Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye a haszonbérletekről

2016 nyito kozlemeny

A Magyar Országos Horgász Szövetség az egységes állami horgászokmányok kiadása és a vizek haszonbérletének tárgyában ezúton tájékoztatja a Horgászokat és az Egyesületeket: Az új egységes állami horgászokmányok első kontingense legyártásra és a tagszervezetek között kiosztásra került.

Miután a MOHOSZ az országos forgalmazásra vonatkozó szerződést megkötötte, a mai napon elkészültek és a tagszervezetek felé eljuttatásra kerültek az egységes albizományosi és forgalmazói megbízási szerződési minták, valamint a NÉBIH biztosította a forgalmazást biztosító SZÁK-rendszer azonosítóit és kódjait is. Az okmányok értékesítése a szerződések aláírása után haladéktalanul megkezdhető és a továbbiakban folyamatosan biztosított.

2016_nyito_kozlemeny
Külön is jelezzük, hogy a nem „MOHOSZ-családba” tartozó horgász egyesületek tagjai a megkötendő szerződések alapján valamennyi értékesítési ponton jogosultak az egységes állami horgászokmány megvásárlására.

 
A Magyar Országos Horgász Szövetség a tárgyi jogszabályok megjelenését követően, 2015 decemberében szabályszerűen benyújtotta a kijelölés útján történő haszonbérbe vételre irányuló kérelmét valamennyi, az év végével lejáró haszonbérlettel rendelkező állami tulajdonú nyilvántartott halgazdálkodási vízterület halgazdálkodási jogára.mohosz_tagszervezet
A Földművelésügyi Minisztérium a kérelmekre a döntést 2015. december 31-én meghozta, így a MOHOSZ lett e vizek döntő többsége esetében 2016. január 01-jétől a halgazdálkodási jog haszonbérlője 15 évre.

Jelenleg a szövetségi döntéseknek megfelelő alhaszonbérleti szerződéses rendszer kidolgozása folyik, mely szerződések alapján a MOHOSZ tagszervezetei és a tagszervezetek horgász egyesületei lesznek alhaszonbérlőként a vizek további felelős hasznosítói, halgazdálkodási jogosultjai.
Mivel a fentiek alapján jelenleg e vizeken nincs halgazdálkodási jogosult, így az a horgász, akinek 2016. január 31-ig érvényes régi állami horgászjegye és fogási naplója van, vagy a napokban az új egységes állami horgászokmány kerül részére kiadásra, a hatályos jogszabályok alapján és azok feltételeit teljesítve ezen okmányok birtokában jogszerűen horgászhat a vizeken, de őshonos halat nem tarthat meg (csak idegenhonos hal kifogását valósíthatja meg) és minden egyéb horgászatra vonatkozó feltételt teljesítenie kell.

 
Az állami halőri szolgálat és a vizek régi-új hasznosítói fokozottan ellenőrzik majd a vizeket és vízpartokat, védve a halállományt a jogellenes halászati, horgászati tevékenységtől.

Várhatóan 2016. január végére az alhaszonbérleti szerződések valamennyi vízen megkötésre kerülnek és az új hasznosítói területi jegyek jogszerű kiadásával a horgászat már újra a régi feltételek között, de az érintett vizeken már kereskedelmi halászat nélkül, az állomány regenerációjának, fejlődésének tartós lehetőségével folyhat tovább.

 

MOHOSZ Elnöksége

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .