Medertakarítás a Fancsika 2 tavon

fancsika medertakaritas

Elkezdték takarítani a Fancsika II-es tómedrét – kaptuk a hírt egy jó ismerősünktől – írja az Erdőspusztai horgászportál. Rögtön ki is mentünk hogy megnézzük vajon mi is történik a Fancsikán, illetve felhívtuk a Hajdú- Bihar Megyei Horgászszövetséget hogy mit tudnak erről az eseményről.

A horgászszövetségnél Dr. Veres Ferenc annyit tudott mondani, hogy a medertakarítást a Tivizig végzi. Ők is tudnak róla.

Kérdésemre miszerint fogja e ezt a takarítást valamiféle halasítás követni, Veres úr azt az információt adta hogy nem rendelkeznek  a Fancsikai tavak olyan tavaszi vízkészlettel  ami alapján  lehetne telepíteni halat a Fancsikai tavakba. Kevés a víz, nagy a kockázata hogy egy ilyen induló vízállás után egy száraz nyár esetén ismét kiszáradjanak a tavak.

A Tivizig a medertakarítást a hét elején kezdte meg. Magát a műveletet sajnos nem sikerült megörökíteni, de készítettünk néhány képet a helyszínen.

DSCF4568

DSCF4569

DSCF4571

DSCF4574

DSCF4575

DSCF4576

DSCF4577

A II-es tóbol kb. 80 cm víz hiányzik még, amely valószínűleg már nem fog pótlódni. Ha már a Fancsika II-esnél jártunk elmentünk megnézni az I-es tavat is hogy hogy áll.

DSCF4558

DSCF4559

DSCF4560

DSCF4561

DSCF4562

DSCF4563

DSCF4564

DSCF4565

DSCF4566

Az I-es tóra aztán igazán rá férne a medertakarítás.

DSCF4567

Az I-esen nem láttuk nyomát medertakarításnak. Reméljük nem feledkeznek meg erről a tóról sem. A vízszint kb. 1 méterrel van alatta az ilyenkor szokásosnak, ha kora tavasszal nem engedték volna át a beáramló vizet  a tavon, akkor valószínűleg fel is töltődött volna az I-es tó, de akkor kellett a víz a Vekeribe.

Jó volt látni hogy újra van víz a Fancsikákba, kár hogy elfogyóban  az utánpótlás. Igaz a Kati-ér felől még folyik a víz az I-es felé, de ha ilyen száraz idő lesz az elkövetkező napokban is akkor nagy valószínűséggel a befolyók is hamar elapadnak.

 

Forrás: Erdőspsztai horgászportál

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .