Ízelítő a Pontyvilág 2014 februári lapszámából

Roy Alofs: A téli fáradtság ellen… Képtelen vagyok ellenállni annak a kihívásnak, hogy nehéz körülmények között fogjak pontyot. Az éjszakák sötétek és magányosak, a hideg és a keleti szél pedig ? ami még a legkeményebb horgászokat is megremegteti ? bizonyára nincs túl jó hatással a kapókedvre. Egyre nehezebb és nehezebb a horgászás mellett dönteni, ha arra gondol az ember, hogy a meleg házban forró csokoládét is kortyolhatna, szemben a sár és libaürülékszag közepette álló apró menedékben elfogyasztott olcsó instant kávé helyett.
\

 

A megszokás aztán majd újra győzedelmeskedik az ész felett, és én ismét keresztül gázolok egy kietlen füves pusztán vállpántoktól behálózva?

Ebben a cikkben véletlenszerű sorrendben érintek majd néhány téli témát ? kezdve a téli pontyozás bemutatásával és az alapvető jegyekkel, melyek után minden egyes horgászatom során kutatok, ugyanis a télen pontyot fogni egyáltalán nem könnyű dolog.

 

Orbán István:

Kutyatáp a horgászatban

A jelenség nem új keletű, és a Pontyvilág szerkesztőségébe is egyre többen írnak levelet ezzel kapcsolatban. Volt, aki a halak szempontjából közelítette meg a dolgot, és tette fel a kérdést: ?Nem mérgező-e a kutyatáp a halak számára?? Ez adta az apropót, hogy belekóstoljunk a témába.

Én magam horgászként sosem használtam, de mivel más téren van némi tapasztalatom vele, így szívesen írok a kutyatápról. Teszem ezt azért is, mert a rengeteg különbözőség mellett rengeteg hasonlóság is van a kutyák és a halak etetése között. E pár sort végigolvasva ? és az elsőre nem túl izgalmasnak tűnő fejtegetés ellenére, abban elmerülve ?, remélem, hogy újabb sporttársaknak tudok ?lökést? adni ahhoz, hogy kicsit többet foglakozzanak a csaliválasztással.

 

Danny Fairbrass:

Pont az i-n

Amióta az eszemet tudom komolyan érdekelt a házilagos csalikészítés. Mindig is szerettem volna olyan horogra valót alkotni, amit a halak kiválaszthatnak az etetésként beszórt finomságok közül, és lehetőleg elsőként fel is veszik.

Személy szerint csak ahhoz használom a pop-upot, hogy kicsit ki tudjam emelni a horoghegyet az aljzat törmelékéből, ami moszatot vagy más alacsonyra növő hínárt is jelenthet.

S mivel elég ritkán látni bárkit is hasonlóan színes és illatos süllyedő csalival próbálkozni, ez hatalmas előnyt jelenthet nekünk a többiekkel szemben. Az a lényeg, hogy a készítése során ki kell alakítani egy olyan felhajtóerőt, ami semlegesíti a súlyát a horognak, de nem emeli el a talajtól azt, vagyis: a csali amennyire csak lehet közvetlenül a fenéken és a többitől minél nehezebben megkülönböztethető maradjon.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .