0
Your Cart

Fancsikai horgásztavak augusztus elején…

2014. augusztus 5-én az esti órákban a Fancsikai tórendszer egyes számú tavára érkeztem meg. A már tavasszal vízhiányos tavak állapotára voltam kíváncsi. Csodára nem számítottam, hiszen a naponta érkező információk nagyjából már elém rajzolták azt a képet, amely megérkezésem pillanatában fogadott. Az egybefüggő hínármezőt csak néhány helyen szakította meg aprócska feszített víztükör, amelyen csak elszórtan volt látható hal mozgásra utaló jel.

Az egybefüggő hínármező
Az egybefüggő hínármező
fancsikai_aszaly_2014_87
Ameddig a szem ellát

A hetekben kialakult szélsőséges időjárás, amely igen gyakran csapadékot is hozott nem tudott változtatni a tavak közel méter másfél méter közötti vízhiányán. A víz kezelője is adott már ki közleményt, hogy oxigénhiányosak a tavak, természetesen ez azért is van így mert a rengeteg növény elszívja az oldott levegőt az amúgy is magas hőmérsékletű vízből.

Találtam egy beállót.
Találtam egy beállót.

Kint jártamkor beszélgetésbe elegyedtem néhány horgásszal, szomorúak voltak, hogy szeretett tavuknak ismételten erre a sorsra kellett jutni. Érdekes módon olyan dolgokról is meséltek, hogy tavasszal, amikor még a tó vízszintje közel sem érte el az üzemi szintet a zsilipen ömlött ki a víz. Természetesen ez akár pletyka is lehet.

A mederből fotózva
A mederből fotózva

Szerencsére dögöket nem láttam a tó felszínén, bár ahogy hallottam már azok összeszedése megtörtént. Kíváncsian várom a jövő évet, amikor kiírják a pályázatokat a környék vizeire. Lesz-e valaki, aki a jelenlegi üzemeltetővel együtt fog pályázni a tavak hasznosítására, esetleg a mostani sem?

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére