Megújult a Látóképi víztározó horgászrendje

Ahogyan azt már a pletykák is mondták, 2016-ban új szelek fújnak majd. Eddig csak elcsíptük a morzsadarabokat, de semmi igazán érdemi változást vagy fejlesztést nem tapasztaltunk. Azonban a múlt héten valami elkezdődött. Május 2-án munkálatok kezdődtek a tározó partján, az új kezelő kezdeményezésére. Közben megkaptuk az aktuális szabályzatot, amely tározó bejáratánál is ki van függesztve.

 

3 thoughts on “Megújult a Látóképi víztározó horgászrendje

 1. Üdv Mindenkinek!
  A szabályzatot elolvasva óriásit csalódtam – jobb lett volna, ha nem állnak össze azok a „morzsadarabok”. Véleményem szerint néhány ésszerű változtatáson kívül számtalan eszetlen pontot tartalmaz a szabályzat, amely egyáltalán nem a horgászok érdekeit, céljait tartja szem előtt. Egyes fajok alsó mérethatárának emelését, felső méretkorlátok bevezetését jó dolognak tartom.
  De a nyitvatartási idő? Tényleg havi szinten tudnia kellene minden itt horgászni kívánó embernek, hogy az adott hónapban mettől meddig lehet kint, illetve ha „megy a hal” és még bőven világos is van, nézegessük az óránkat, hogy mikor is kellene „időben” kimennünk?
  A tavat egy helyen szabad megközelíteni, regisztrálni kell… Számtalan olyan ember horgászik évek óta a tározón – főleg pergetők, köztük én is – akik kerékpárral vagy busszal közelítik meg a tavat, és csak 1-1 kisebb szakaszon, esetenként 2-3 órát horgásznak munka előtt/ után… ezen rövid pecák lehetőségét ezzel a rendszerrel elveszik Tőlünk. Arról nem is beszélve, hogy sokan kimentünk a hajnali, nyáron legeredményesebb időszakban, hiszen a régi rendszer lehetővé tette, hogy Napkeltétől (nyáron hajnali 4- fél 5) horgásszunk. Most meg, tényleg reggel 6 (utána 5) óránál hamarabb be sem mehetünk?! Ja, a bojlisok viszont kint lehetnek 0-24-ig, csónakkal, radarral stb… Őket ki fogja éjjel ellenőrizni, hogy ne a magántavakban kössenek ki a nagy pontyok? Illetve ha megoldott lesz az ellenőrzésük, más miért nem horgászhat pl. hajnalban vagy esti fényváltáskor? Csak mert nem fizet annyit az engedélyért?
  A halakat/ horgászatot/ természetet tisztelő, szerető emberként nekem ebből a szabályzatból az jön le, hogy fizesd ki az engedélyt, de lehetőleg ne csinálj semmit, ki se gyere…
  Én szinte csak pergetni járok ide évek óta, de ha ezen szabályzaton nem módosítanak, meggondolom, hogy kimenjek-e, és meggyőződésem, hogy ezzel nem vagyok egyedül… a Nádas részt letiltják hónapokra – ebben a rendszer gyengeségét vélem felfedezni, avagy nem tudják őrizni az egész tavat. Nem az a pár hektáros terület látja el hallal a tározót, nem ívik ott jelentősen több hal, mint a tározó más részein. Ott a bojlis szakasz, akkor ott sem horgászhatunk… általános ragadozó tilalom, harcsa tilalom… Kérdem én, akkor pergető horgászként mit is csinálhatok az év első felében?
  Arról nem is beszélve, hogy több egymásnak ellent mondó részlet is van a mellékletben. Ha a pisztrángsügér nem fogható ki, miért van tilalmi ideje? A „nem vihető el” jobban hangzana, főleg, hogyha egy olyan tilalmi idő párosulna hozzá, amibe beleesik az ívásuk is… Természetvédelmi mérnökként a tározó pisztrángsügéreinek szaporodási viselkedése képezte szakdolgozatom egy részét, minden beképzeltség nélkül állíthatom, hogy többet tudok az itteni populációról, mint bárki más. Nagyon egyedi eset az, amikor április végére leívnak, a május a jellemző, de megfigyeltem már júniusii ívást is. Harcsánál megint inkább jellemző az, hogy júniusban ívjon, minthogy márciusban, így a tilalmi idő részben itt is indokolatlan.
  Itt befejezem, bár tudnék még mit írni, de már így is egy kisebb regény lett, pedig nem ez volt a célom. Remélem, az új vezetőségből is látja ezt valaki, és némiképp alkalmazkodik majd a friss, nyers szabályzat a horgászokhoz, mert tiltással és túlbonyolítással nem biztos, hogy bármi is jobb lesz… sőt…

  Kovács Szabolcs

 2. Hali.Csatlakoznék az előttem szóló úriemberhez 🙂 .Én sem tudtam volna jobban kifejezni magam.Színte csak a fényváltásokat pecáztam látón sokáig, kizárólag pergetve,újabban a békéshalakat is célozva.Elég rabszodikus és színte kiismerhetetlen ez a víz,de annyit megtanultam hogy korareggel hol jár a békés,pirkadat előtt hol ver a rabló.Nincs időm egésznap kint ülni a semmiért hisz megtanultam akár a fejem tetejére is állhatok ha látón nem eszik a hal.Így alig tudok nappal halat fogni rajta röppecáim során.Véletlenül se menjek a vízbe csalit szabadítani ,ne süssek egy szalonnát,ne álljak be olyan helyre ahol nincs beálló stb……Szemetelni nem szoktam,hallal kíméletes vagyok ,nem kapzsulok 2-3 ponty évente és pár keszeg kárász kivételével minden hal tovább úszhat.Csak ellenőrízni kelllett volna sűrün ennyi,minket pergetőket ez nem zavart volna egyáltalán.SAJNÁLOM .!!!!Hajdu Tamás

 3. Üdv!Az új horgászrendet- vagy inkább „helyi törvényt”- olvasva egyetértek azzal hogy legyen rend a látóképi tavon és környékén. legyen kulturált és a pihenést kikapcsolódást szolgálja.De..ne essünk a ló túlsó oldalára.Az értelmetlen szabályzások – helyfoglalás( ha nincs hely addig be se mehetsz amig valaki ki nem jön a kapun)?, nyitvatartási idő kaució fizetése nyugdíjas- kedvezményes korlátozás stb.-. Debrecen környékén siralmasak a természetes vizek állapota (Fancsika Vekeri Erdős-pusztai tavak)ezért is nagyobb körültekintést érdemelne ez a csodálatos horgásztó a debrecen és környéki horgászok érdekeit szemelőtt tartva.Reméljük a PC Kft HE nem csak egy gazdasági és „politikai” lehetőséget lát a tó tükrében hanem elégedett horgászokat is.Minél többen irják meg a véleményüket ahogy az előttem szólók is tették amivel teljesen egyetértek.
  Czipa Antal

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .