0
Your Cart

Döglenek a halak a Fancsikában (kisfilmmel)

Több száz hal pusztult el a hévégi kánikulában a fancsikai tavakban. A halőr szerint ez a vízszint folyamatos apadásának tudható be. Algából egyre több van, oxigénből viszont egyre kevesebb, ez pedig végzetes a halakra nézve.

Földbe gyökerezett reggel a horgászok lába a Fancsika egyes tavának partján. Több száz elpusztult hal lebegett a víz színén. Pálóczy Richárd már gyerekkora óta a jár a Debrecenhez közeli fancsikai tavakra pecázni, vasárnap már ő is talált döglött halakat a vízben.

Rengeteg hal pusztult el a hétvégi hőségben
Rengeteg hal pusztult el a hétvégi hőségben

– Tegnap hármat-négyet ki is vettem a szárazra, hogy ne a vízbe poshadjon bele, ma amikor kijöttem, szinte sírva fakadtam, látva, hogy mi történt ezzel a vízzel. Legalább 15, ha nem 30 mázsa hal pusztult el – hallhattuk Pálóczy Richárdot.

Hétfőn reggel már több száz haltetem volt a vízben. Amurok, csukák és süllők pusztultak el. Egy másik, általunk megkérdezett horgász is értetlenül áll a történtek előtt.

– A nyolcvanas évekbe ez olyan tó volt, hogy az országba nem volt három ilyen víz. Itt öt méterenként horgásztak az emberek. Nem igaz, hogy azóta nem lehetett volna tenni valamit ezzel a tóval, hiszen egyszer már járt így – mérgelődött Diószegi András.

Ennek a csukának is csúnya vége lett
Ennek a csukának is csúnya vége lett

A haltetemeket dél körül kezdték el kiszedni a tóból: csónakkal gyűjtötték össze azokat. A begyűjtésben két önkéntes is segített, ők gumiruhában gázoltak be a vízbe. A tógazda szerint az aszályos évek miatt a tavak vízszintje folyamatosan csökken, a sok alga elszívja az oxigént, a halak pedig megfulladnak.

– Sajnálatos módon a vizet pótolni nem tudjuk. A tavak lehalászására pedig technikai okok miatt nincsen mód. Több halászati kft-től is voltak kint felmérni a tavat, hogy megtudják e valósítani ezt a lehalászást, de sajnos ez nem megvalósítható – mondta el Fekete Tibor tógazda, halőr.

Az elpusztult halakat az állati fehérje feldolgozó üzembe szállítják. A szakemberek szerint a kánikulai időszakok újra megtizedelhetik a halállományt.

 

Forrás: Dehír.hu

DehirTömeges halpusztulás a Fancsikán

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére