Ízelítő a Pontyvilág decemberi lapszámából

Etienne Gebel: A hegyekről és a prófétákról…

Mikor mondja egy pontyhorgász, hogy ő sikeres? Már vágja is rá mindenki: akkor, ha sok és nagy pontyot fog. De ez azért nem olyan egyszerű… Mert ugye mi a sok? Egy éjszaka alatt egy tízes hal már sok? Az már sikernek nevezhető? De persze kettő vagy több még inkább… Pláne ha egyből 20, 25 vagy 30 kilósokról van szó…

Hogyan határozható meg egy pontyhorgász elégedettsége? Én úgy mondanám, hogy a fogások és az elvárások hányadosaként. A tört számlálójában a fogások száma, a nevezőben a remélt halak száma, ez adja meg az elégedettség mértékét. Alapvető matematika pontyhorgászoknak.

Pataki Gergely: Irány: a Görcsönyi-tó

Sorozatunk most következő epizódjában, az ország délnyugati része felé vettük az irányt, egy kevésbé ismert vadregényes víz felé.

A kora délelőtti órákban érkeztem meg a tetthelyre. A parton állva azonnal megbabonázott az erdő közepén található viszonylag keskeny, de hosszú tó. A gát felé tartó hullámokat figyelve úgy gondoltam, itt állítom fel táborhelyemet, a halőr azonban ettől óva intett. Elmondása alapján a nagy testű pontyok egész évben a hátsó részen tartózkodnak, fittyet hányva bármilyen időjárásra. Ez a jelenség számomra nem volt új keletű, hisz sok helyen a legzordabb, leghidegebb télben is volt, hogy a sekély vízben fogtam a halakat.

Szőke Lőrinc: Egy hét Csodaországban

Régóta tervezgettünk Orbán Józsival egy közös tavaszi horgászatot, amolyan csapatépítő tréninget. Addig húztuk az időt, míg a tavaszból meleg nyár lett. Mindketten nagy és vad vízre vágytunk, ahol kihívás egy-egy nagyobb pontyot elcsípni. Így jött szóba a Deseda tározó is a maga kettőszáznegyven hektárjával, gyönyörű nyurgapontyaival.

Mivel mindketten előnyben részesítjük a tavak mélyebb részeit, összebeszélés nélkül a tó gát felőli helyeit néztük ki magunknak. Megérkezés után halőri kísérettel egyből oda is siettünk. Mivel a szomszédos állások is szabadok voltak, így kedvünk szerint válogathattunk.

Óriási dolog, hogy lakatlan pályára érkeztünk. Úgy a hatása alá kerültünk, hogy közel fél órát cél nélkül csak a vizet bámultuk. Nem tudtunk eltelni vele.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .