Egyedül pecáztam a Keletin…

resized 20170819 115744

A Keleti-Főcsatornán felépített versenypálya elkészülte óta foglalkoztat a kérdés, hogy van-e azon a szakaszon olyan mennyiségű hal, ami egy érdekes, versenyhorgászok számára örömet okozó, a jó horgászok közül a legjobbak kiválasztására alkalmas verseny lebonyolítását lehetővé teszi. A nyári melegeknek lassan-lassan vége, így összeraktam a pecacuccomat, s nemes egyszerűséggel leültem pecázni a versenypálya egy tetszőlegesen választott helyére. A nád kicsit összenőtt, látszik, hogy nincsenek a helyek „agyonhorgászva”. Elővettem a nádvágó felszerelésemet, kb. 10 perc alatt kivágtam a zavaró nádszálakat, összeszedtem az előttem ott horgászó szemetét, így egy rendezett horgászhelyen hozzáláttam a pecázáshoz. 

resized 20170819 115744
A nyár végére rendszerint az olyan nyugalmas horgászatokat kedvelem, ahol nincsen eredménykényszer, kényelmes tempóban, a természet zajaira figyelve, kevés felszerelést kipakolva tudok kedvenc időtöltésemnek hódolni. A kezdeti horgászhely rendezésen túl azért látszik, hogy a beállók a növényzet terjeszkedésével szűkűlnek, alkalmam sem lett volna 4-5-6 topsetet kitenni a rakós pecához. Így maradtam 2 topsetnél. Mivel a víz folyási sebessége kb. 5-6 grammos úszóhasználatot követelt meg, így ezt a két méretet készítettem elő, mindkettőt forgástest alakban. Az etetést sem cifráztam túl. 3 kg. közepes árkategóriájú etetőanyag, melyet 3 kg. barna agyaggal nehezítettem. Csalinak pinkit és gilisztát kínáltam fel a 16-os 18-as méretű horgokon. Nagyon szeretek folyóvizen horgászni, teljesen más a csalivezetési techika, az etetőanyagok használata, a kapások intenzitása egy állóvízhez képest. Csak titkon mertem remélni, hogy egy jót pecázhatok ma. A vízmérés során kiderült, hogy a víz tetején úszó rucaüröm nem zavarja a kézben tartott bottal történő horgászatot, s legnagyobb meglepetésemre a vízoszlopban sem találtam úszó vagy legyökeresedett növényzetet. 7 darab 2 kezes gombóccal indítottam a horgászatot, melyet 11.5 méter bothosszúságra dobtam be. Türelmetlen kisfiú módjára azonnal csalizatam, úsztattam. Gyorsan jelentkező kapást követően azonnal fogtam egy fél tenyérnyi karikakeszeget. Nem rossz indítás gondoltam, s újra betoltam a rakót. Ismét kapás, melynek végén egy termetes törpeharcsát kormányoztam partra. Gyors csalizás után visszadobtam a cájgot. A beállt, majd erősen visszatartott szereléken emelős kapás, bevágás, gumi ki a spiccből, öröm, izgalom, botot igyekszek hátratolni. Lemaradt, előkén hosszan fehér halnyálka…. Újra csalizok, bedobok. Visszatartom ismét az úszót, elhúzza, bevágás, gumi ki, óvatosan hátratolom, ugyanis a Keleti közepénél a víz tetejére úszik a kb. 30 dekás ezüstös dévér. Rövidítek, szákolok. Ekkor gondoltam, hony most már elő lehet venni a haltartót, hiszen akár említésre méltó mennyiségű halat is lehet itt majd fogni. Így is lett. Az első egy-másfél órában gyakorlatilag folyamatosan, úsztatásról úsztatásra kapásom volt. Nem finomkodtak a halak, egyértelműen elhúzták vagy emelték a tavi horgászatok során nem megszokott 5-6 grammos „duci” úszót. Aztán a horgászat második felére már nem volt jellemző ez a vehemens kapásokkal járó etetésen való jelenlét. Pontosabb csalivezetéssel, pontosabb és jobb ütemű etetéssel, ekkor is tudtam szép halakat fogni. A törpeharcsák, dévérek közé beesett egy-egy karikakeszeg, öreg bodorka, és még bagolykeszeg is. Aztán ahogy a nap rásütött a vízre, majd a horgászra is, úgy lassacskán csökkent a koncentráció és a halfogás gyakorisága is.

Képkivágás

Fotókat sajnos csak a horgászat végén tudtam készíteni egy éppen arra járó horgásztárs segítségével, így csak az eredmény dokumentált, a felszerelést igyekeztem szavakkal bemutatni.

Képkivágás3

Egy kapitális bodorka az etetés belső széléről 4 szem pinkivel csalizva.

Képkivágás2

Gyönyörű fehérhal teríték immáron szákfejben fotózva az optikai élmény szempontjából. Ezen a képen nem látszik, de van benne bőven a fekete ördögökből is, ami összességében nem baj. Ügyes csalivezetéssel, ereszték állítással, etetéssel lehet csökkenteni a kapásaik számát, s nem utolsó sorban ők is a természet zei. Mindennel együtt azt hiszem, hogy az év egyik legemlékezetesebb és legnagyobb meglepetését produkáló horgászatán vagyok túl, melyre még sokáig emlékezni fogok.

resized 20170819 120029

Végül egy totálkép a horgászról, horgászhelyről, néhány felszerelésről és a zsákmányról. Arról a zsákmányról, mely a fotózás megpróbáltatásait átvészelve sértetlenül elúszott a vízben, hogy hasonló örömöt okozhasson másoknak is.

Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy versenykörülmények között így a nyári időszakban mit mutat majd a pálya. Van egy folyóvízünk folyóvízi halakkal, aminek most már közösségi horgászatra alkalmas partszakasza is van. Meg kell találnunk a módját, hogy ezt a pályát sikeresen használhassuk a horgászok örömére.

 

Üdvözlettel: Krakkó Tamás (Topfish Horgász Egyesület)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .