Ízelítő a Pontyvilág 2014 januári lapszámából

Ízelítő a Pontyvilág 2014 januári lapszámából
Etienne Gebel:

Kapásért imádkozva

Az utolsó sikertelen téli horgászataimat minden alkalommal egy pofonként éltem meg, de bármilyen nehéz tud lenni ilyen körülmények között pontyot fogni, amíg az ember keresi a halakat, és rá tudja venni magát arra, hogy újra horgászni menjen, addig minden lehetséges. Ezen a télen megint egy cél lebegett szemeim előtt: nem egyszerűen pontyot akartam fogni ? havazásban akartam pontyot fogni.

cikk11

cikk12

Évek óta horgászom már a fagyos hónapokban is, és nem egy pontyot ejtettem már zsákmányul ilyenkor, de mindig arra vágytam, hogy egy igazi havas pontyot fogjak ? ez ugyanis nem sikerült mostanában. Elszánt vagyok és kitartok, ám az üresjáratok el tudják bizonytalanítani az embert?

cikk13

 

 

Merényi Szabolcs:

Otthon, Gyékényesen

Kora téli évzáró

 

cikk21

Több hét is eltelt már, hogy utoljára vízparton ért a hajnal. December legelején megalkuvást nem ismerve kerestem azt a pár napot, mikor végre átadhatom magam a természet ölelésének, és próbára tehetem kitartásom a már jócskán téli arcát mutató időjárásban.

cikk22

Legutóbbi nyári túrám alkalmával megfogadtam, hogy Gyékényes lesz az egyik legfőbb célom az idei télre. Sorolhatnánk rengeteg érvet és ellenérvet, de amiért én itt szerettem volna pontyot fogni, az sokkal személyesebb ok, mint a hőfokok és a hektárok, hiszen aki járt már errefelé, jól tudja, egy-egy szebb példány becserkészése nem könnyű feladat, viszont felejthetetlen élménnyel kecsegtet ? és jó esetben mindannyian ezekért az pillanatokért tartunk ki hőségben és fagyban…

cikk23

 

Bujáki Géza:

Forradalom Drezdából

 

cikk31

Sorozatunkban segítünk eligazodni az előkék, végszerelékek sokszor igencsak bonyolultnak tűnő rendszerében, valamint ötleteket és tippeket adunk egy-egy kötés elkészítéshez. Az első, bevezető rész ugyan a múltba repít vissza bennünket, de nem kevésbé változatos összeállításokat mutat be, és egyúttal összefoglalót ad a kísérletezés, a forradalmi újítások történetéről, a megannyi úttörőről ? bármilyen furcsa is a többes szám ? és elfeledett, vagy újra felfedezett találmányaikról.

cikk32

A modern felfogású pontyozó, pontosabban a kimondottan nagypontyozó szerelékek furcsa, lassan száz évet ? egyesek szerint ezer éveket ? átölelő írott krónikája vélhetően egy komplett könyvet is megtöltene, hiszen időben és térben, különféle nációkon, személyes és közösségi sorsokon átívelő, globális hatású eseményektől befolyásolt kultúrtörténetről (talán nem túlzás ez a szó) van szó. A téma komplexitását jól mutatja, hogy az akasztás elve, a csali felkínálásának technikája, illetve maga a csali nagyjából együtt fejlődött.

cikk33

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .