Turista állami horgászjegy 2017-ben is

tuhirlogó 660 220

A turista állami horgászjegy információs rendszer (TUHIR) indulása óta – 2014. május 1. -, ez idáig több mint huszonnyolcezren regisztráltak a TUHIR online felületen, és több mint tizennégyezer személy váltotta ki a 90 napos turista állami horgászjegyet.

Tovább nő az érdeklődés a turista állami horgászjegy iránt! A regisztráló személyek több mint fele ki is váltja a turista állami horgászjegyet, melynek segítségévél a jegy birtokosai, akár gyermekkorukat megidézve hódolhatnak a horgászat szenvedélyének. A regisztrálók között számos külföldi (többek között amerikai, angol, ausztrál, holland, német, román, svéd) állampolgár is található.

tuhirlogó 660 220

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény értelmében, Magyarországon halgazdálkodási vízterületeken jogszerűen az foghat halat, aki halfogásra jogosító okmányokkal rendelkezik.

A horgászok esetében ezen okmányok egyike az állami horgászjegy, amelynek kiváltása több feltételhez kötött, úgymint pl. állami horgászvizsga vagy horgászegyesületi tagság. Az adott évre érvényes állami horgászjegy tulajdonosa így jogosulttá válik arra, hogy hazánk területén található bármelyik nyilvántartott halgazdálkodási vízterületére területi jegyet vásárolva horgásszon.

Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a turista állami horgászjegy birtokában is csak abban az esetben jogszerű a horgászat, ha oda a turistahorgász a halgazdálkodási hasznosító által kibocsátott területi jegyet is megvásárolja.

Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a területi jegy nélküli horgászás jogosulatlan horgászatnak minősül, amely az állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy bevonásán túl, halvédelmi bírság kiszabásával is jár!

Az állami horgászjegy megszerzését, vásárlását leegyszerűsíti a turista állami horgászjegy, amelynek kiváltásához, például nem kell horgászegyesületi tagsággal rendelkezni. Interneten keresztül, egyszerűen és gyorsan, bankkártyás fizetéssel bárhonnan, akár otthonról is kényelmesen megvásárolható.

Fontos tudni, hogy a turista állami horgászjegy évente azonban csak egyszer váltható és a kiváltás napjától számított, folyamatos 90 napig érvényes. Továbbá, egyidejűleg, kizárólag egy darab halfogásra alkalmas horgászkészséggel való horgászati tevékenységre jogosít fel, valamint a turista állami horgászjegyhez kapcsolódó fogási napló adattartalmát, a lejáratot követően 30 napon belül fel kell tölteni a TUHIR rendszerbe. A turista állami horgászjegy díjtétele 2000 forint, amely magába foglalja a fogási napló díját is.

A turista állami horgászjegy kiváltása, a szükséges regisztráció után, egy online, sikeresen kitöltött horgásztesztet követően valósulhat meg, amely csak a legalapvetőbb horgászati szabályok ismeretét, valamint a halfelismerést biztosítja. A sikeres teszt kitöltése után kezdeményezhető a turista állami horgászjegy igénylése, mely érvényességének kezdő napja tetszőlegesen megadható. Ezt követi a bankkártyával történő fizetés, melynek eredményessége után, a turista állami horgászjegy és a kapcsolódó dokumentumok a személy által regisztrált elektronikus elérhetőségre kerülnek kiküldésre. A megküldésre kerülő dokumentumokat a horgásznak ki kell nyomtatnia, és a horgászati tevékenysége alatt magánál tartania.

Felhívjuk a turista állami horgászjegy birtokában horgászati tevékenységet végző horgászok figyelmét, hogy a fentieken túl, rájuk nézve is kötelező érvényűek a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és az adott vízterületre előírt helyi horgászrendek betartása, melyek figyelmen kívül hagyása szintén halvédelmi bírság kiszabását eredményezheti.

A turista állami horgászjegy érvényességét az állami halászati őrök (ÁHSZ), a halászati őrök és a társadalmi halőrök annak QR kódja alapján, egy okostelefon alkalmazással ellenőrzik.

Ha a turista állami horgászjeggyel rendelkező személy a jegy érvényességi ideje alatt állami horgászvizsgát tesz, turista állami horgászjegyét, annak érvénytelenítése mellett, díjmentesen állami horgászjegyre cserélheti a halgazdálkodási hatóságnál.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .