Molnár Áron – Látóképi pergetés

latokepi pergetes palyazat 8

2013 őszén végre több szabadidőm lett a korábbiaknál, így volt alkalmam néhányszor kilátogatni a látóképi tározóra az őszi rablóhalas szezonban, így a ragadozó halakat, azon belül is elsősorban a csukákat vettem célba, pergető módszerrel. Korábban rengeteg helyi horgásszal, illetve ismerőssel fejtegettem a látóképi pergetés témáját, elég eltérő véleményeket kaptam, szóval eldöntöttem, rászánok egy pár pecát a dologra, hogy kiderítsem, hogy is van ez. Régebben ezen a vízen inkább finomszerelékkel horgásztam békés halakra, de elhatároztam, hogy kiderítem, mi igaz abból amit mondtak, így az ősz folyamán több napot is csak pergetéssel töltöttem.

latokepi-pergetes-palyazat-11

Sokak szerint a régebbi, évekkel ezelőtti harcsa és süllő állomány már nem olyan erős a napjainkra, bár még mindig hallani egy-egy szebb süllő, harcsa fogásról. Az én célhalam, a csuka volt, és több-kevesebb sikerrel, de meg is találtam őket.

A kuriózumnak számító feketesügér is jelen van viszonylag szép állománnyal a tavon, több kisebb példányt is sikerült elejtenem, de több testesebb példány is előfordul errefelé. Ha elég csöndesek és figyelmesek vagyunk, sokszor látni a felszínen ahogy néhány fős csoportokban bandáznak a part menti területeken, többször láttam szép felszíni rablásokat, egy ízben szemtanúja voltam, amint a nádas felé siető béka egy nagy örvény kíséretében egyszercsak eltűnt a felszínről. Többen csak a ?fekákra? dobálnak, és akikkel beszéltem általában szoktak is fogni, ha nem is mindig. Egyszer korán reggel, közvetlenül a part mellett 2-3 db igazi matuzsálem feka úszkált, és közeledtemre sem riadtak el, mit sem zavartatva úszkáltak tovább. Gondoltam csak rájuk dobok, miért ne…De az eléjük ejtett műcsalikra rám sem néztek, egyszer szó szerint rádobtam az egyik fejére, de fejével továbblökte a twistert, majd úszkált tovább ott előttem, szinte kaján vigyorral a képén, hogy igen, itt vagyok, de akkor sem vágok rá?

latokepi-pergetes-palyazat-3

Kisebb nagyobb sügereket rendre sikerült elejtenem a horgászataim során, bár sosem célzottan rájuk horgásztam, de finomabb felszereléssel, és kisebb csalikkal tudatosan horgászva remek szórakozást nyújtanak, vannak akik csak rájuk specializálódtak Ultra Light módszerrel, igen eredményesen. Néha unalmamban énis dobtam rájuk párat, kisebb körforgókkal, gumihalakkal horgászva jó szórakozást nyújtanak ezek a csöppségek is.

latokepi-pergetes-palyazat-10

latokepi-pergetes-palyazat-9

Süllőkből mindössze 2 db-ot sikerült fognom, csukázás közben, a drótelőkés cuccra vágott rá mind a kettő. Nem számítottam rájuk így nappal, csukázás közben, de soha rosszabb meglepetést. Érdekes egyébként, hogy milyen sötét mintázatú süllőkkel találkoztam itt, a hátuk már szinte feketés volt. A ?véletlen? süllők után a mély víz fele próbálkoztam ezen felbuzdulva különböző plasztikcsaliktól kezdve a dropshot-on át a mélyre törő wobblerekig mindennel, de akkor persze nem sikerült még kapást sem kicsikarnom persze…így szokott ez lenni. Na mindegy, legalább fogtam, gondoltam, ha nem is akkor mikor célzottan rájuk horgásztam volna. Ahogy láttam éjszaka, élő hallal próbálkoztak inkább a helyi sporik süllőre, harcsára. Egyszer egy éjszakai süllőzést is beiktatok biztosan a közeljövőben?

latokepi-pergetes-palyazat-6

Csukákból szebben fogtam azért, általában a part menti zónákban tartózkodtak, de néha a nyílt vízen találtam meg egy-egy csukeszt. (Volt olyan nap persze nem is egy, hogy egyet sem fogtam a krokodilpofájú kedvenceimből, de volt amikor 2 darabot is sikerült elejteni egymás után, teljesen kiszámíthatatlan volt, hogy mikor támad enni kedvük?) Az ízlésük meg főleg,hol a vasra,hol a gumira éheztek meg, és a színek is változóak voltak, néhol az áttetsző, néhol a rikító színek kellettek nekik?

latokepi-pergetes-palyazat-12

Összefoglalásként írnék pár szót a horgászatokról:

A horgászat megkezdése előtt fogalmam sem volt, mi lehet majd a „tuti”, így több doboznyi műcsalival érkeztem a partra, és az első órák mindig a kísérletezéssel teltek, hogy kiderüljön, melyik csali lesz az nap a nyerő.

A tapasztalatim is azt támasztották alá, ami már előre sejtettem, soha nem volt csodacsali, egyik nap ez működött, a másik nap pedig már rá se hederítettek arra, amire előzőleg még napi 4-5 kapást is kaptam, bár ez igen ritka volt, a napi 1-2 kapást nagyon meg kellett becsülni, mert bizony többször is előfordultak „üresjáratok”, de hát ez van, nem szabad feladni. Néha egy kis csönd és nyugalom is pont elég?

A körülbelül 6-7 alkalomból álló horgászat alatt azért sikerült több szép halat is elejteni, eseménydús napokon vagyok túl, ezt elmondhatom, de ezeket a sikereket rengeteg kísérletezés, dobálás, műcsalivesztés előzte meg, mire kiismertem a jobb helyeket, az időszakokat, amikor érdemes próbálkozni, illetve a műcsalikat. Ugyanis ha ezekkel itt nincs tisztában az ember, ahogy tapasztaltam nagyon könnyen hoppon maradhatunk?

latokepi-pergetes-palyazat-5

Horgászataim során mindig találkoztam szinte legalább egy, hozzám hasonló pergető horgásszal, aki végigjárta a tavat, folyamatosan dobálva, néhány kapás reményében, de általában többen is pergettünk egyszerre a tavon a szép napokon néha egész sok más pergetőt láttam rajtam kívül is. (Persze én sem egyedül mentem, legalább egy pergető cimborám mindig velem tartott.) A tavon horgászók nagy része békéshalazásra adja inkább a fejét, és ilyenkor hideg időben, amikor ragadozó horgászatra szánják el magukat néhányan, azok is inkább élő halas módszerrel teszik.

Nem egyszer láttam hatalmas rablásokat, amik kapitális halakat sejtettnek, de sajnos igazán nagy példányokat nem sikerült megakasztanom.

A terep teljesen változó,a nagyvíz fele egyre kevésbe akadósabb, de a nádasos területeken gyakoriak a vízben lévő tuskók, nádtorzsák és ezekhez hasonló horogmarasztaló a parti horgász számára „láthatatlan” akadók. Nem egyszer bosszúsan kellet beszakítani a műcsalimat, mire nagyjából kiismertem, hogy hol rejtőznek ezek az akadók.

A part mellet sok helyen bedőlt fák, vagy kisebb bokrok találhatóak, melyek környékét mindenképp érdemes megvallatni. A rendkívül tiszta víz miatt a halak nagyon jól látnak, ehhez mérten kell megválasztanunk műcsalink színét.

Ez sajnos nem az a víz, ahol az ember ha kimegy, biztos a fogásában, sőt, de azért próbálkozni érdemes, előbb vagy utóbb, de sikerrel járunk majd biztosan, elég egy olyan igazi, életerős rávágás és az ember rögtön elfelejti a sok-sok eredménytelenül végigdobált napot. Ha elsőre nem is járunk sikerrel, néhányszor azért mindig érdemes még megpróbálni, sokszor több napig egymás után mintha nem lenne élet a vízben, aztán egyik napról a másikra megindulnak a halak.

Egy próbát mindenképp megér ez a szép víz,aztán kitudja,bármi megtörténhet? Sok sikert mindenkinek, akinek megjött a kedve egy kis dobáláshoz!

UI: (A cikkben szereplő összes halat a horgászatok alatt fogtam, valamint itt van még néhány kép a halakról. A horgászatok alatt fogott halak mindegyike visszanyerte a szabadságát.)

latokepi-pergetes-palyazat-4

latokepi-pergetes-palyazat-7

latokepi-pergetes-palyazat-1

latokepi-pergetes-palyazat-8

Írta és illusztrálta : Molnár Áron

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .