Ízellítő a Pontyvilág 2014 májusi lapszámából

Pontyvilag2014majus
Peter Hofierka: Örömtéli pillanatokMost májusban ? amikor a legjobban pezseg az élet, és egyre-másra kerülnek matracra a hatalmas pontyok ? igazán jól érzékelhető, mennyire nehéz is volt néhány hónappal korábban a pontyhorgászat. Míg a többség akkortájt a vízpart helyett a fűtött és kényelmes lakást választotta, hogy a TV előtt ülve próbálja meg átvészelni a fagyos hónapokat, csak nagyon kevesen mertek szembenézni a kihívással és a zord körülményekkel?

11

12

A viszontagságok ellenére szinte nem múlhat el úgy tél, hogy a horgászújságok és -portálok oldalain ne jelennének meg káprázatos színekben pompázó ?havas? pontyokat ábrázoló fényképek. Töredelmesen bevallom, néhány éve már jómagam is mindent megteszek annak érdekében, hogy legalább egy ilyen fotón pózolhassak egyik ellenfelemmel. Pár alkalommal már nagyon közel is álltam hozzá: volt, hogy a kifogott pontyot visszaengedtem éltető elemébe, majd néhány óra múlva az egész táj fehérbe öltözött, máskor pedig még épp az előtt olvadt el a hótakaró, hogy a kapásjelző megszólalt volna?

Bevallom, a szerencse e tekintetben ismét elhagyott az idei nyitányon ? de tényleg csak e tekintetben?

13

 

Bujáki Géza:A horogelőkék és kezelésük

cikk21

Nagyon sok múlik azon a kis zsinórdarabon, ami a horgot a végszerelék további részével, illetve a főzsinórral összekapcsolja. Nem csak hatalmas erőhatásokkal kell dacolnia, de precíziós feladatokat is ellát, úgy a csali tálalásában, mint az akasztás során.

cikk22

Az elmúlt évtized nagy előkebummjának főszereplői kétségtelenül a bevonatos fajták. A külső bevonat tartást és kopásállóságot biztosít, a belső lágyabb mag viszont meghagyja a horog és a csali könnyed mozgását. Bedobásnál és behordásnál is kihasználhatjuk viszonylagos merevségét, és a fenéken pihenve is nehezebben kötnek rá csomókat a kisebb rágcsálók (fehérhalak, törpék).

cikk23

 

Schlott Christian: A stick mix

cikk31

Elgondolkodtató, hogy szinte alig látok olyan pontyozót a parton, aki bedobás, illetve behordás előtt stick mixszel javítaná esélyeit egy szép hal kifogására. Mindenki ismeri, de valamiért szinte senki sem használja.

cikk32

Ami engem illet, szinte soha nem fordul elő, hogy ne használnék stick mixet, hiszen a csalim közvetlen közelségében gyakorolt hihetetlen csalogató hatása mellett abban is biztos lehetek, hogy a szerelékem gubancmentesen ér le ? teljesen mindegy, hogy behordok vagy bedobok, a felfűzött stick mix a minimumra csökkenti a csomó kialakulásának kockázatát.

cikk33

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .