Az első áldozat

aszaly 2014

Nem vagyok egy jövőbe látó, de a 2014-es év sok mindent meg fog változtatni az Erdőspusztai tavak életében. A folyamatos vízhiányt nagyon megsínylik tavaink és ezekben élő halaink egyaránt. A mostani 30+-os hőmérséklet még inkább nem kedvez nekik. A víz hőmérséklete rohamosan emelkedik, amely hamarosan eléri azt a szintet amely nem megfelelő a halak életben maradásához.

Két nappal ezelőtt jelentkezett a probléma a Szentannapusztai víztározón is. A halak a felszínre emelkedve vették a levegőt. Aki látott már ilyet az tudja, hogy nagy baj van. A gyors reagálásnak köszönhetően, még aznap elkezdték a tó lehalászását, hogy megmentsék a benne lévő halakat. Sok környező horgászhely jelentkezett be a Szentannapusztai állományért. Sajnos a nagy meleg a szállítási feltételek nem kedveztek a nagyméretű amurok elszállításának, így sok kapitális példány (17+) döglött meg.

Térjünk ki arra, hogy ha a két évvel ezelőtti szárazságot átvészelő tározóban pipáltak a halak, akkor mi a helyzet a Fancsikai tavakkal, amelyben akkor majdnem teljesen kidöglött az állomány. Nem szeretnék vészjósló lenni, de ismételten katasztrófa közelít. A kis mélységű vizek akár 28-30 celsius fokra is melegedhetnek, ahol a halak számára az élet nem összeegyeztethető. Hasonló helyzetben van a Mézeshegyi tó is.

Fancsika jelenlegi helyzete. Fotó Erdőspusztai horgászportál
Fancsika jelenlegi helyzete. Fotó Erdőspusztai horgászportál

Örülök neki, hogy a folyamatos közleményekben írnak arról, hogy a Civaqua program megoldaná a térség vízellátási problémáját, csak mire az megvalósul addigra, beszántják ezeket az egykoron fesztiválokat megszégyenítő látogatottsággal rendelkező helyeket. Vajon ha az eredetileg mezőgazdasági öntözésre elkészült program megvalósítása nem fontos, akkor ki szerint lesz fontos néhány mázsa hal sorsa?

Ki fogja ezeket a halakat visszaadni nekünk? Van felelős?

üdvözlettel: Balla Mihály

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .