0
Your Cart

Ízelítő a Pontyvilág 2014 márciusi lapszámából

Roy Alofs: Horgászat a szélvízbenA parthoz igen közeli vízinövényes területeket nem csak a természetes táplálék kínálatuk miatt kedvelem, hanem mert ott jobban megfigyelhetők és pontosabban meg is horgászhatók a halak. Egy gazos parti zóna tökéletes élőhelye a vízben élő kisebb és nagyobb szervezetek széles körének. Baktériumok, vízibolhák és más apró állatok…
cikk 1 1

cikk 1 2

Mindezen teremtmények részei a táplálékláncnak, illetve közvetlen táplálékforrásai a halaknak ? köztük a pontyoknak, melyek figyelmét ezért sem kerüli el a buja partszél. Ezt az érdekességet igyekszem kihasználni, amikor szélvizeket horgászok meg.

cikk 1 3

Hub Genders:

Az etetés, és ami mögötte van?

cikk 2 1

Amikor elkezdtem pontyra horgászni, valamikor 1970-ben, az mindig ?instant? peca volt, vagyis előzetes etetés

nélküli. Most jövök csak rá, hogy ez a szó akkor még nem is létezett, csak később találták ki? De mindegy is, ugyanúgy horgásztunk pontyra, mint a keszegfélékre. Kimentünk a partra, etettünk egy keveset és elkezdtünk horgászni. Aztán amikor egy komolyabb hal kapott, akkor ?említésre méltó? pecában volt részünk.

cikk 2 2

Valamikor 1975 körül kezdtem másként megközelíteni a horgászatot. Egy idősebb horgásztól hallottam, hogy a pontyra először etetni kell, mert valójában egy igen ravasz hal, amit bizony nem mindig könnyű megfogni. Elkezdtem tehát etetni, krumplival. És ez bizony felnyitotta a szemem, roppant értékes tapasztalat volt. Már néhány horgászat után teljesen egyértelművé vált, hogy a korábbi pontyhorgász gyakorlatommal bizony nem éppen a legjobb úton jártam. Különösen akkor nem, ha ? rendszeresen ? sok és mindenek előtt nagytestű pontyokat akartam fogni. Az ?újfajta megközelítés? tehát annyit jelentett: etetni kell!

cikk 2 3

 

Schlott Christian:

A magok tartósítása és ízesítése

Kukorica, tigrismogyoró és társaik

cikk 3 1

Az etetni szánt takarmányokat nemcsak könnyebben emészthetőbbé teszi a beáztatás, de sokkal ízletesebbé is, hiszen a bennük lévő olajok, ízanyagok jobban ki tudnak bontakozni. A kezelés hátránya, hogy kényesebbé, nehezebben eltarthatóvá válnak a magok ? erre lehet megoldás a konzerválás.

cikk 3 2

Két gondom volt a szemes takarmányokkal mindig is. Az egyik, hogy a főtt magmixem gyakran megsavanyodott, mire a horgászatra került volna a sor ? bár ez önmagában még nem rossz dolog, hiszen a pontyok így is szeretik. A másik, hogy a maradék magot mindig el kellett dobnom a horgásztúra végén, mert vagy nem volt helyem a fagyasztóban, vagy már annyira megsavanyodott, hogy a gyomrom felfordult a látványától, a szagáról nem is beszélve.

A feladat egyértelmű: tartósítani kell.

A mellékelt fotók segítségével bemutatom, hogyan lehet tökéletesen konzervált magmixet készíteni, mely hónapokig eláll. Az ilyen etetőanyagok nem egyszer mentették már meg az ?életemet?.

cikk 3 3

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére