Ízelítő a Pontyvilág 2014 márciusi lapszámából

Roy Alofs: Horgászat a szélvízbenA parthoz igen közeli vízinövényes területeket nem csak a természetes táplálék kínálatuk miatt kedvelem, hanem mert ott jobban megfigyelhetők és pontosabban meg is horgászhatók a halak. Egy gazos parti zóna tökéletes élőhelye a vízben élő kisebb és nagyobb szervezetek széles körének. Baktériumok, vízibolhák és más apró állatok…

Mindezen teremtmények részei a táplálékláncnak, illetve közvetlen táplálékforrásai a halaknak ? köztük a pontyoknak, melyek figyelmét ezért sem kerüli el a buja partszél. Ezt az érdekességet igyekszem kihasználni, amikor szélvizeket horgászok meg.

Hub Genders:

Az etetés, és ami mögötte van?

Amikor elkezdtem pontyra horgászni, valamikor 1970-ben, az mindig ?instant? peca volt, vagyis előzetes etetés

nélküli. Most jövök csak rá, hogy ez a szó akkor még nem is létezett, csak később találták ki? De mindegy is, ugyanúgy horgásztunk pontyra, mint a keszegfélékre. Kimentünk a partra, etettünk egy keveset és elkezdtünk horgászni. Aztán amikor egy komolyabb hal kapott, akkor ?említésre méltó? pecában volt részünk.

Valamikor 1975 körül kezdtem másként megközelíteni a horgászatot. Egy idősebb horgásztól hallottam, hogy a pontyra először etetni kell, mert valójában egy igen ravasz hal, amit bizony nem mindig könnyű megfogni. Elkezdtem tehát etetni, krumplival. És ez bizony felnyitotta a szemem, roppant értékes tapasztalat volt. Már néhány horgászat után teljesen egyértelművé vált, hogy a korábbi pontyhorgász gyakorlatommal bizony nem éppen a legjobb úton jártam. Különösen akkor nem, ha ? rendszeresen ? sok és mindenek előtt nagytestű pontyokat akartam fogni. Az ?újfajta megközelítés? tehát annyit jelentett: etetni kell!

 

Schlott Christian:

A magok tartósítása és ízesítése

Kukorica, tigrismogyoró és társaik

Az etetni szánt takarmányokat nemcsak könnyebben emészthetőbbé teszi a beáztatás, de sokkal ízletesebbé is, hiszen a bennük lévő olajok, ízanyagok jobban ki tudnak bontakozni. A kezelés hátránya, hogy kényesebbé, nehezebben eltarthatóvá válnak a magok ? erre lehet megoldás a konzerválás.

Két gondom volt a szemes takarmányokkal mindig is. Az egyik, hogy a főtt magmixem gyakran megsavanyodott, mire a horgászatra került volna a sor ? bár ez önmagában még nem rossz dolog, hiszen a pontyok így is szeretik. A másik, hogy a maradék magot mindig el kellett dobnom a horgásztúra végén, mert vagy nem volt helyem a fagyasztóban, vagy már annyira megsavanyodott, hogy a gyomrom felfordult a látványától, a szagáról nem is beszélve.

A feladat egyértelmű: tartósítani kell.

A mellékelt fotók segítségével bemutatom, hogyan lehet tökéletesen konzervált magmixet készíteni, mely hónapokig eláll. Az ilyen etetőanyagok nem egyszer mentették már meg az ?életemet?.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .