Néhány szó a meghajtó akkumulátoroktól

banner akkumulátor

Egy éve döntöttem úgy, hogy megvásárolom életem első meghajtó (munka) akkumulátorát, természetesen a tanács kérés nem fáj, ezért Istvánhoz fordultam, aki már több éve használta sajátját elégedetten. Egy Banner márka mellett döntöttem, ezt ajánlotta és volt, akit hat évig szolgált már. Választásom egy 100 amperórásra esett.Nagyon boldog voltam vásárlás után és egyből ki is próbáltam, egy Poroszló-Kis-tisza befolyás közötti távolságot bátran megtehettem vele egy 66 librás motorral.

banner akkumulátor
Banner aksikra is 6 hónap a jótállás.

Néhány szó arról, hogyan is kell használni egy ilyen akkumulátort:

-minden használat után legyen az bármennyire is kevés -tölteni érdemes

-ha gondozásra szorulót választottunk figyeljük a folyadék szintet, amennyiben kevés azt ioncserélt vízzel pótoljuk. Az akku felső csavarját egy 50 forintos érmével könnyedén ki tudjuk csavarni.

-ne tároljuk olyan helyen ahol a hőmérséklet zéró pont alá kerülhet.

-figyeljük azt, ha gyakran kell vizet önteni utána, akkor az töltő túltöltését jelentheti

Az általam NEM ajánlott töltő, aminek köszönhetem a zárlatot.
Az általam NEM ajánlott töltő, aminek köszönhetem a zárlatot.

Egyszerű a képlet, így is tettem, azonban pár héttel ezelőtt egyik napról a másikra a meghajtó akkumulátorom megadta magát. Hiába töltöttem a megszokottól több ideig is, nem vette azt.

Tudni kell azt, hogy ezekre a termékekre, minden forgalmazó 6 hónap jótállást vállal, most már tudom miért. Vissza vittem oda ahol vettem és érdeklődtem mi lehet a baja, jelzés képen, hogy én tudtam a jótállás már lejárt. Az eladó ettől függetlenül kedvesen megvizsgálta és megállapította, hogy zárlatos az egyik cella, ami azt jelenti, hogy be tudja nekem számolni a régi aksit egy újba, de ez most KUKA.

Kérdésemre, hogy mitől lesz egy több tízezer forintos aksi egyik napról a másikra használhatatlan sok ötlet jött, de mivel az „előírásoknak” megfelelően használtam a terméket ezért a végén abban maradtunk, hogy ő sem tudja.

Addig addig mocorgott egy gondolat a fejemben, hogy bementem egy másik akkumulátor boltba. Ahol ismételtem bevizsgáltattam. Az akku zárlatos, azonban itt már kiderült az is, hogy a tavaly az aksival vásárolt töltő túltöltötte, valószínűleg ettől keletkezett a zárlat.

bosch_processzoros tolto
Processzoros „intelligens” töltő. Remélem be fog válni.

Tanulság:

-ha már több tízezer forintot dobtunk ki az ablakon, akkor érdemes legközelebb változtatni az összeállításon, én azt tettem. Mivel sokat használom horgászathoz ezeket az eszközöket, ezért beruháztam egy processzorral rendelkező töltőbe. Csupán 5 ezer forinttal került többe mint elődje, de ő már használható motor, autó akkumulátor töltésére illetve téli funkcióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy amikor nem használjuk annyit az aksit rajta maradhat a töltőn és ő alkalmanként újratölti.

-jómagam többnyire manőverezésre használom az aksit, így egy jóval kisebb kapacitásút vásároltam. Úgyis mindig töltöm, használat után, de ez így jóval kisebb és könnyebb.

-télen sem szabad feledni, hogy igen is érdemes két hetente utána tölteni az akkumulátorunknak, ha azt akarjuk, hogy tartós legyen (bár az én példám is igazolja, hogy ez sem készpénz). Egy meghajtó akkumulátor körülbelül 300 alakalommal tölthető, ami heti két töltéssel számolva körülbelül három év használatot jelent.

 

Remélem tanulságos volt ez a kis történet és remélem, hogy azt, hogy csak három évet fog bírni az új aksim a sok töltés miatt.

üdvözlettel: Balla Mihály

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .