0
Your Cart

Jogszabályváltozás a vízi közlekedésben

A tavalyi év decemberében az országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, mely 2014. március 01-től kezdődő hatállyal módosítja a 2000 évi XLII, a vízi közlekedésről szóló törvényben meghatározott csónak fogalmát. ?87. § E törvény alkalmazásában: -csónak: a hajónak, kompnak, vízi sporteszköznek nem minősülő,  szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízi jármű, amelynek hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 m2-t nem éri el, vagy motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW, ide nem értve az építése, berendezése és felszerelése alapján vízen való közlekedésre nem szolgáló úszóeszközt;?

Vagyis az új szabályozás értelmében a külön jogosítvány nélkül vezethető csónak maximális testhosszúsága 6,2 m-ről 7 méterre, míg motorteljesítménye 4 kw-ról (5 Le) 7,5 kw-ra (10 Le) bővül március 01-től.

SONY DSC

Persze arra azért érdemes odafigyelni, hogy a vezetői engedély szükségtelensége ellenére a csónakot vezető személynek meg kell felelni az egyéb elvárásoknak:

– a 14. életévét betöltötte

– tud úszni

– a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkezik

– ismeri a hatályos Vízi Szabályzat rendelkezéseit

– ismeri az igénybe vett vízterület sajátosságait.

Fontosnak tartjuk azonban felhívni a horgásztársak figyelmét, hogy a fönt említett törvénymódosítás nem érinti a Tisza-tóra érvényes közlekedési korlátozásokat, amelyek a 30/2003 Korm. rendelet alapján a következőek:

1. Az Óhalászi-Holt-Tisza, a Porong-tava, az Ispán-tava, a Hód, a Gaznyilas és a Partos-fenék nevű területeken tilos belső égésű motorral közlekedni.

2. A Hortobágyi Nemzeti Parknak a Tisza-tóra eső egyéb területrészein a vízi közlekedés 4 kW-nál nagyobb teljesítményű belső égésű motorral hajtott kishajóval és csónakkal tilos.

3. Az 2. bekezdésben meghatározott korlátozás nem terjednek ki:

a) a Tisza fő medrére,

b) a tiszavalki kikötőből a IX. öblítő csatornán keresztül a Tisza fő medrébe vezető útvonalra,

c) a Füredi-Holt-Tiszától a X. öblítő csatornán keresztül a Tisza fő medrébe vezető útvonalra,

d) a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által kijelölt túraútvonalakra.

 

forrás: Sporthorgász.eu

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére