0
Your Cart

Kerekasztal megbeszélés a Megyei Horgász Szövetséggel

A TOP-FISH SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET javaslatára az elmúlt év novemberében összeült néhány egyesületi vezető és egyesületi tag, megvitatni a jelenlegi Hajdú-Bihar megyei horgászlehetőségeket. A beszélgetésen részt vett a Top-Fish SHE mellett a Tiszavirág HE Balmazújvárosról, Az Álomhal HE, a később bejegyzett Kapitális HE és a megbeszélt irányvonalhoz később csatlakozott a Csali HE vezetősége is. A Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének halászati hasznosításában lévő vizeken a Szövetség halászati joga 2015-ben lejár. Éppen ezért december 2-án levélben fordultunk a szövetség ügyvezetőjéhez  Dr. Veres Ferenchez, amelyben a horgászok szemszögéből vizsgálva, a vizek állapotáról tájékoztattuk, illetve javaslatokat tettünk a halfogási lehetőségek javítására.

mohosz

Veres Úr december 17-én fogadott bennünket, ahol elnöki beszámolójában összefoglalta a 2014-es évet és vázolta a 2015-ös feladatokat, amiben ígéretet tett az általunk megfogalmazott gondolatok cselekvéssé formálásában.

2015-tavaszán várható a vizek halászati hasznosítására vonatkozó a pályázat kiírása. A Hajdú- Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége a jelenleg is kezelésében lévő vízterületeket mindenképpen pályázni fogja, ill. a horgászvízzel rendelkező egyesületek pályázatának benyújtásában segítséget fog nyújtani. Kivételt képeznek ez alól a Fancsikai tavak, ugyanis a  Megyei Halászati Felügyelőség véleménye szerint a vízhiánytól szenvedő tavak jelen állapotukban nem biztos, hogy pályáztathatóak.  Ez jelenleg (2014 december) még nyitott kérdés. Elhangzott még az is, hogy nem törvényszerű az, hogy a Látóképi víztározó és Keleti főcsatorna halászati joga a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének a kezelésében legyen a jövőben. Elnök úr véleménye szerint, amennyiben ezek a vizek továbbra is horgászati hasznosításában maradnak, úgy akár a szövetség tagegyesületei is pályázhatják, amennyiben a megyei szövetségnél jobb feltételeket tudnak biztosítani.

Szolgálatban fegyverviselésre és ellenőrzésre jogosult
Szolgálatban fegyverviselésre és ellenőrzésre jogosult

A december 2-ai levél fő irányvonala a halőrzés volt. A kis egyesületi vizeken már régóta alkalmazott, az országos horgászrendnél jóval szigorúbb szabályokat, korlátozásokat most már az ország legnagyobb vizein is alkalmazzák. A Tisza-tó, Velencei-tó és már a Balaton horgászrendjébe is fogási kvótákat vezettek be. A vizenként eltérő, de az országos horgászrendnél szigorúbb szabályok alól  a megyei szövetség vizei sem kivételek. Az országos 5db (3+2) helyett a Szövetség vizein  3db(2+1) a napi elvihető nemes hal mennyiség. Az éves maximálisan elvihető mennyiség pedig 80 kg-ban van korlátozva. Kis finomításokkal ebben minden jelen lévő horgászvezető egyetértett. Azonban a már közhelynek számító ?minden törvény annyit ér amennyit betartanak belőle? mondat ide is érvényes. Tehát legtöbbet ez ügyben a halászati őrök tudják tenni fokozottabb jelenléttel és a kor technikai eszközeit kihasználó ellenőrzésekkel. Veres Úr tájékoztatása szerint nyitott kapukat döngetünk, ugyanis éppen most pályáztak a halászati őrök munkáját könnyítő technikai eszközökre, távcsövekre kamerákra stb. A 2015-ös területi jegyeken megtalálható lesz a halászati őrök telefonos elérhetősége, amin a tisztességesen horgászók bejelentést tehetnek amennyiben törvénysértő dolgot tapasztalnak a vízpartokon. Erre reagálva a jelen lévő halászati őrök csoportvezetője elmondta, amennyiben a horgászok törvénysértő dolgot tapasztalnak és ezen a számon neki ezt jelzik, higgyük el, hogy akár munkaidőn túl is fognak intézkedni. A látóképi szemetes vízpartok megszüntetésére az összetört, hulladékgyűjtésre használt kútgyűrűk cseréjére kaptunk ígéretet, és az ellenőrzések során a halászati őrök figyelemmel lesznek a szemetes helyen horgászókra is.

Felvetésünk szerint:

-Az ellenőrzések ne csak a horgászati okmányok meglétére terjedjenek ki, hanem a zsákmány, a felszerelés, és időnként a gépjármű csomagtartójának átvizsgálására is.

-A jelenlegi rendszer szerint a szabályok ellen vétőtől bevont horgászati okmányokat az illetékes horgászegyesülethez küldik. Az egyesületnek le kellene folytatni a fegyelmi eljárást, ami a legtöbb esetben nem történik meg. Ezért javasoljuk, hogy a szövetség saját fegyelmi bizottságot állítson fel és hozza meg a döntéseit. Az egyesületek csak értesítést kapjanak a döntésről.

A tárgyaláson jelen lévő Dr. Timkó Zoltán ügyvéd úr ennek a felvetésnek a többféle jogértelmezését ecsetelte. Tudniillik a horgászegyesületi tagok csak közvetve, az egyesületen keresztül tagjai a szövetségnek. A megyei szövetség és a horgász között nincs közvetlen jogi kapcsolat, ami alapján ők bármiféle szankciót alkalmazhatnának ez ügyben. Azonban Veres Úr felkérte Ügyvéd Urat nézzen utána annak a lehetőségnek, hogyan lehet a jogot úgy értelmezni, hogy az általunk javasolt fegyelmi bizottság létrejöhessen és törvényesen működni tudjon.

A régóta húzódó Látókép partján húzódó út kérdésében megbeszéltük a tulajdonviszonyokat, melyből kiderült, hogy a tó versenypálya felőli oldalán lévő út a debreceni önkormányzat tulajdona. A külső oldalon pedig a földhivatali bejegyzések szerint a szántó teljesen a partig húzódik, tehát utat építeni nem lehet. Probléma még, hogy tervezve van a hajdúsági löszhátak gravitációs öntözésének biztosítása érdekében a Látóképi víztározó vízszintjének 2,00 m-es duzzasztása. Amíg ez ki nem derül, nem tudunk az út kérdésében előrelépni. Várhatóan a halászati jogok 15-évre történő pályázatában szakhatósági állásfoglalásként szerepelni fog, hogy a duzzasztás az elkövetkező 15 évben megvalósul-e. Amennyiben nem, akkor újra lehet gondolni az út kérdését. ( A pályázati kiírás 2015 tavaszán várható)

A Látóképi versenypálya, és ezáltal a tó tavaszi nagy horgászterhelése miatt véleményünk szerint a Keleti főcsatorna arra alkalmas szakaszán kellene egy 1000-1500m-es versenypályát kialakítani. Ez a kitakarított szakasz a versenyeken túlmenően horgászlehetőséghez juttatná azokat a horgászokat is, akik nem rendelkeznek part menti ingatlannal és nincs idejük, kedvük a sűrű nádasban, gyékényesben horgászhelyet kialakítani.

keleti_focsatorna_045

Veres Úr tájékoztatása szerint a Magyar Országos Horgász Szövetség ajánlása alapján is szüksége van ennek a térségnek egy országos szintű versenypályára, amit ők a Keleti főcsatornán képzelnek el. A megvalósításhoz szükséges pénz egy részét a MOHOSZ, másik részét a megyei szövetség biztosítaná. Felkérést kaptunk, hogy különböző szempontokat figyelembe véve tegyünk javaslatot a versenypálya kialakítására alkalmas szakasz kijelölésére.

A Top Fish SHE egyik tagjától kapott egy levelet a vezetőség, amelyben a pergető horgász tagunk a fekete sügér védelméért szólalt fel. A levél tartalmával teljes mértékben egyetértettünk, ezért azt eljuttattuk a megyei szövetséghez. Levelében leírta, hogy az átlag horgász érdekei egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben sérülnének a fekete sügér teljes elviteli tilalmával. Ezzel szemben az egyre növekvő, sportszerűen horgászó pergető horgásztábor egy új halfaj megerősödő populációjára horgászhatna a Catch and Realese elvei szerint. A szövetségnél történt beszélgetéskor Veres Úr tudatta velünk, hogy a 2015-évi Látóképi területi jegyeken szerepelni fog a fekete sügér teljes elviteli tilalma, amit ellenőrizni is fognak. Reményeink szerint a sportszerűen pergetők megelégedéssel veszik tudomásul a döntést.

20090918feketesugersuger

Szintén a fekete sügér populációjának védelmében volt egy javaslat, ívási időszakban való kíméleti terület kijelöléséről, mely a Látóképen ívni akaró egyéb halfajok védelmét is szolgálná. A felvetésre Veres úr ígéretet tett arra, hogy a megyei halászati felügyelővel felvéve a kapcsolatot, megkeresik a módját a kíméleti terület kijelölésére, ami a tavaszi időszakban a sikeres ívást fogja szolgálni.

Reményeink szerint a halőrzés hatékonyabbá tételével és a tervezett fejlesztésekkel a Fancsikai tavak elvesztése után is a Hajdú-Bihar megyei horgászati lehetőségek nem fognak szűkülni. Amennyiben egyre többen belátják, hogy a horgászat sport, rekreációs tevékenység, nem pedig élelemszerzés vagy megélhetés, úgy a halállomány néhány év alatt gyarapodni fog és egyre több horgász juthat élményhez. Az a néhány egyén aki a horgászatot megélhetésnek tekinti, reményeink szerint a szigorúbb halőrzésen fennakad. Kérjük a tisztességesen horgászókat, hogy segítsék a halőrök munkáját. Ne forduljanak el, ha szabálytalanságot látnak, jelentsék azt a halászati őröknek. Csak a tisztességesen horgászók összefogásával és szemléletváltással tudunk még évek múlva is eredményesen horgászni.

Hisszük, hogy erre haladunk.

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére