Egy nem mindennapi botavatás

delutanbol estebe szentannapuszta 2

Mint egy akaratos gyerek, aki a vásárban kiakasztott játékra vágyik ahhoz tudnám hasonlítani magam. Alig tettem le lábam a repülő lépcsőjéről, már a közeli de oly távolnak tűnő horgászatomon gondolkoztam. Pontyozni akartam!!! A közelmúltban megnézett pontyhorgászatra szakosodott cégek DVD-i, meghozták a kedvem hozzá. Fejben minden összeállt elindultam az elméleti peca nyomvonalán. A sokakat megvezető horgászmédia engem is utolért amely kimondja a divatot igen is követni kell! Csak a legdrágább előkékkel a legjobb és legújabb fejlesztésekkel lehet halat fogni olvastam a mások által írt cikkeben. Ha ők azzal fogják a „bigkárpokat” nekem is az kell csinálnom, gondoltam én naivan.

delutanbol-estebe-szentannapuszta-1

„Mindennek a vége valami újnak a kezdete” hallottam sokszor ezt a mondatot. Talán közhelynek is tekinthetném, de én betartottam. Horgászatomra két új bottal érkeztem. Avatásra készültem. A mai kor pontyhorgász „trend”-hez igazodva egy rövid (270cm) bojlis botot vásároltam 3 librás erősségben. (3 évvel ezelőtt olvastam a horgászmédiában, hogy  csak az a bojlis bot, amely legalább 360 cm hosszú és maximum két részes).  Tettem ezt azért, mert azok a horgászhelyek ahova járok nem igényelnek ember feletti dobásokat, illetve nekem fontos volt a szállítási méret is.

Horgászatom helyszíne a Szentannapusztai víztározó volt. Délután érkeztünk. Egy számomra kedves helyre ültem le, amelyhez nagy méretű dobásokra nem volt szükség. A halak ezen a helyen csak eljárnak és én azt az ösvényt horgásztam ahol a vonuló útvonaluk van.

delutanbol-estebe-szentannapuszta-9

Az  etetés ezen a vízen elengedhetetlen. kb 10-15 spomb-nyi bojli, pellet és magmix került be vízbe. Nem használtam csónakot hiszen a hínár ezen a részen csak elenyésző mértékben volt jelen.

Csalim az egyik botomon fűzött kukorica volt, míg a másikra bojlit tettem. A botok behelyezése után kialakítottam a szálláshelyünket és kezdtük a pikniket, amely aznapra szalonnasütés formájában teljesedett ki. A Norbi update-es vacsora után következett az emésztés, amely számomra mindig oly fárasztó. Így hát lepihentem.

Már nagyon hiányzott ez a csend, amikor csak a békák kuruttyolása illetve a közelben ólálkodó cickány gyors csoszogása ad ki. Az őzek „ugatása” és a megriadt kacsák heves kántálása már nagyon hiányzott az én egyszerű paraszt világot szerető lelkemnek.

Ezt a csendet a kapásjelzőm hamarosan megtörte. Nem erős vinnyogással, hanem csendes bár folytonos csipogással jelezte, hogy érdeklődnek a csalim iránt. Jómagam a gyors reagálást részesítem előnyben, így pillanatok múlva már a bot a kezemben volt. Első alkalom, hogy ezzel a bottal halat fárasztok. Meglepően karakteres a méretéhez képest. A rövidsége sem zavaró, bár még nem mertem terhelni. A fárasztás kb 10 perc lehetett ez a fejlámpa hiánya miatt is lehetett, bár a hold teljes fényében segített nekem.

Az este első hala egyben az új botom első hala is volt.
Az este első hala egyben az új botom első hala is volt.

 

Néhány fotó és a visszaengedés után, megéledve már csaliztam is újra. Ilyenkor már az etetést PVA zacskóval szoktam megoldani, illetve csöveztem be néhány szem bojlit. A bojlival csalizott szereléket kívánta meg.

delutanbol-estebe-szentannapuszta-3
Nemsokkal később ismét a bojlit húzta el ez a szép tükrös

 

Gyönyörű példány volt
Gyönyörű példány volt

Az adrenalin lassan lecsökkent ereimben és ismét a medvékre jellemző lustaság kapott el. Visszabrummogtam a sátorba, és azt mormogtam, hogy ez az este eddig minden pénzt megért. Gondoltam ezt akkor, de a jól kiválasztott hely tartogatott még számomra meglepetést.

Az este legnagyobbja közel 12 kg-os súlyával
Az este legnagyobbja közel 12 kg-os súlyával

Eddigi tapasztalataim azt mondatják velem, hogy a nagy halakat néha könnyebb a partra kényszeríteni, mint kisebb társaikat. Azonban ezzel a hallal merőben más volt a helyzet. Ő nem akart még a part közelébe sem kerülni, felkereste az összes lehetséges akadót, ami a környéken található volt, amikor pedig a part közelébe került ott heves kirohanássokkal tudatta velem nemtetszését. Végül egy rövid ideig a lehűlő levegőre került, majd úszhatott is tovább.

Hajnali felszerelés
Hajnali felszerelés
Meggyötört, de belül kimondhatatlanul boldog ember
Meggyötört, de belül kimondhatatlanul boldog ember

Nagyon jó estén vagyunk túl. 4 pontyot is sikerült fogni és elég szép egyedsúllyal. Szentannai egyéni rekordomat is megdöntöttem, ami számomra még nagyobb öröm. Kb délelőtt 11 óráig maradtunk, de akkor már nem volt jelentkező a felkínált csalétekre.

delutanbol-estebe-szentannapuszta-7
Napsütés, meleg és csend

Egy nem várt botavatáson vagyok túl. A felszerelés egyben maradt. A bot jól vizsgázott a fárasztás egy élmény vele, azonban dobni a nyél rész rövidsége miatt nekem borzasztó, úgy érezem magam mintha elefántnak kellene szaloncukrot bontania. Ha ezt leszámítjuk akár még örök darab is lehet a gyűjteményben.

üdvözlettel: Balla Mihály

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .