Készen vannak a tervek a Tócó-patak megújulására

toco patak 02

Az Új Széchenyi Terv 670 millió forintos támogatásával a Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal célul tűzte ki a debreceni repülőtér és a repülőtér környezetének vízgazdálkodási helyzetének javítását. A projekt eredményeként a repülőteret magába foglaló dél-debreceni terület vízgazdálkodása több szempontból is javulhat.

toco_patak_03

Debrecen város déli részén keletkező csapadékvizek befogadója nagyrészt burkolatlan csatorna, amelynek egy szakasza keresztezi a repülőtéri bevezető utat, majd tovább halad és eléri a főgyűjtőt, a Tócó csatornát. A főgyűjtő egyes szakaszain nagyobb esőzések alkalmával problémák alakulnak ki, tekintettel arra, hogy a befogadó Tócó csatorna is sok esetben túlterhelt állapotban van.

A beépített területek növekedésével jelentős mértékben nőtt, illetve folyamatosan nő a Tócó csatorna terhelése. A lefolyó vízmennyiség növekedését nem követte csatorna fejlesztése, rendezése.

A projekt keretében megvalósult tevékenységek, elért eredmények:

– koncepcionális tervezés, vízjogi létesítési engedélyezésre alkalmas tervek elkészítése

– vízjogi létesítési engedély megszerzése

– kiviteli tervek elkészítése

– régészeti felmérés

– lőszer mentesítési felmérés

– környezeti hatások vizsgálata, dokumentálása

– részletes megvalósítási tanulmány és költség-haszon elemzés készítése

– megvalósítás közbeszerzési dokumentációinak előkészítése

– megvalósítási pályázati dokumentáció összeállítása

toco_patak_02

A kormányhivatal által a projektben elkészíttetett dokumentumok alapján összeállított pályázati dokumentáció alkalmas arra, hogy a megvalósítás finanszírozására szolgáló pályázati kiírásra a lehetséges pályázók által benyújtásra kerüljön, így megteremtve a lehetőségét, hogy a tervezett beruházás megvalósulhasson a 2014-2020-as Európai Uniós finanszírozási ciklus keretében.

(HBMKH)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .