Mag-mixek a pontyos etetésen

A békés halas horgászat eredményességét meghatározó etetési technikák milyensége és minősége nemcsak a versenyzésben kulcskérdés, de úgy gondolom, a mindennapi horgászatban is meghatározó szempont hosszú évtizedek óta. Gyors, pörgős, apróhalakkal fűszerezett pecára kimondottan a változó finomságú szemcsés keverékek ajánlhatók, de a kimért, nyugodt, a nagytestű halak szelektálását preferáló horgászat egyértelműen a kevés etetőanyagot, több növényi magvat tartalmazó etetésről szól.

Mai cikkünkben ennél is továbbmegyünk, arra irányítjuk a figyelmet, hogy lehet az őrlemény alapú keverékek teljes kizárásával, csak mag mixeken alapuló etetési sémával csalogatni és helyben tartani a békés halak színét-javát.

A kínálat legjobb minőségét képviselik a Carp Expert magkeverékei

A nagytestű békés halak szoktató etetését egyszerű módon elvégezhetjük a növényi magvak széles skálájával. Előző írásainkban is hangsúlyoztuk, a pontyozás siker csalija mindig az, amivel etetünk, amihez hozzászoktak a halak. Mivel nagy mennyiségek kerülnek be a csalogatásképpen a vízbe, így az olcsónak számító növényi magvak, mag-mixek teljes joggal népszerűek. A házilag áztatott búza, kukorica, ezek erjesztése mind a mai napig jól működnek és eredményesek, de a bolti mag keverékek amellett, hogy nagyon fogósak, azoknak a horgászoknak is tökéletes alternatívát nyújt a szelektív etetéshez, akiknek nincs módja és lehetősége a magok beszerzésére, elkészítésére (áztatás, előfőzés, nem beszélve a tárolás problémáiról, kényelmetlenségeiről).

Édesszájúak asztalterítéke: Sugar bomb keverék tigrismogyoró alappal és vaníliaízesítésű kukorica

Természetesen tudjuk, hogy mindez időt, energiát és persze pénzt jelent, így sokszor kézenfekvőbb, egyszerűbb a gyári mag-mixek beszerzése. Valljuk be azt is, hogy a kívánt minőség eléréséről sokszor csak álmodozunk. A Carp Expert mag mixei kiváló búzából, kukoricából, tigrismogyoróból, kenderből készülnek, nem beszélve a juharmagról. Ugye, nem is kívánhatnánk jobb pontycsemegét.

Hatalmas édes szemek, melyek az apróságokat távol tartják, utat engedve a termetes arany hasúaknak

A Sugar Bomb első osztályú alapanyagok felhasználásával készült édesített, főtt mag-mix. Első számú alkotóeleme a tigrismogyoró, vagy, ahogy nagyapáink nevezték, a földi mandula. Nagy pontyok, amurok kedvence ez az édeskés csemege. Nemcsak etetésre, de csalizásra is tökéletesen felhasználható. A mixben még főtt búza és kukorica található a legjobb minőségben.

A Carp Expert mag-mix kínálatának leguniverzálisabbja a csíráztatott kendermag, mely elsősorban a keszegfélék, kiváltképp a bodorka csalogatásakor kihagyhatatlan, de a pontyok is előszeretettel fogyasztják. Sokaknak okozhatott eddig gondot a kendermag csíráztatása és főzése, de ezen túl nem kell ezzel a macerás folyamattal foglalkozni. Az egyik legkedvezőbb áru magkeverék, amely a halak számára a legízletesebb falatokat tartalmazza!

Csíráztatott kendermag, és a CXP egyetlen kendert tartalmazó keveréke, a Holiday-mix

A Carp Expert kukorica variációi a legnépszerűbbek a horgászok körében. Natúr kivitelben és 3 féle ízben kapható. A vanília, a méz és az epres változatok évtizedek óta a legjobb pontyaromáknak számítanak. A tradicionális szoktató etetés alapja köztudottan a kukorica. A főtt kukorica zamatát hűtés nélkül is hosszú ideig megőrzi!

A CXP Seven mix a halak számára olyan ellenállhatatlan csemegéket tartalmaz, mint például a kender, a tigrismogyoró, juharmag, csicseriborsó, csillagfürt mag, földimogyoró, kukorica. A legváltozatosabb „nagymag keverék” méltóképpen szolgál a vizek matuzsálemeinek csalogatására és helyben tartására.

Sugar Bomb, a nagy tápértékkel és magas cukortartalommal rendelkező keverék

Seven Mix és tigrismogyoró a nagytestű halak szoktató etetéséhez!

A tigrismogyoróval csínján bánjunk, mert könnyen túletethetjük vele a halakat

Az etetés lényegére visszatérve, keszegektől hemzsegő vízen is bátran ajánlom a kizárólag mag-mixekkel történő etetést. Nincs felszálló felhő, nincs lebegő morzsa, ami esetleg vonzaná az aprónépet. Csak és kizárólag a nehéz, nagy szemű magvaink nyugszanak a fenéken, mintegy bázisként szolgálva az etetésre érkező nagytestű halak számára.

Már a horgászat legelején pontosan határozzuk meg dobásaink helyét

majd ahová a halakat várjuk, bizonyos időközönként rendszeresen etessünk

A halak érkezését jelző buborékfelhők, túrásnyomok jól látszódnak partközeli horgászat során. Gondoskodjunk mindig időben a csali pótlásáról, egy-egy kapás után bátran szórjunk maréknyi magvat kézzel, vagy csúzlival az etetés helyére. Amíg halaink ilyen ízletes falatokat találnak, eszük ágában sem lesz továbbállni.

A pontosság itt sem hátrány. Az értékes szemek közvetlenül az úszó körül landolnak

Parttól távolabbi fenekező horgászat során kevés etetőanyagot használjunk a jobb tapadó hatás érdekében. Magvainkat jól belegyúrva a nyitott kosárba érhetjük el azt, hogy dobás közbe sem vesszenek el.

Értékes magok a method kosáron Tigrismogyoró a method előke csali tüskéjén

A kukorica mellett siker csaliként könyvelhettem el a tigrismogyorót is. Érdekes módon, kikerülni nem tudtam vele száz százalékosan a keszegeket, a pontyoknak szánt földi mandulára esetenként szép nagy dévérek érkeztek.

Mag-mixes etetésről jelentkezett tinédzser ponty

Az előzőekben már bemutatott feltolós úszós pontyozás nálam egyet jelent a mag-mixes etetéssel. Etetőanyag keveréket soha nem használok, csak és kizárólag a különféle magok keverékeivel csalogatom a környék halait, bizony nem is eredménytelenül.

Hatalmas élményt ad a feltolós szereléken akasztott ponty terelgetése

Ennél nagyobbat csak a sikeres szákolás öröme jelent

A különféle magkeverékekkel történő etetés során nincs szükség egyéb speciális horog csali beszerzésére. Bátran variálhatjuk a keveréket képező kukorica, tigrismogyoró alkalmazását a horgon, a kapások száma eldönti úgyis a mag-mixek képzeletbeli rangsorát.

Ez a horog nem lesz sokáig érintetlen

Forrás: Halmos Mihály (Energofish)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .