Nyár végi ivadékhelyzet a Tisza tónál

Augusztus végén ismét ivadékhálós mintavételt folytattunk a Füredi-Holt-Tiszán, hogy képet kapjunk az idei halivadék faji összetételéről, mennyiségéről, fejlődéséről. Mintánk legnagyobb részét ezúttal is a bodorka és a küsz utódgenerációja adta. A két fajból összesen csaknem 400 egyedet fogtunk. A küsz esetében fontos elmondani, hogy szakaszos ívásából adódóan több korcsoportot sikerült megfigyelnünk.

Nyár végi ivadékhelyzet a Tisza tónál

Ez azt jelenti, hogy egy-egy lassabban fejlődő ragadozóivadék számára is van megfelelő méretű táplálék. Méretükből adódóan elsősorban a sügér- és balinivadék számára jöhet számításba a fiatal küszök csapata. A sügér ivadéka a 2013-as generációhoz képest idén jobban fejlődik. Tavaly ilyenkor átlagosan 46,1 mm volt az átlagos standard testhossz, jelenleg ez az érték 56 mm. Idei csukaivadék is került a hálónkba, hossza 211 mm volt. A csuka esetében az elsőszámú táplálékot már az átlagosan 40 mm-es bodorkák jelentik. Az idei jász jelenleg 57 mm-es, ez kissé meghaladja a tavaly mért átlagos értéket (54,4 mm).

Nyár végi ivadékhelyzet a Tisza tónál-2

Általánosságban elmondható, hogy az idei reprodukciós időszak eredményes volt, mostanra az elhúzódó és szakaszos ívású fajok is befejezték a szaporodást.

Forrás: Sporthorgász.eu

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .