Lukács Róbert – Egy apró világ pusztulása…

lukacs robert Egy apro vilag pusztulasa 2 08

Hajdúböszörmény határában, illetve még a városon belül található egy apró kis gyöngyszem. Bizonyára sokan ismerik, főleg akik szívesen hódolnak a horgászat szenvedélyének. Viszont biztos vagyok benne, hogy sokkal többen vannak azok, akik nem is tudják, hogy a régi téglagyár egykori területén egy virágzó ökoszisztéma rejtőzik.Egy eldugott kis külön világ, számtalan csodával. Az élet hihetetlen túlélőképességét bizonyítva minden egyes kis zugában.

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_2_16

Védett állatok, kétéltűek, madarak, ízeltlábúak, és még ki tudja mi félék milliói találtak megfelelő élőhelyet maguknak, egy az Ember által szemétlerakó helyként használt, és birtokolt területen. Ismerőseim, barátaim közt többen is régóta, gyermekkoruk óta járnak ide horgászni, kikapcsolódni. Sokan ennek a helynek és halainak köszönhetik első, meghatározó élményeiket a horgászsportban.

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_2_01

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_2_02
Valamikor egy több tóból álló rendszer volt, mára csak ez az egy, kb. 200 méter hosszú, 30-35 méter széles, néhol 4-5 méter mély tavacska maradt. A többi tó után megmaradt nádassal együtt küzd az életéért.

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_2_10
Jómagam még csak egy éve ismertem meg ezt a kis vizet, de már az első pillantásra beleszerettem. Csodálatos kis tó, sajnos az ember folyamatos jelenlétére utaló jelekkel. Nem csak a parton végig elszórt szemétre gondolok itt, hanem arra az ,,építő? munkára, ami ott látható.

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_21

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_24
Sajnos előbb-utóbb ennek a megmaradt víznek is az lesz a sorsa, mint a mellette található egykori másikaknak. Betemetik. Lassan, de biztosan. Nem tudni mi okból, nyilván a terület tulajdonosa nem azt látja benne, amit mi. Nem az életet, nem az élővilágot. Biztosan van ettől fontosabb is.. egyeseknek.

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_2_07

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_2_21

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_2_15
Sem jogomban, sem módomban nem áll, hogy bíráljam mások elképzelését, de az biztos, hogy ha tehetném minden létező eszközzel megóvnám ezt a területet a biztos pusztulástól. Biztos vagyok benne, hogy az ott található értékek ritkák és egy újabb színes pontja lehetne a városnak. Sőt! Ha anyagi oldalról akarnám megközelíteni, szerintem még profitálhatna is belőle, akár a város, akár a terület tulajdonosa. Minimális ráfordítással egy pompás horgásztó rendszert, rekreációs központot lehetne létrehozni belőle. Kikapcsolódásra, kirándulásra, sportolásra, de még oktatásra (gondolok itt a természet közeli környezet órákra..) is alkalmas helyet, ami úgy tudom, jelenleg nem létezik ilyen formában a városban.

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_2_08

Kár lenne eltékozolni egy ilyen erős feltörekvő, évről-évre egyre több életjelet mutató környezetet. Egy alapos, hozzáértő felmérés bebizonyíthatná, hogy itt valóban olyan érték lapul, amit nem lenne szabad veszni hagyni. Nem csak azért, mert horgászként tudva, mennyi és mekkora csuka, amur, ponty, kárász, vörösszárnyú keszeg él benne, hanem azért is mert természet szertő emberként összeszorul a szívem, amikor azt látom, hogy ennyi élet egyszerűen a semmibe vész, és senki nem tesz értük semmit.

lukacs_robert_Egy_apro_vilag_pusztulasa_07
Ezzel a kis irománnyal szeretném mindazok segítségét, támogatását kérni, akik úgy érzik, tehetnének valamit, hogy ne pusztuljon el az az élővilág, ami még megmaradt.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .