Tisza-tó végleges a téli vízszint

A Tisza folyón levonult árhullám apadó ágán megtörtént a Tisza-tó végleges téli vízszintjének beállítása, melynek értéke, illetve tartománya a Kisköre-felső vízmércén mért 620-10 centiméter. Miért van szükség a Tisza-tavon téli üzemi vízszint alkalmazására?
A Kiskörei-tározó, azaz a Tisza-tó az alföldi vízkészlet-gazdálkodás komplex rendszerének legnagyobb, kulcsfontosságú eleme. Az érvényben lévő vízjogi engedély a tenyészidőszakban a Kisköre felső vízmércén mért 620 – 725+-5 centiméter közötti nyári duzzasztási szintet, a téli jeges időszakban, de legkésőbb december 15-től 520-620 cm közötti téli duzzasztási szintet ír elő. A Tisza-tó meghatározó jellegzetessége, hogy elnevezésével ellentétben nem tó, hanem a Tiszát és hullámtereit – a 403,2- 440,0 folyamkilométer közötti szakaszon – egyesítő, átfolyásos jellegű síkvidéki víztározó. A téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázatot jelent.

A tározott víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén, ezt megközelítő mennyiségű jégtömeg tartozik. A jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, az csak árvízi viszonyok között indul meg. Egy esetleges árhullám előfordulása esetén a jégtömeg felszakadva – hullámverésszerűen – az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti. A jeges árhullám a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli. Ebben a tekintetben a Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb része, a tiszaderzsi szűkület. Itt csupán 600 méter széles a hullámtér, így a magas vízszintnél képződő jégmező felszakadása, a jégzajlás, a jégbe fagyott uszadék sodródása esetén jelentős jégtorlaszok alakulhatnak ki.

A morfológiai adottságok figyelembevételével meghatározott téli vízszinttartomány beállításával ez a kockázat elfogadható mértékűre csökkenthető. Ezt figyelembe véve optimalizálták a vízlépcső téli üzemeltethetőségét biztosító jégmentesítő hálózat műszaki egységeit is, így egy magasabb téli vízszint, illetve jegesedés esetén a duzzasztómű elzáró szerkezeteinek mozgatása lehetetlenné válik. Ezen túlmenően a tározóhoz tartozó műszaki és turisztikai létesítményeinek egyes karbantartási, fenntartási és fejlesztési feladatainak elvégzéséhez egy alacsonyabb téli vízszinttartomány mellett van lehetőség.

 
A téli vízszint beállítása jelentős hatással bír a Tisza-tó élővilágára, különös tekintettel a vízterekben élő halállományra. Az üzemeltetés során minden esetben igyekszünk figyelemmel kísérni a halélettani szempontokat, és amennyiben  indokolt, a lehetséges beavatkozásokat is megtesszük a kedvezőtlen állapotok kialakulásának megelőzése, elhárítása érdekében. Ezért a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma 1973 óta a téli időszakban is rendszeresen végez vízminőségi monitorozást a térségben. Szakembereink ezúttal együtt vizsgálódnak a halászati hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaival.

Forrás: KÖTIVIZIG

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .