra esett, mégpedig a Carp Zoom kínálatában található Marshal Slim Carp 390 3,5 lbs-s botjára, illetve a Masterful 390 3,5 lbs-s botra, melyek már az első kézbevételnél érezhető volt, hogy átlagon felüli távolságok érhetők el vele. A két bot között lényeges különbségek fedezhetők fel. A Marshal egy kecsesebb, karcsúbb, picivel magasabb kategóriás bot a Masterfulhoz képest. Tömege viszont 40 grammal kevesebb a Marshalhoz képest. Mind a kettő 50-es keverő gyűrűt kapott, de ettől függetlenül Masterful gyűrűsora átlagtól nagyobb méretű. Botok karakterisztikája tekintetében a Marshal egy kicsivel lágyabb, ami a dobás kivitelezésnél kell majd figyelembe venni. A botok nyélhossza között komolyabb eltérés nincs.

1 kép

Az orsó kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy nagyméretű, nyújtott távdobó dobbal rendelkezzen, amire az orsó szépen egyenletesen rakja fel a zsinórt, a tökéletes zsinórprofil elérése érdekében. Ebben az esetben mind a két botra a Carp Zoom Combat fantázia nevű orsójára tettem le a voksom, ami ennek tekintetében minden igényt kielégít. Főzsinórnál úgy vélem a 0,25-ös az a méret, ami teljesen kompromisszumképes, hiszen kellően vékony ahhoz, hogy nagy távolságokat érjek el vele, viszont fárasztás tekintetében rendelkezik akkora szakítószilárdsággal, hogy nagyobb halakkal is fel lehet venni a versenyt. Ehhez a zsinórvastagsághoz persze nélkülözhetetlen az előtétzsinór használata. Személy szerint sokkal jobban szeretek 0,25-0,28-as fonottat használni, mint egy 0,40-es monofilt. Az előtét hossza általában a bot másfélszerese kell, hogy legyen. Lényeg, hogy az orsó dobján kb. 3-4 fordulat előtét zsinór legyen a bekövetkező erőhatások végett.

2 kép

Az ólom kiválasztásánál két dolgot kell figyelembe venni: a tömegét és a formáját. Ezekhez a botokhoz igazán a 120-130 gr-os ólmok passzolnak, legalábbis ha legtöbbet akarjuk kihozni belőlük. Formát tekintve pedig a nyújtott, a lehető legkevesebb légellenállással rendelkező ólmot kell kiválasztanunk.

Na és itt jön egy érdekes kérdés. Szimplán ólommal vagy komplett szerelékkel dobjak, ami nincs is felcsalizva? Több olyan verseny is létezik ahol csak ólommal vagy legalábbis fel nem csalizott szerelékkel történik a dobás. Természetesen méterekkel nagyobb távra leszünk képesek, de ha jobban belegondolunk az egésznek semmi értelme, hiszen egyáltalán nem tükrözi a valóságot. Ennyi erővel dobhatnánk 0,25-ös helyett 0,20 főzsinórral is. Azt talán nem kell mondanom, hogy egy 0,20-as főzsinór egy távdobó bojlis boton nem egy életbiztosítás? Célom az, hogy teljesen mértékben a hétköznapi helyzetet imitálva végezzem el a dobásokat. Az előke hossza 12 cm, horog mérete 6-os, a felhelyezett csali pedig egy 16 mm-es Pop up.

4 kép

A felszerelés mellett a másik legfontosabb tényező maga a horgász. Lehet bármilyen prémium kategóriás felszerelésünk, ha nem rendelkezünk azzal a gyakorlati- elméleti tapasztalatokkal és fizikummal, ami ehhez szükséges. Ez persze ugyanúgy visszafelé is igaz? E tekintetben egy átlagos magasságú és tömegű (175/74) horgász vagyok, aki kb. 1-2 hetet tölt egy évben horgászattal. Ebből kifolyólag úgy gondolom, tökéletes reprezentatív példa vagyok, hogy ezek a felszerelések mikre is képesek.

A harmadik egyéb tényező pedig elsősorban a szél, ami általában negatívan befolyásolja a dobást. Ennél talán a legrosszabb az oldalirányú szél, amikor is sokkal több zsinór szalad le a dobról, amit persze az ólomnak magával kell ?cipelnie? és ez súlyos méterekkel ront az elérendő távon.

Fontos megemlíteni, hogy a teszt előtt 1 héttel már 2×2 órát gyakoroltam ezzel a felszereléssel. Akkor csak vízparton a megdobott távokat egyáltalán nem ismerve.

3 kép

A kitűzött napon kijelöltük a pályát egészen 150 méteres távig, bízva abban, hogy a közelében leszek ennek a távnak. Mind a két bottal bemelegítésképp 2-2 próbadobást végeztem, majd jöhetett az 5-5 élesben történő dobás. Mivel a távolság mellett a pontosság is kulcsszerepet tölt be a hétköznapokban, ezért egy 25 méteres sávot jelöltünk ki. Ami ezen kívül esik az érvénytelen dobás, legyen bármekkora is.

Elsőként a Masterfullal kezdtem a próbadobást majd következett az éles. Már az első próbadobásnál kiderült, hogy sikerült elméretezni a pályát, hiszen a szerelék 151 méter környékén csapódott be. Sebaj, kisebb mérőszalag igazítást követően folytatódhatott tovább a teszt. A próbadobások után következett az éles. Ennek eredménye a táblázatban látható, ami 149 és 155 közötti távot jelent, 151,6 méteres átlaggal. Sajnos az utolsó dobás a 25 méteres sávon kívül 1,5 méterre csapódott be, ezáltal érvénytelen volt.

5 kép (1)

Következett a Marshal Slim Carp. Nagy elégedettséggel tapasztaltam, hogy hasonló távokat érek el vele. Az első két dobás bőven 150 méter felett volt. Viszont a 3. kezdésénél érkezett egy enyhe oldalszél, ami negatívan befolyásolta a következő 3 dobást eredményét. Ennek ellenére így is 149-es átlagot dobtam, amivel tökéletesen elégedett vagyok! Megfigyelhető volt, hogy Marshallal minimálisan is, de minden egyes dobásom pontosabb volt.

A táblázatban megtalálható minden egyes dobás eredménye, ezzel kapcsolatban mindenki vonja le a saját maga következtetését. Őszintén szólva minden tekintetben elégedett vagyok az elért távval, amire ez a felszerelés képes volt. Valószínűleg lehetne még növelni ezt a távolságot 10-20 méterrel, rendszeres gyakorlással és edzéssel.

Én arra bíztatok Mindenkit, hogy legalább egyszer próbálja ki ezt, legyen vele tisztában mire is képes önmaga és felszerelése. Hajrá!

 

 

 

Masterful 390 3,5lbs

Marshal Slim Carp 390 3,5 lbs

1.

148,9 m

152,8 m

2.

154,7 m

154,3 m

3.

153 m

146 m

4.

149,7 m

147,9 m

5.

érvénytelen

143,9 m

Átlag

151,6 m

149 m

Írta: Ruff Tamás

Forrás: CarpZoom

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .