Harangozó Ferenc – Eső után, hőség előtt

Harangozó Ferenc Eső után hőség előtt 10

A múlt hét időjárása a nagy esőzések, felhőszakadások, és eget tépő viharok keretében zajlott egész ország, sőt közép-Európa szerte. Kis hazánk több területén egy nap alatt esett annyi csapadék, mint máskor egy jó hónap alatt. Az eddig rekord száraz Erdőspusztai tájegységen, és annak vízgyűjtő területén is megtört az átok, és végre minálunk is eleredt az eső. Igaz nem voltak rekord esőzések, de a kiadósnak mondható, volt úgy hogy egész napos esőzések már nagyon hiányoztak?. Az esős időszak befejeztével, a múlt vasárnap tettünk egy kis sétát Erdőspuszta vízgyűjtőjében, ahol arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon mire lett elég az elmúlt hét csapadéka, és eljutott e a térség víztározóiba, azok sanyarú vízszintjének növelésére?

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-1
Fotók: Erdőpusztai horgászportál

A mögöttünk maradt egy hét csapadékos időjárása már nagyon kellett a dél-nyírségi, területeknek. A termőföldek, mezők, erdők, legelők már nagyon várták a frissítő csapadékot. Az ?Ivette? néven elhíresült ciklon nemcsak közvetlen környékünket, de egész közép európát rendesen megszórta bőséges esővízzel. Volt ahol ezzel iszonyú pusztítást mérve, nálunk szerencsére bőséges záporesővé szelídülve.

Elindultunk, hogy felkeressünk néhány fontosabb Erdőspusztai csatornát, hogy megnézzük okozott-e változást vízszintjükben ez a csapadékzóna.

Elsőként a dél-Nyírség felső területén található Zúgó-ér, annak is a Nyírmártonfalva mellett található Fürösztőláposi-tározó felőli részét látogattuk meg, ahol örömmel tapasztalhattuk, hogy az előző hetekben már teljesen kiszáradt csatornameder, újra lassan csörgedező, vizet szállító kis patakká változott.

Ezután lementünk hogy megnézzük lentebb, már egészen a Hármashegyi-tónál hogy milyen a helyzet?

Közben még a becsatlakozott kis erek összegyűlt esővizei még tovább duzzasztották a Zúgó-ér medrét, így nagy örömmel vettük hogy a Hármashegyi-tó vizét szaporítani tudta az elmúlt napok bőséges csapadéka. Ha nem is sokkal, de a kipárolgást pótolva mindenképpen.

Arra is kíváncsiak voltunk hogy délebbre, lentebb mennyi esővíz gyűlt össze, és a vizet hordozó csatornák mennyire tudták feltölteni a Bodzást, és a Fancsikát?

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-2

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-3

Mint ahogy a képeken is látszik ide már nem nagy mennyiségben érkezett el a múlt heti esőzés végterméke. Igaz valamelyest, nagyon kis mennyiségben emelte a vízszintet, de ahhoz hogy ez érezhető, és elégségessé váljon, legalább még vagy három napos kiadós esőzés hiányzott volna.

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-4

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-5

A fenti képek a Halápi zsiliprendszernél készültek, ahol látható, hogy az összegyűlt víz a Bodzáson keresztül, a zsilipen át, a Fancsika II. felé igyekszik.

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-6
Itt már az előbbi képen látott, még kis patak megduzzadt, összefolyt része látható. Ezen kép láttán azt hinné az ember hogy iszonyú erővel és terjedelemben veszi útját a víz a Fancsika II felé.

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-7

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-8

Ezek a képek ugyanerről az előzőekben, és néhány km-rel feljebb még duzzadó vizű tápcsatornáról készültek! Itt mint látható már gyökeresen más vízügyi helyzet állt elő! Eddig, vagyis a II-es tó torkolatáig már nem jutott el az elmúlt hét bőséges csapadéka. Ebből látható is egyértelműen, hogy milyen szinten volt, van kiszáradva az Erdőspusztai tórendszer vízgyűjtő területe. Tehát itt ezen a részen bebizonyosodott, hogy itt nem valami sok vízre számíthat a Fancsika. Ha még a napok során csendesen csordogáló halápi zsilip, fel is duzzasztja annyira a tápcsatornát, hogy a víz elérhessen a Fancsikáig, valószínűleg akkor sem fog nem hogy jelentős, de még vízszint emelkedést sem jelenteni az említett szakaszon.

Ezek után elindultunk hogy megnézzük mi a helyzet a Fancsika II. keleti oldalán beérkező Kati-folyón.

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-9

Utunk során a tó észak-keleti részén elhaladó kék-túra útvonalán haladtunk, ahol szemünk elé tárult az elmúlt hónap a közvéleményt is felháborító barbár tette, amely megcsonkított pihenősziget helyreállítását a Nyírerdő igaz megígérte, de a múlt hét vasárnapjáig ebben a témában még érdemi változást nem tett.

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-10

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-11

Harangozó Ferenc - Eső után, hőség előtt-12

A Kati-ér kicsiny duzzasztójához elérvén láthatjuk, hogy valamelyest itt ezen a vízgyűjtő területen is megindult az összegyűlt csapadékvíz. Csendesen, komótosan csordogálva ez a terület is szeretne hozzájárulni a Fancsikai-tavak feltöltődéséhez, de félő, hogy ez a mennyiség kevésnek fog bizonyulni, és ez a csekély mennyiség is még alább fog hagyni a napokban bekövetkezett 30 fokos hőség hatására.

Ezen a kis csatornajáró túrán tehát levonhatjuk a nem túl pozitív előjelű tanúságot, miszerint egy ilyen intenzitású esős időszak, amely a múlt héten volt tapasztalható az Erdőspusztákon, elég egy kisebb, és a vízgyűjtő terület felső részén fekvő Hármashegyi-tónak, de a Fancsikai tórendszernek, és a többi négyterületű Erdőspusztai tározónak ez vajmi kevés!

Forrás: Harangozó Ferenc (Erdőspusztai horgászportál)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .