Információ a Tisza tavi behúzós horgászathoz

tiszato1

Az elmúlt időszakban nagyon sok érdeklődő telefon és e-mail érkezett társaságunkhoz a behúzós horgászattal kapcsolatban. Annak érdekében, hogy elkerüljük a félreértéseket, és az ebből fakadó szabálysértéseket, az alábbiakban összegezzük a legfontosabb tudnivalókat.

csodalatos tisza to 010

Először is szögezzük le az egyik legfontosabb dolgot. A behúzós területi jegy egy többlet jogosultságokra lehetőséget adó jegytípus, így minden egyébre is jogosít, amire az általános területi jegy is. Vagyis, a jegy birtokosa az érvényességi idő bármely napján kimehet a Tisza-tóra, és ott az általános horgászrend előírásait betartva horgászhat hagyományos módon. Azonban, ilyen típusú területi jeggyel lehetősége van a behúzásra is, bizonyos feltételek betartása mellett. Mik is ezek?

A behúzós horgászat csak a pontyfoglaló (www.pontyfoglalo.hu) nevű, online rendszerünkbe történt bejelentkezés (ehhez előzetes regisztráció szükséges) után kezdhető meg. A bejelentkezésnek tartalmaznia kell, a horgász által választott hely GPS koordinátáit (vagy az előre foglalható, sorszámozott helyeink esetében a hely sorszámát), és a behúzós horgászat várható időtartamát. Továbbá a horgász vagy horgászok behúzós területi jegyének sorszámát. A behúzós horgászat időtartama alatt, a horgásznak az általános Tisza-tavi horgászrenden túl, be kell tartania a behúzós horgászat Tisza-tavi szabályait is.

A fönt leírtakhoz szorosan kapcsolódik az egyik leggyakoribb kérdés is: behúzós horgászat időtartama alatt, hagyományos, bedobós módon horgászhat-e a horgász?

A válasz nagyon egyszerű, természetesen igen! Hiszen a behúzós szabályrendszer nem kötelezi a horgászt a csali behúzással történő vízbe juttatására. Hiszen akár olyan időjárás is támadhat, amikor szinte lehetetlen, vagy nem biztonságos csónakkal vízre szállni. De ha mondjuk horgászat közben kedve támad valakinek egy kicsit keszegezni, vagy akár pergetni, miért is ne tehetné meg? Azonban nagyon fontos, hogy a behúzós horgászat időtartama alatt a behúzós szabályokat is be kell tartani, ami például a megtartható halak vonatkozásában jelentősen szigorúbb az általános horgászrendnél. Ennek értelmében napi 10 kilogramm keszegféle nyugodtan megtartható, azonban napi darabszám-korlátozással védett, őshonos halból napi egy darab, hét nap alatt összesen 3 darab, 5 kilogramm alatti példány tartható meg. Ez a szabály ez alatt az időszak alatt, a nem behúzós módszerrel fogott halakra is vonatkozik.

Végezetül felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy a következő félreérthető helyzetet kerülje: behúzós horgászat alkalmával a horgásznál korábbról származó 5 kilogramm feletti őshonos hal se legyen. Ha a halászati őr a helyszínre érkezve ennek az ellenkezőjét tapasztalja, nem fog vitatkozni a horgásszal, hogy azt a halat mikor és hogyan fogta, hanem eljárást kezdeményez. Kérem, e tekintetben legyenek megértőek, csak így tudjuk elkerülni a visszaéléseket.

A fogásokról készült képeket és élménybeszámolókat szívesen fogadjuk, és a legjobbakat honlapunkon is megjelentetjük. Kérjük, küldjenek a részünkre minél többet ezekből. Mindenkinek szép halakat, emlékezetes horgászatokat kívánunk.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .