0
Your Cart

Tisza-tavi Túravezető Tanfolyam 2014

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság túravezető képzést hirdet mindazok számára, akik szakmailag felkészültebben, szakszerűbben kívánják tájékoztatni, túráztatni vendégeiket a Tisza-tavi régióban illetve annak védett területein, vagy akik a Tisza-tó szerelmesei és többet szeretnének megtudni annak élővilágáról. A képzés során kiemelt helyet kap a turisztikai alapismeretek és a természeti értékek megismertetése elméleti és gyakorlati formában.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság túravezető képzést hirdet mindazok számára, akik szakmailag felkészültebben, szakszerűbben kívánják tájékoztatni, túráztatni vendégeiket a Tisza-tavi régióban illetve annak védett területein, vagy akik a Tisza-tó szerelmesei és többet szeretnének megtudni annak élővilágáról. A képzés során kiemelt helyet kap a turisztikai alapismeretek és természeti értékek megismertetése elméleti és gyakorlati formában.

A képzésre jelentkezés feltételei:

-legalább középfokú, bármely szakiskolai végzettség

-nagykorúság

A tanfolyam helye:

Hortobágyi Látogatóközpont, Hortobágy, Petőfi tér 9.

Témák:

I. Turisztikai alapismeretek, praktikus túraszervezési ismeretek

– Definíciók

– A turizmus rendszere és környezete

– Idegenvezetői alapismeretek

– Idegenforgalmi régiók

– A Tisza-tavi régió turizmusa

– Tisza-tavi turisztikai kínálat (attrakciók, túraközpontok, aktuális marketing akciók, stb.

II. A Tisza-tó

– A Tisza-tó általános bemutatása

– Túravezetés jogszabályi háttere

– A Tisza-tó növényei

– A Tisza-tó madarai

– Vizeink élővilága, vízi gerinctelenek

– A Tisza-tó halai

– A daru

III. Természetvédelem, turizmus védett területen, táj- és fajismeret

– A Hortobágyi Nemzeti Park és turizmusának bemutatása

– Hortobágy, mint tájegység

– Az Egyek-pusztakócsi mocsarak világa, Górési tanösvény

– Túravezetés, szakvezetés a Hortobágyon

– Ember és táj

IV. Terepgyakorlatok

– Hortobágy turisztikai programjai

– Egyek-pusztakócsi mocsarak

– Tisza-tó

1 tisza-tavi trav 1

A tanfolyam díja 25.000,- Ft. Az összeget számla ellenében az első előadás előtt a helyszínen kell befizetni. A felkészüléshez CD lemezen képanyagot és előadásanyagokat. A képzés elméleti szóbeli vizsgával zárul, melyre csak az bocsátható, aki részt vett az elméleti és gyakorlati szakképzésen. A vizsgákon nagy hangsúlyt fektetünk a korrekt tudásszintre és a fajismeretre! Az első pótvizsga ingyenes, minden további vizsgáért 1000 Ft- ot kell fizetni. A vizsgát előzetesen kiadott tételsor alapján kell letenni. A gyakorlati vizsga terepen történik. A tanfolyamot és vizsgát sikeresen teljesítők fényképes igazolvánnyal rendelkeznek majd, melyhez lehetőség szerint digitális fényképet várunk. Az igazolvány a vizsgát követő év decemberéig érvényes, a rákövetkező 3 évben újabb vizsga nélkül évente meg lehet újítani. Az igazolványok megújításának ára: 1000 Ft. A tanfolyam elvégzése 5 éven keresztül jogosít fel az igazolvány kiváltására. Aki 5 évnél régebben vizsgázott, köteles új elméleti és gyakoralti vizsgát tenni melynek ára 5000 ft.

Figyelem! Aki 2014-ben csak vizsgázni szeretne, az is KÖTELES részt venni a ?Túravezetés jogszabályi háttere? című előadáson a hajózási szabályzat változása miatt!

Az ökotúra-vezetői engedély megszerzését az alábbi jogszabály írja elő: A 30/2003 (III.18.) Korm. Rendelet 3§ (5) bekezdése alapján: ?A (4) bekezdés c) pontjában megjelölt túraútvonalakon belső égésű motorral hajtott kishajó és csónak csak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által kiadott ökotúra-vezetői engedély birtokában kaphat ? legfeljebb 15kW teljesítményig ? üzemeltetési engedélyt. Az ökotúra-vezetői engedély a hajózási hatóság által kiadott üzemeltetési engedéllyel együtt jogosít a (4) bekezdés c) pontjában megjelölt túraútvonalakon való közlekedésre.?

1 tisza-tavi trav 2

A jogszabály értelmében a kijelölt túra útvonalakra csak az kaphat üzemelési engedélyt, aki rendelkezik a HNPI által kiállított túravezetői engedéllyel. Ez a dokumentum az alábbiakban részletezett módon jogosítja fel tulajdonosát az itt megnevezett védett területekre: Az északi védett területen egy kijelölt útvonalon való közlekedést tesz, június 15-e és február 1-je közötti időszakban, mely a Nyárád-ér ? Egerpatak vonala Poroszlóig. A területen egyébként belső égésű motorral hajtott kisgéphajó és csónak egész évben nem közlekedhet. A déli védett területen pedig a 4 kW-nál nagyobb teljesítményű motorhasználatot teszi lehetővé.

Jelentkezni 2014. február 1-ig lehet írásban a következő címre:

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.

vagy

e-mailen: oktatas@hnp.hu

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére