0
Your Cart

Új versenypálya a Keletin?

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a tavalyi év végén a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségével kerekasztal megbeszélést tartott néhány egyesületi vezető. Ezen megbeszélés keretein belül kérte fel Dr. Veres Ferenc elnök úr a Top-Fish SHE, hogy adjon ajánlást a Keleti főcsatornán a jövőben megépítendő versenypálya szakaszra. A Top-Fish SHE. széleskörű versenyzői ajánlások után helyszíni bejárásokat követően alkotott véleményt a kérdésben. A témával kapcsolatos levelet az alábbiakban olvashatják, melyet továbbítottunk az elnök úrnak.

versenypalya

Tisztelt Elnök Úr!

Ígéretünkhöz híven az elmúlt pár hétben igyekeztünk objektív képet festeni a Keleti-főcsatorna azon szakaszairól, melyek szóba jöhetnek egy országos szintű versenypálya kialakítása esetén. Több egyesülettel és versenyhorgásszal  folytatott szóbeli egyeztetést követően 2 szakaszt tartottunk arra érdemesnek, hogy azt személyes bejárás során is megvizsgáljunk.

Február első napjaiban a Top-Fish SHE 5 tagjával (nagyobb részben versenyzőkkel) közösen helyszíni bejárást tartottunk és az alábbiakat tapasztaltuk:

1. A Keleti-főcsatorna Balmazújvároshoz közeli része,  a 33-as hídtól Északra, a Balmazújvárosi-hídig terjedő szakaszának a Debrecen felé eső partja.

2. A Keleti-főcsatorna Hajdúszováthoz közel lévő része, a Kabai-hídtól Északra eső szakaszának a Hajdúszovát felé eső partja.

A balmazújvárosi szakasz előnyei:

-A szakasz közel esik több autópálya lehajtóhoz

-Több város, így Balmazújváros, Hajdúszoboszló és Debrecen közelsége

-Mivel közelebb esik a tiszalöki duzzasztóhoz, így a csatorna folyási sebessége nagyobb, így a meder nyár végi gazosodása nem,  vagy csak kevésbé akadályozza a versenyzést.

-A 33-as hídról lehajtva a csatorna partjára, gyakorlatilag azonnal a versenypályához érkezünk, így nem kell a versenypálya tervezett hosszán túl oda vezető szilárd burkolatú utat készíteni.

hátrányai:

-A szakasz első 500 métere után a csatornát keresztezi egy magasfeszültségű távvezeték

-A gát koronáján keskeny közlekedésre alkalmas út található

-A gát lába és a víz széle közötti távolság a pálya első felén 3-4 méter, míg a második felén csupán 1-2 méter, így bizonyos részeken mederfeltöltést kellene alkalmazni.

-A Tisza áradásának befolyásoló hatása nagyobb, így jobban zavarosodik, mivel  közelebb esik a tiszalöki duzzasztóhoz.

-a szakaszon több vízbe épített stég található

-A szakasz második részén a gát tetején vezető út olyannyira közel esik a csatornához, hogy a versenyzőknek nem marad elég hely a 13 méteres bothossz kényelmes és biztonságos használatához.

A hajdúszováti szakasz előnyei:

-Hajdúszoboszló, Debrecen és autópálya lehajtó közelsége

-A gát koronáján elegendő elegendő hely van szilárd burkolatú út készítéséhez

-A Tisza áradásának befolyásoló hatása kisebb, így kevésbé zavarosodik, mivel  távolabb esik a tiszalöki duzzasztótól.

-A versenypályának szánt szakasz adottságai kitűnőek, ugyanis a gát lába és a víz széle között 13-14 méter távolság van. Ezen a részen a talaj kemény, így meder feltöltés alkalmazása egyáltalán nem szükséges.

hátrányai:

-Mivel távolabb  esik a tiszalöki duzzasztótól, így a csatorna folyási sebessége kisebb, így a meder nyár végi gazosodása akadályozhatja a versenyzést.

-A Kabai hídtól Északra (a vízfolyás irányával szemben) haladva a versenypálya tervezett hosszánál kb. 1200-1500 méterrel hosszabb szilárd burkolatú utat kell építeni, mivel a fent említett kitűnő adottságú szakasz nem közvetlenül a híd lábánál kezdődik.

A két szakasz előnyeinek és hátrányainak összevetését követően úgy látjuk, hogy az előzetes vizsgálatok alapján a hajdúszováti szakaszt tartjuk alkalmasnak a versenypálya kialakítására. Ugyan szilárd burkolatú útból közel kétszer annyit kell építeni a pálya infrastruktúrájához, de ezzel szemben nem kell mederfeltöltést alkalmazni. A versenyzőknek elegendő hely áll majd rendelkezésre a pakoláshoz, ill. a 13 m-es bothossz használatához. A gát koronájára tervezett út megépítését a gát szélessége lehetővé teszi. A szakasz adottságai olyan jók, hogy ha az útépítés költségeitől egyelőre eltekintek, abban az esetben megyei szinten akár önerőből is megvalósítható az ártér megtisztítása a cserjéktől 1-2 millió forint beruházásával, ami elé a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság biztosan nem gördít akadályt. Akár Hajdúszovát Önkormányzatát is érdemes lehet megkeresni a tervezett beruházással kapcsolatban, és kérni a polgármestert, hogy közmunka program keretein belül biztosítsa a szakasz cserjéktől való megtisztítását. Így egy, a kunmadarasi versenypályához nagyon hasonlító, országos versenyek rendezésére is alkalmas pályaszakasz jöhetne létre.

Üdvözlettel: Krakkó Tamás

Forrás: Top-Fish SHE

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére