0
Your Cart

Carp Zoom Carp Team – Amurlesen

Az amur a pontyfélék családjába tartozik, Magyarországon nem őshonos, de ettől még kedvelt horgászhalunk. Eredeti élőhelyen gyors folyású folyókban él, a testfelépítése is erről árulkodik. Ennek köszönhetően iszonyatos erővel tud küzdeni egészen a fárasztás végéig. Sok energiát használ fel, és az anyagcseréje is viszonylag gyors, ezért a nap nagy részét táplálkozással tölti. Növényevő, de szinte mindent megeszik, amit a pontyok, előszeretettel fogyasztja a vízi növényeket, kivéve a sást és a vízi tököt.

amurlesen 4

„Főszerepben” az amur

„Bojlis” vagy inkább úgy mondanám, pontyhorgászként főleg több napos horgászatokra szoktam szabadidőm egy részét fordítani. Így huzamosabb időt a vízparton töltve jobban megfigyelheti az ember a környezetét és a halak viselkedési szokásait. Lehetősége nyílik arra, hogy információkat gyűjtsön, tapasztaljon, majd ezek tudatában hozza ki az adott helyzetből a legjobbat. Ezeket gyűjtöttem itt egy csokorba.

Bármilyen módon is juttatjuk be a szerelékünket a vízbe, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. A meder feltérképezése nagy segítséget jelenthet, ezt a legegyszerűbben csónakból tehetjük meg. Nyilván, ha nincs rá lehetőségünk, a partról kell elvégezni, nem egy ördöngös dolog, csak kicsit több munkát igényel. Viszont segítségével eredményesebbek lehetünk. Ha esetleg olyan vízen horgászunk, ahol szemben csak nádfal van, egyszerűbb a dolgunk. Ugyanis nagy valószínűséggel az amurok is ott tartózkodnak, jobban szeretik a csendesebb partszéli részeket. De nemcsak a mederfenék szolgálhat hasznos információkkal, hanem maguk a halak is, amelyek ugrásokkal, illetve a maguk után hagyott árulkodó jelekkel is segíthetnek minket.

A part menti nádat figyelve láthatjuk, hogy ahol sok amur lakik, ott bizony nem nagyon van vízbe lógó nádszál. Képesek azt tövig lerágni. Láttam már olyan amurt is, ami szinte nekiugrik a nádfalnak, és az általa vízbe hajtott leveleket fogyasztja. Viszonylag keveset horgászom kimondottan rájuk, és ezzel, gondolom, sok pontyhorgász van így, de vannak olyan idő- vagy napszakok, amikor éppen lehetetlen pontyot fogni. Így egy kis csellel és jól elhelyezett szerelékkel ezekben az órákban is tudunk amurt fogni.

amurlesen 3Nálunk, a Carp Zoom-nál minden megtalálható, amit csak megkíván az amur szeme-szája

Az egyik horgászatom alkalmával egyszerűen nem lehetett pontyot fogni, nem táplálkoztak, de még csak jele sem volt annak, merre tartózkodnak. Tudomásom szerint rengeteg amur élt a tóban, ezért akkor kifejezetten rájuk horgásztam. Mivel már többször láttam, hogyan is táplálkoznak, nem volt nehéz dolgom. A part mentén, több helyen is néhány szál nádat a vízbe hajtottam, és pár szem „amuros bojlit” dobtam mellé.

amurlesen 8A „figyelemfelkeltés mesterei”, ráadásul számtalanszor felhasználhatók

Kis idő múlva, messziről is jól láthatóan, a nádszálak mozogni kezdtek. Nem mindenhol, inkább azokon a részeken, ahol nyugalom volt, és a nap azt a részt sütötte. Ez, mondjuk, tavasszal is ideális, bármilyen békéshalra is horgásszunk. Ezért a végszerelékemet oda helyeztem el, ahol látszott, hogy a nádszálakat lerágták. Ennek is köszönhetően, rengeteg amurt sikerült fognom. Egy idő után már annyit, hogy inkább visszacsaliztam pontyra.

Visszatérnék a tapasztalataimra. Szóval „behordós” horgászatnál viszonylag egyszerű a dolgunk, mert szinte a nád elé, akár 20 centire is oda tudjuk rakni a végszerelékünket. A másik előnye, hogy néhány szál nádat a vízbe hajthatunk a horog környékén, így felkeltve a halak kíváncsiságát. Szoktam még a horog köré szórni néhány szem Carpzoom amuros bojlit, főtt tigris mogyorót és kevés főtt kukoricát. Az, hogy a magok főzve legyenek, fontos tényező, ugyanis hamarabb megemésztik. Több energiát nyernek belőle, és hamarabb fognak újra táplálkozni. Ami a mi szempontunkból tekintve csak jó lehet, és a halakkal is jót teszünk. A csalik jellegét illetően nem kell ragaszkodni hozzá, hogy színben és ízvilágban hasonlítson a természetes táplálékukhoz, viszont hátrányt sem jelent.

amurlesen 1A főzött tigrismogyorót kifejezetten imádják, de nem árt felhívni rá a figyelmüket

Egyébként fűszeres vagy gyümölcsös ízvilágú csalikkal is foghatunk amurt, mert ha kevés a természetes táplálék, vagy nehezen hozzá férhető számukra, akkor válogatás nélkül mindent elfogyasztanak. Azért írtam, hogy csak kis mennyiségű etetésre szánt anyagot juttatok a vízbe, mert egy nagyobb etetéssel ? tapasztalataim szerint ? inkább a csapatokban cirkáló kisebb testű amurok szoktak elsőként jelentkezni. A nagyobbak inkább egyedül táplálkoznak. Azt viszont bevallhatjuk, hogy egy nagyobb testű amur megfogásánál az élmény és az öröm is sokkal nagyobb.

Az amurnak jó a látása, és a színek közötti különbséget is felismeri. A zöld nádat megeszi, az elszáradt világos színűt nem.

Azért a horogcsali színének kiválasztásánál célszerű ezeket is szem előtt tartani. Az élénk színű pop-upok eredményesebbek, mint a környezetükbe beleolvadó csalik. Talán erre érdemesebb nagyobb hangsúlyt fektetni. Persze, ez csak a nappali horgászatra igaz, éjszaka az íz- és a csalogató hatás a fontosabb.

amurlesen 2
Örömöm a halnál is nagyobb volt

Az amur és a ponty horgászati szempontból ugyanazzal a horoggal és horogelőkével is megfogható, de azért célszerű inkább kicsit vastagabb fonott élőket használni (már ha nem tiltott). Ugyanis a mohón táplálkozó amur van úgy, hogy mélyre nyeli a horgot, és előfordulhat, hogy a garatfogával elharapja az élőket. Ezt tudjuk kiküszöbölni a vastagabb zsinórral. Másik megoldás lehet, ha a csali és a horog között hosszabb hajszálelőkét hagyunk. Így a csalit mélyebbre tudja szívni a nélkül, hogy a horog is mélyre kerüljön. Ha valaki csak horogra tűzött például kukoricával csalizott, nagyobb az esélye a halvesztésnek.

amurlesen 6Ezt a horgot könnyen be tudja szippantani

Még megoldást jelenthet a rövid horogelőke, akár 8-10 centis, így kevésbé kerül mélyre a horog, és hamarabb akad, mivel a súly közelebb van a horoghoz. Ha part széli, sekély vízben horgászunk, célszerű valamilyen lebegő csalit vagy csaliimitációt használni. Ugyanis az amur szájformája eltér a pontyétól, így sekély vízből nehezebben tudja felszívni a horogcsalit, mivel ahhoz picit „fejre” kell állnia.

amurlesen 7
E szájforma miatt célszerű a csalit pár centire horgostól meglebegtetni

A felszerelés további részében a halkiemelésre szánt merítőháló mérete, ami még gyenge pontja lehet az amurral folytatott küzdelemnek. Aki fogott amurt, tudja, hogy képesek a merítőből szempillantás alatt meglógni. Ezért célszerű nagyobb méretűvel próbálkozni. A parton pedig olyan matracot vagy bölcsőt használjunk, amibe belefér, és nem lóg meg belőle.

Talán már mindent megemlítettem, ami hasznos lehet egy eredményes amurhorgászathoz. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a ?hardver? a sikerhez vezető út kisebbik része, a nagyobb részét nekünk, horgászoknak kell megtennünk. Figyelni kell az árulkodó jeleket, amiket a halak hagynak maguk után, így egyszerűbb dolgunk lesz, és élménydúsabb horgászatunk. Görbüljön!

amurlesen 5A ?hardver? beélesítve

 

Forrás: Carp Zoom Carp Team

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére
×