Első telepítések és szabályváltozás

haltelepites latokepi to 8

Március 24-én (hétfőn) kezdik meg a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség vizeinek idei első halasítását. A Szövetség a halgazdálkodásról és hal védelméről szóló új törvény végrehajtási rendeletének megjelenésekor azonnal kezdeményezte az illetékes halászati hatóságnál (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága, Budapest) a nem őshonos halként nyilvántartott amur telepítési-tilalmának feloldását a Fancsikai és a Látóképi tavakra valamint a Keleti-főcsatornára is.

A birtokbavétel

A növényevő halak telepítésével a vízi növényzet terjedését, gyérítését kívánják elérni.

A halászati hatóság végül a Fancsikai tavakra és a Látóképi-víztározóra vonatkozóan a mai napon ?zöld utat? biztosított az amuroknak a Keleti-főcsatornára benyújtott ezirányú kezdeményezést viszont elutasította, mivel ez a vízterület nem teljesen zárt és lefolyástalan, a halak más vízbe történő átjutása nem akadályozható meg, ami az indoklás szerint ökológiai kockázatot jelent.

Valóság a Fancsika partján-2

A Szövetség ennek alapján 3500 kg amurt vásárol meg, amit a fancsikai és a látóképi tavakba telepítenek. A Keleti-főcsatornába pedig hétfőn 1500 kg ponty kerül, melyekre ? 3 napos tilalom után ? csütörtökön indulhat meg a horgászat.

 

A Keleti-főcsatornán egyúttal az amur fogásának tilalmát is feloldották.

 

A további halasításokat a bevételek függvényében havonkénti gyakorisággal szeretnénk folytatni.

Decrecen, 2014. március 18.

One thought on “Első telepítések és szabályváltozás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .