0
Your Cart

Így készült a HBMI Szövetségi versenypálya a Keleti-főcsatornán

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége versenypályát épített a Keleti-főcsatorna balmazújvárosi szakaszán, a szabályozó zsilip és a közúti híd közé eső részen. Az alábbi képsorozat segítségével láthatóvá válnak a munkafolyamatok, melyek végén remélhetőleg egy horgászatra és versenyzésre egyaránt alkalmas versenypályát vehetnek használatba a horgászok.

A Keleti-főcsatornán építendő versenypálya ötlete már 2015-ben felmerült, s a tervezés akkor néhai Dr. Veres Ferenc felkérésére indult el. Azok a tervek egy másik szakaszt támogattak a most megvalósulóval szemben, de az elmúlt 2 évben sok minden változott a megye horgászéletében.

1

Ez év elején felgyorsultak az események a pálya építésével kapcsolatban, s a téli nádvágást követően kora tavasszal elkezdődtek a munkálatok.

2

A mindössze 300m-es partszakaszon úgy kellett a szükséges rajthelyet kialakítani, hogy azok még éppen elfogadható távolságra kerüljenek egymástól. A hosszan tartó egyeztetést követően 9m a rajthelyek egymástól mért távolsága.

2b

A meder szélén nőtt nádtorzsákat egy kotrókép szedte ki, egyben a kövezésnek alapot jelentő tükröt elkészítette.

4

Így alakultak ki az egymás melletti kacsaúsztatók, melynek látványa nem volt kezdetekben bizalomgerjesztő. Sok esetben igaz az alábbi állítás: ahhoz, hogy építeni tudjunk, először rombolni kell.

5

Megérkeztek a 2500x300x40 mm-es betonelemek a kövezés megtartásához, melyet társadalmi munka keretein belül pakoltunk le.

6

A beépítésre szánt kő mennyisége is szépen nő, a teljes 72 m3-es mennyiség a lenti képen még nem látható.

7

150 és 250 cm hosszúságú karók leütésével fogjuk rögzíteni a beton elemeket a parttal párhozamos sávban. Mivel minden építőanyag a helyszínre lett szállítva, így kezdődhet a munka?

8

A kotrógép által kiszedett ?kacsaúsztatókból? összeszedtük a korábban odahordott raklapokat, majd igyekeztünk egyenest húzni egy zsinór segítségével.

9

Mivel az egyenesnek tűnő vízpart a valóságban azért nem az, így sokat kellett  változtatni az első karók leütését megelőzően.

10

Szemből?.

11

?és oldalról. Talán jó lesz így. 10-20 cm eltérés lehet benne, de ez teljes mértékig elfogadható.

12

No, ez már férfi munka. A 45 darab egyenként kb. 70 kg-os betonlapokat behordani a meder széléig nem egy derekat és kezeket kímélő munka.

13

A helyzetet nehezítette, hogy egyes helyeken az iszap és a víz együttes mélysége nagyobb volt a csizmaszár magasságánál. ?

14

?Ütsd, vágd, nem apád??

15

Minden horgászhelyre geotextília került annak érdekében, hogy az iszap ne nyelje el a berakott kavicsot.

16

Kézi munkával megkezdődött az első referencia hely kialakítása. Taki utánfutójával hordják a kavicsot, nagyon kíváncsiak vagyunk a végeredményre.

16b

Elkészült az első. Jó ötlet volt ezt az egyet készre csinálni, a tapasztalatokat beépítjük a ?sorozatgyártásnál?.

16c

A karók szintre ütése maradt hátra a mai napból, de ezt már nem csináltuk meg.

17

Jöhet a jól megérdemelt pihenés?

18

Elkövetkezett az építkezés látványos része, ?sorozatgyártás? alatt a kő berakása. Teherautó hordja a rajthelyekhez a 2-3 m3-es kupacokat,

19

majd a rakodógép betolja a geotextilre. Jól haladtunk vele, bár a gépi munkánál nem volt szükség komoly erőfeszítésekre. 1-2 óra alatt elkészült mind a 34 hely.

20

Mivel a rakodógép nem tudta minden helyhez közel rakni a követ, így sok helyen kézi erővel kellett a kavicsot a partra hordani. Társadalmi munkát szerveztünk, hogy a munkálatokat teljes mértékig be tudjuk fejezni.

21

Gereblye, kapa, talicska, lapát, vödör.

21b

22

Barátság, lapátnyél, közösségi munka. Köszönjük.

23

Egykor jobb sorsot is látott Sensas vödrök?.

24

?majd elégedett arccal való lapátnyélre támaszkodás. Majdnem készen vagyunk.

25

Egy kis tereprendezés, hiszen a rakodó és kotrógép által hagyott keréknyomokat illik eltüntetni.

26

Közös fotó a mai nap munkálatainak végén. Természetesen a fotóról lemaradt, de a munkálatokban résztvevő társainknak is köszönjük a segítséget. Ők nem várták meg a szintén társadalmi munkához csatlakozó szakácsunk nagyon finomra készített jóízű ebédjét. Paprikás krumpli sült kolbásszal, hagyma salátával, erőspaprikával. Kiváló volt, köszönjük Pali!

28

Sörösrekeszek mint székek, oldalstég mint asztal. Kiváló. Azt hiszem, készen vagyunk.

27

Íme egy-egy kép mindkét irányból.

29

Egyenletes, kényelmes, horgászható. Reméljük, hogy a jövőben a megye horgászainak örömét fogja szolgálni. Köszönjük a Balmazújvárosi Önkormányzat és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság közmunka program keretein belül nyújtott segítségét.

30

A versenypálya hivatalos átadására 2017.04.30-án a Megyei Egyéni Horgász Bajnokságon (MEHB) fog sor kerülni, ahová a versenyzőkön túl várjuk az érdeklődőket, szimpatizánsokat, szurkolókat. 

Üdvözlettel: Krakkó Tamás

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére