Hodula Tamás – Hol pergessünk és mivel?

Domolykó

Ezt a kérdést még manapság is felteszem magamnak, pedig jó pár éve már csak ezt a horgászati módszert űzöm megszállottan. Sőt, sokan meg is kérdezik, mikor, mire, hol, mivel próbálkozzanak? Bevallom időnként nehéz a kérdés, de ugyanakkor vannak azok a szituációk, mikor egyszerűnek tűnik a válasz, mert épp ideálisak a körülmények. A válaszokat hosszasan lehetne fejtegetni a mélyre szántó gondolatok kíséretében, sőt, véget nem érő példákkal tudnám szemléltetni, ugyanakkor cáfolni is a téziseket. Ebben az írásban kiragadnék pár példát, ami hasznos lehet a nyári pergetések során.

Balin1

Hangos balinok

A fanatikus pergető sporttársak nem naptári évben számolják a szezont, mi nem december végén zárjuk az évet és januárban nyitjuk. Nálunk a szezon vége a február 28.-a, mert akkor már a legtöbb ragadozóhalunk fajlagos tilalma elkezdődik, gondolok itt a csukára, balinra, süllőre, sügérre. A tilalom feloldás pedig, a várva várt május 1.-e, amit ünnepként kezelünk. Ekkor már elvonási tünetekkel küszködve próbáljuk kivárni azt, hogy végre mehessünk egy jót balinozni például. A balin kiváló sporthalunk, mindenkinek ajánlani tudom a becserkészésüket. Amikor elemükben vannak, akkor a felszínen látványosan fröccsenve árulják el magukat. Ha ezt észrevesszük, és a közelükbe tudjuk juttatni a csalinkat, akkor nagy valószínűséggel kapást is ki tudunk csikarni tőlük. Ha a csalikat vesszük előtérbe, akkor mindenképp próbáljuk ki a PredatorZ Deep Minnow wobblert. Ez a csali egy süllyedő, jól dobható wobbler. Kiemelném a dobástávolság fontosságát, mert időnként jócskán 40 méter felett is kell majd dobnunk, ha a közelükbe akarunk férni. Ilyen például a Deep Minnow csali, aminek további előnye, hogy lehet gyorsan vezetni, amit szeret a balin. A balinnak kiváló a látása, ezért egyszerűen mellé úszik és megnézi a csalinkat, de ha gyorsan tudjuk vezetni, akkor kevesebb az idő, hogy szemügyre vegye. A Deep Minnow süllyed, ezért a vízoszlop egészét át tudjuk vele fésülni. Balinra manapság, nagy kedvencnek számító vertikális csalik is jók lehetnek. A PZ Oplus Variant-Cavalry egy ilyen csali, szintén jól dobható és gyorsan vezethető. A vonó szem a fém kishal hátán helyezkedik el, amiből kettőt is találunk rajta. Ha változtatjuk a vonó szemet, akkor a csali mozgása is némiképp változik, és a vontatási mélységet is befolyásolja. Vele szintén az egész vízoszlopot megtudjuk horgászni, tehát amikor a balinok mélyebben tartózkodnak, akkor is hatásos fegyver lehet. De ne feledkezzünk meg a gumi halakról sem, hisz azokkal is lehetünk eredményesek. Jól ki kell választanunk a vízben épp található snecik méretét, és 10-14 grammos JIG fejjel párosítva velük is jól foghatjuk a balinokat. A balinozásnál én mindenképp ajánlom a fluorocarbon előke használatát akár 1 méter hosszban is. Kínálatunkban 0.20mm, 0.25mm, 0.30mm vastagságban kaphatóak, nyugodtan használjuk a legvastagabbat.

Balin %C3%A1ll%C3%B3

Óvatos Domik

Pergető horgászok szerencséjére a domolykó állomány erősödése tapasztalható a Dunán. Tavasszal a melegedő vízben, illetve nyáron is a part széli lassabb vizek mentén meg tudjuk találni őket. Az is jó támpont, ha van egy víz felett belógó bokor, vagy tagolt partszakasz, ahol a sodrás megtörik. Ilyen esetekre két kiváló wobblert is ajánlanék. Az első a PredatorZ Chub, illetve a PredatorZ M Shad wobblerek. A nagyobb domik, már kimondott ragadozók, kishallal is előszeretettel táplálkoznak. A Duna esetében kevésbé kerül előnybe a bogárevő énjük, hisz jóval kevesebb jut nekik ebből a csemegéből, mint a kisebb folyókon, patakokon, ahol közvetlenül bokrok és fák szegélyezik a partot. Itt is alkalmazzuk a fluorocarbon előkét, hogy az óvatos domikat még véletlenül se riasszuk el a színes zsinórjainkkal. Domolykók esetében több féle bevontatást is lehet alkalmazni. Van, amikor a lassú bevontatás előnyös, de van, hogy hirtelen kell elindítani majd szünetet tartani. Olyan is előfordult már, hogy csobbanást követően nem indítottam el a csalit, csak másodpercekkel később és ezzel váltottam ki a kapást.

Domolyk%C3%B3

Növényben lapuló csuka

A csuka az a ragadozó, ami a szezon első felszabadult hala, hisz már áprilistól horgászható. A kora tavaszi időben is már jól fogható, ilyenkor a nász után, igen erősen táplálkozik, nyugodtan használjunk nagyobb wobblereket, mint pl a PZ Jointed Shad, vagy az Arrow Minnow wobblerket.

Amikor melegszik az idő, a vízben lévő növények is kezdenek életre kelni, ezzel együtt növekedni. A csuka előszeretettel lapul a növények közt és olykor egész kicsi vízben is jól érzi magát. Erre az esetre alkalmazzunk felszínen vezethető csalikat, mint például a béka imitációkat. Egész komoly választékot tudok mutatni, hisz Raba Frog, Bombina Frog, Bufo Frog típusok közül választhatunk, melyeknek több színválasztéka is rendelkezésünkre áll. Ezeknek a vezetése is sok féle lelhet. Olykor agresszív rántásokkal tarkítva ugráltassuk a vízi növények felett. Csuka esetében mindenképp kell alkalmaznunk harapásálló előkét. Kiváló választás a PZ Titánhuzal előke, mely 7, 11, 15 kg szakítószilárdsággal és 20 és 30 cm hosszban kapható. Az előke egyik végén egy forgókapocs a másik végén egy gyorskapocs szerepel. A titánnak meg van az a nagy előnye a drót előkékkel szemben, hogy jobban bírja a halak, akadók által okozott sérülést és gyűrődést. Drót előkék esetében nem egyszer jártam úgy, hogy egy hal után cserélnem kellett, mert annyira meghajlott. Azokon a vizeken, ahol a mélyebb részeken is találunk növényzetet, és körülötte, vagy benne akarjuk vontatni a csalit, használjunk Spinner Bait csalikat. Tulajdonképpen ez egy speciálisan kialakított JIG fej, aminek a függőleges szárán van egy, vagy két kis villantó kanál. A Jig horog szárán elhelyezkednek kis szilikon szárak, amelyek könnyedén táncolnak a vízben, a kanalak pedig kellő rezonanciát biztosítanak.

Csuka
Wobbleres süllők

Ne feledkezzünk meg a tüskés hátú ragadozókról sem, a süllőket is be tudjuk csapni nyár során. Én nagyon szeretem az esti wobbleres pergetést. Ez az időszak, amikor part szélébe kiúszik a süllő és vacsorázik a kishalak között. Jellegzetes kaffanós rablását jól el lehet különíteni. Sok esetben munka és napi teendők után az alkonyati órákra megyek ki pergetni. Ilyenkor két doboz wobbler és egy peca elég, hogy jól szórakozzak. Figyelni kell a kishalak mozgását, ahol látjuk őket, ott előbb-utóbb a süllő is meg jelenik majd. Az alkonyati, intenzív kapás időszak az általában 30 percig szokott tartani, ha szerencsénk van, akkor maximum 1 óra. Természetesen ez után is lehet elcsípni süllőt és ha valaki kitartó, akkor a darabosabb példányokból is horogvégre tud csalogatni egyet-egyet. De ha már kint vagyunk éjszaka, akkor mindenképp várjuk meg a hajnalt, mert az ugyan olyan erős szokott lenni, mint az alkonyat. A wobblereket lassan, maximum közepes tempóban vontassuk, semmi féle kép ne gyorsan! Sőt időnként állítsuk meg vagy lassítsuk be annyira, hogy a wobbler veretése szinte már leálljon.

Sullo

Bot-orsó

Botot mindenképp a kiválasztott csalihoz vásároljunk. Persze fontos az is milyen horgászatra készülünk és nagyjából mekkora halra. Ha nagy csalikat fogunk dobálni, akkor a darabosabb ragadozókra nagyobb az esély. Véleményem szerint a 10-30 gr tartomány az univerzális lehet sok hal faj és horgász módszerhez egyáltalán. Ha óriás csukára akarunk horgászni és 15 cm feletti csalikat fogunk dobálni, akkor természetesen lehet ettől erősebb bot is a választás. Orsót első sorban a bothoz és persze a célzott hal mérethez válasszunk. Itthon a 10-30 gr -os botokkal bátran horgászhatunk az 1-5 kilós ragadozókra. Kínálatunkból a Frontline Spin és a Twich&Spin botokat bátran ajánlom, ezekkel horgászom és eddig tökéletesen megoldották a rájuk tervezett feladatot. Én személy szerint a rövidebb típusokat részesítem előnyben, de akinek esetleg idegen a rövid bot, az a Frontline sorozatból vásárolhat hosszabbat is.

Írta: Hodula Tamás (www.fisch.hu)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .