Törpeharcsa gyérítés a Tisza tavon – nem csak varsával

Törpeharcsa gyérítés a Tisza tavon nem csak varsával

Az utóbbi hetekben bizonyára sok Tisza-tavi horgász észrevette a vízfelszín közelében bolyokban mozgó törpeharcsa-ivadékok tömegét. A lassú mozgású, nagy egyedszámú csapatok begyűjtésével hatékonyan csökkenthető ennek a sok bosszúságot okozó inváziós fajnak az utánpótlása. A varsás, csapdás gyérítés mellett ebben az időszakban lehetőségünk van a legkisebb egyedek gyérítésére is.

Törpeharcsa gyérítés a Tisza tavon nem csak varsával

Társaságunk évente rendszeresen felméri a Tisza-tó aktuális halállományát. A munka során rögzítjük a különböző mintavételi szakaszokon elektromos kutatói halászgéppel fogott halak faját, korosztályát és egyedszámát. Eközben több törpeharcsabolyt is kifogunk, ám ezeket ? ellentétben az őshonos halakkal ? nem engedjük vissza. A kutatómunka járulékos hatásaként így az utóbbi hetekben már több mint 100 kg törpeharcsa-ivadékot távolítottunk el a tározóból. Ez nem tűnik túl soknak, de ha belegondolunk, hogy 1 grammos egyedekről van szó, akkor könnyen megállapítható, már több mint 100.000 db ivadék került ki a vízből, ennyivel kevesebb fogyasztja őshonos halaink táplálékát. A gyérítést mindaddig folytatjuk, amíg az ivadékok növekedésével a bolyok fel nem bomlanak.

Forrás: Tisza tavi Sporthorgász

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .