A kotrások helyszíne munkaterület, oda belépni tilos!

Ezen az internetes felületen is rendszeresen hírt adunk arról, hogy a Komplex Tisza-tó Projekt kivitelezési munkálatai közül éppen hol folynak mederfejlesztési és kotrási műveletek. Tesszük ezt azért, hogy a tavon közlekedők számára egyértelműen jelezzük: ezek a helyszínek munkaterületek, ezért oda -balesetek elkerülése végett – belépni tilos.

A kotrások helyszíne munkaterület, oda belépni tilos!

Jelenleg az V-ös (Sarudi-medence), a VI-os (Poroszlói-medence) és a VIII-as (Tiszafüred) öblítő csatornákban folyamatosan zajlik az iszaptalanítás. (A kivitelező tájékoztatása szerint az V-ös kotrásának első üteme körülbelül július közepéig tart, míg a VI-os első ütemét augusztus 20-ra tervezik befejezni.)

 
Sokszor tettük már közzé, hogy a Tisza-tó a névadó folyónak a 404 és 440 folyamkilométer közé eső szakaszából és annak duzzasztott teréből alakult ki, és szigetekkel, csatornákkal, vízfolyásokkal, holtágakkal szabdalt, szeszélyesen változó mélységű vízterület. A tározótér vízi közlekedés tekintetében csak megfelelő gyakorlattal és helyismerettel rendelkezők számára tekinthető biztonságos vízi útnak. Ezek hiányában veszélyes vízfelület.A kotrások helyszíne munkaterület, oda belépni tilos! -2A Tisza-tó területén kizárólag az önálló mederben átfolyó élő Tisza folyó 403,2- 440 fkm közötti szakasza víziút, amelyet III. osztályú viziúttá nyilvánítottak. Mivel a tározó vízmélysége változó, a vízfelszín alatti esetleges akadályok (tuskó, uszadék, hordalékkúp, stb.) miatt minden vízi járművel közlekedő számára ajánlatos az adott vízfelület megismerése. Ezen túl felhívjuk a figyelmet a körültekintő, óvatos közlekedésre és a megfelelő sebességtartomány kiválasztására!

 
Mint ismert, a terület jelentős hányada természetvédelmi oltalom alatt áll. Ezeken a területeken a vízi közlekedést is érintő korlátozások, tiltások vannak érvényben. (30/2003. (III. 18.) Korm. rendelet a vízi közlekedés egyes belvízi utakon környezetvédelmi okokból való korlátozásáról és a korlátozás alá eső területeken kiadható üzemeltetési engedélyről.)

 
A Tisza-tó teljes vízterületén, a természetvédelmi előírások figyelembevétele mellett, valamennyi vízi járművet használó saját felelősségére közlekedhet, kivéve a kijelölt pályákat, ahol az üzemeltető felelőssége is fennáll. A vezetői engedélyhez kötött vízi járműveknek a Tisza folyó főmedrét, mint megfelelő vízi utat ajánljuk.

 
A Nemzeti Közlekedési Hatóság érvényben lévő 020/Ti/2013. számú Hajósoknak szóló hirdetménye felhívja a Tisza-tó területén közlekedők figyelmét, hogy a térségben fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

 
Mindezek figyelembe vételével a kivitelezési munkák befejezéséig kérjük türelmüket, valamint óvatosságukat a területen való közlekedés és tartózkodás során!

 

Forrás: Sporthorgász.eu

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .