Tisztelt Horgásztársak, kedves Horgászbarátaink!

mohosz logo 2015 kapitalis

Még pár nap és itt a fenyőillatú karácsony, majd szinte észrevétlenül az új év is beköszönt hozzánk. Ezen időszak egy kicsit a számvetés időszaka is, mivel ilyenkor értékeljük a lassan mögöttünk hagyott időszakot és legalább magunkban megfogalmazzuk bizakodó terveinket a következőre is.

A reményeink szerint a szavak mellett a tettekben is 350 000 magyar horgászt képviselő, megújult Magyar Országos Horgász Szövetség bő egy éve tevékenykedő vezetése örömmel tudja elmondani Önöknek, Nektek, hogy a ?közös karácsonyfánk” alá az idén emlékezetes, szép ajándékok kerülnek, köztük olyanok is, melyekre már hosszú évek óta vágytunk.

Január első napjával megszűnik a kereskedelmi halászat a természetes vizeken, így – egyebek közt a hatékony vízkezelés, a szakmai és non profit halgazdálkodás segítségével – lassan regenerálódhat, fejlődhet a halállomány, s e folyamat reményeink szerint majd magával hozza a fogások és a velük járó horgászélmények megszaporodását is.

Január első napjával forgalomba kerül az egységes állami horgászati okmány, amely az eddigi magyar-, angol- és német nyelvű állami horgászjegyeket, az érvényesítő bélyegeket, az állami és számos helyen a speciális vízterületi fogási naplókat, valamint a külön nyomtatványon teljesített éves nyilatkozatokat váltja ki, így a bürokrácia csökkentése jegyében az eddigi 5-6 okmány, nyomtatvány eggyé válik, felgyorsítva az ügyintézést is. Azt az ügyintézést, melynek keretében ezen egyesített állami horgászjegy és fogási napló már csak kizárólag a MOHOSZ és albizományosai által, egycsatornás módon és így átláthatóan, ellenőrzötten kerül, kerülhet kiadásra.

Január elsejével közel 700 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület államot megillető halgazdálkodási jogának haszonbérleti szerződése lejár. A közelmúlt többpárti egyetértéssel, 92,5%-os támogatottsággal elfogadott sarkalatos törvényi módosítása eredményeként a MOHOSZ kijelölési eljárással tudja majd a vizek döntő részének a hasznosítását megkapni 15 évre, s e haszonbérleti jogot alhaszonbérletként tovább is kívánja adni minden olyan tagszervezetének, tagszervezeti horgász egyesületének, ahol garanciákat kap az átlátható és ellenőrizhető, valóban felelős, bizonyíthatóan horgászcélú halgazdálkodásra.

mohosz_logo_2015_kapitalis

Tisztelt Horgásztársak, kedves Horgászbarátaink!

Az elmúlt hónapokban mindezt az Országgyűlés, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Kormány, számos Minisztérium, központi- és kormányhivatal közreműködésével és segítségével sikerült elérni, s e munkáért őszinte köszönettel tartozunk, egyben tisztelettel kérjük tőlük a további támogatást is.

Ezen döntésekkel a horgásztársadalom nem csak megelőlegezett bizalmat, hanem egy olyan egyszeri lehetőséget és egyben felelősséget is kapott, melynek csak közösen, összefogva tudunk megfelelni. Ezért talán nem ünneprontás, ha egy-egy kérést mi is megfogalmaznánk:

  • A horgászoktól azt kérjük, hogy óvják, védjék a vízi és vízparti élővilágot, s legyenek mértékletesek is akkor, amikor a Természet adakozó kedvében van.
  • A horgász egyesületektől azt kérjük, hogy az általuk hasznosított horgászvizek jó gazdái, széles spektrumú szolgáltatói legyenek és építsenek olyan jól működő közösségeket, ahol a horgászokért, a horgászatért tenni akaró és tudó emberek előtérbe kerülhetnek.
  • A tagszervezetektől, speciális jogállású MOHOSZ tagoktól azt kérjük, hogy integrálják, szintetizálják mindazon feladatokat, szolgáltatásokat, melyeket nem lehet egyesületi szinten hatékonyan megoldani és segítsék, támogassák az erre rászoruló horgász egyesületeket mindennapi munkájukban.

A következő pár hét az átmenet időszaka is lesz, elkerülhetetlenül kisebb-nagyobb zökkenőkkel, mivel egyszerre következnek be a változások és a végrehajtás során így különösen nem lehet kizárni a fennakadásokat, hibákat sem. Egyet azonban meg tudunk ígérni: a MOHOSZ most és a jövőben is minden segítséget meg fog adni a ránk váró feladatok sikeres elvégzéséhez!

A MOHOSZ valamennyi tisztségviselője és munkatársa nevében Mindenkinek Áldott Karácsonyt, majd egészségben, szeretetben és persze horgászélményekben gazdag Boldog Új Évet kívánunk!

Budapest, 2015. december 21.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .