0
Your Cart

Október 26-tól a Tisza tó ismét kombinált vízszintre vált télre

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az előttünk álló téli időszakban is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. Erről született megállapodás a szeptember 29-án, Kiskörén rendezett hagyományos egyeztető tárgyaláson. A tározó leürítése ezúttal is két ütemben történik meg, a különbség tavalyhoz képest annyi, hogy az alacsonyabb szint 590 centiméter lesz 560 helyett.

Az eseményen Lovas Attila, a tavat kezelő KÖTIVIZIG igazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd megköszönte a Tiszavíz Vízerőmű Kft.-nek a vízhiányos nyári időszakban végzett munkáját, precízen végrehajtott vízkormányzását.

tisza_to

Fejes Lőrinc, kiskörei szakaszmérnök tájékoztatott a korábbi időszakok kisvizes időszakainak vízkormányzási üzemrendjéről, ezt követően pedig bemutatta nyári- és téli üzemvízszinteket 1973-ig visszamenőleg. Bejelentette, hogy a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikáció Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. elvégezte idén a Tisza-tó részletes mederfelmérését.

 
Kovács Pál, a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriumának halbiológusa emlékeztetett arra, hogy az elmúlt év őszén a vízszintcsökkentés az üzemrendben meghatározott téli vízállás (Kisköre-felső: 620 cm) beállítását követően folytatódott az 570 cm-es szintig. Két nappal később elkezdődött a tározó visszaduzzasztása az utóbbi években megszokott téli szintre (620 cm). Hozzátette: a zord hónapokban az igazgatóság lehetőséget biztosított 50 vízminta térítésmentes bevizsgáltatására a halászati hasznosító (Tisza-tavi Sporthorgász KN Kft.) által kiválasztott komponensek vonatkozásában. Szerinte ez jelentős előrelépést jelentett a telelő halállományt érintő környezeti hatások nyomon követése érdekében.

 
Összegzésként elmondta, hogy a 2014/2015-ös mérési eredmények szerint a holtmeder-jellegű víztereken a halak életfeltételeinek megfelelőnek bizonyult a vízminőség. Néhány esetben volt lebegő- és oldott anyag, valamint az összes foszfor-tartalmat illetően határérték túllépés, halpusztulás azonban vízminőségi okok miatt nem fordult elő.

 
Lovas Attila igazgató az említettek tükrében hangsúlyozta: ökológiai szempontból a kombinált vízszintcsökkentés a legmegfelelőbb.
Hegedűs Gábor, a halászati hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azonban úgy vélte, hogy az 560 centiméteres vízszintre nincs szükség.

 
Végül a Tisza-tó használatában érdekelt és érintett szervezet megjelent képviselőinek többsége egyetértett az üzemeltető KÖTIVIZIG – kompromisszumos – javaslatával. Ennek megfelelően a tározó ürítése az október 23-25-i hétvégét követően kezdhető meg, amikor a víz hőmérséklete 10 C fokra lehűl, és az apasztás első ütemben a Kisköre-felsőn mért 590 centiméterre történik meg. Ez a vízszint 2-3 napig marad, majd megemeljük 620-10 centiméterre.

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére
×