Keleti főcsatorna (szabolcsi engedélyes szakaszának) horgászrendje

keleti focsatorna kuttyogatas 02

Több horgász is jelezte, hogy horgásztanyája, kedvenc horgászhelye a szabolcsi engedély (18000 ft) szakaszán van, de a területi jegyek hátoldalán nincs rajta a teljes szabályzat. Felvettük a kapcsolatot a Szabolcsi Horgász Szövetséggel, akik rendelkezésünkre bocsájtották.

Kedves Horgásztárs! Üdvözöljük a Keleti főcsatornán. A főcsatorna tisztaságának és környezetének megóvása mindannyiunk érdeke! A horgászathoz ezúton kívánunk kedvező vízjárást, jó horgászidőt és kellemes szórakozást a horgászati hasznosító, a Sporthorgász Egyesületek Sz-Sz-B. megyei Közhasznú Szövetsége nevében!

keleti_focsatorna_kuttyogatas_02

A Keleti főcsatorna halgazdálkodási jogát mintegy 45 fkm hosszúságban, a Tiszából való kiágazástól a Balmazújvárosi közúti hídig Szövetségünk gyakorolja. Halvédelemmel, vízvédelemmel kapcsolatos bejelentéseit a Szövetség 42/411-372 telefonszámán teheti meg. A főcsatorna területén horgászati tevékenységet folytatni a Horgászat Általános Szabályai alapján és az attól eltérő alábbi rendelkezések szerint lehet:

Horgászni csak mások zavarása, a csatorna földműveinek, műtárgyainak, építményeinek megrongálása, vagy megbontása nélkül lehet. Szemetelni, illetve szemetes helyen a horgászatot megkezdeni, vagy horgászni tilos! A szemetes helyen horgászótól a területi engedély bevonásra kerülhet. A horgász köteles a horgászat befejeztével a szemetet magával vinni vagy szemétgyűjtőben elhelyezni! A horgász a horgászhelyet korlátozott látási viszonyok esetén köteles jó láthatóan megvilágítani! A horgászatra vonatkozó szabályok megsértése halászati hatósági eljárást, büntető vagy szabálysértési, illetve egyéb eljárást is vonhat maga után. A horgász köteles magát a halőr intézkedésének alávetni, utasításainak, megfelelően eljárni, felszólításának eleget tenni, ellenkező esetben felhívással szembeni engedetlenség miatt a 218/1999 (XII.28) Korm. rend. alapján vele szemben szabálysértési eljárás kezdeményezhető! Fentiek megsértése esetén, valamint a hal fogásával, gyűjtésével összefüggő jogszabálysértés észlelése alkalmával a halászati őr, az állami horgászjegyet, valamint a területi engedélyt is visszatarthatja!

keleti_focsatorna_kuttyogatas_12

A fogási napló vezetése a jogszabályok alapján kötelező, azaz a horgászat megkezdésének időpontját, valamint a kifogott és megtartani kívánt nemes halat (méret-és darabszám korlátozással védett) horogtól való megszabadítás után közvetlenül be kell jegyezni a fogási naplóba! A halak etetéséhez, csalogató etetés céljából maximum 5 kg etetőanyag használható fel. A kívülről akasztott halat megtartani tilos, a kifogott invazív (törpeharcsa, ezüstkárász) halfajokat a horgász köteles megtartani, azokat visszadobni szintén tilos!

keleti_focsatorna_kuttyogatas_01

Kifogható halmennyiségek: Felnőtt horgász naponta: a méret- és darabszám korlátozással védett (nemes hal) halfajokból fajonként legfeljebb 3 db-ot, összesen 5 db-ot, az egyéb (méret-és darabszám korlátozással nem védett, de a 133/2013 (XII.29.) VM rendelet 28.§ 2. bekezdésében szereplő horgászható) halfajokból max. 10 kg-ot foghat. A kedvezményes területi engedéllyel 2 db nemes halat, és max. 5 kg egyéb halat foghat. Gyermek és ifjúsági horgász: 1 db nemes halat, és max. 5 kg egyéb halat foghat.

A csatornán esetenként haljelölési tevékenységet is végez a Horgász Szövetség. A haljelölés a halgazdálkodási munkát segíti. Jelölt halról a jelet akkor szabad levenni, ha az a kifogható méretet eléri! A haljelet, a kifogásának helyét, idejét, a hal tömegét, testhosszát, magasságát, valamint a horgász nevét és lakcímét tartalmazó feljegyezést kérjük postán a Megyei Horgász Szövetségnek (4400 Nyíregyháza, Dózsa György út 23. fsz. 10) megküldeni, vagy a halászati őr részére átadni. Méreten aluli hal esetében csak a megjelölt adatokat kell feljegyezni, a jelet nem szabad eltávolítani. A haljelet beküldők, illetve az adatot szolgáltatók tárgyjutalomban részesülnek (200 m horgász-zsinór, vagy wobbler), évvégén pedig értékes tárgynyeremények kerülnek kisorsolásra!

 

Nyíregyháza, 2016. április 25.                                            

SPORTHORGÁSZ EGYESÜLETEK SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KÖZHASZNÚ SZÖVETSÉGE

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .