Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség közleménye a Fancsikai tavakat érintő intézkedéseiről

magyar orszagos horgasz szovetseg

A Hajdú Bihar Megyei Horgász Szövetség nyilatkozat adott ki a közeljövőben végrehajtandó erdőspusztai jóléti fejlesztések fontosságáról, továbbá tájékoztatja a horgászokat a Fancsikai-tavakat érintő terveiről, intézkedéseiről. Százmilliós fejlesztések a Debreceni Erdőspusztákon, adták hírül a közelmúltban Debrecen Város Önkormányzatának, valamint a Nyírerdő Zrt-nek a vezetői, Kósa Lajos polgármester és Szalacsi Árpád vezérigazgató. A Horgász Szövetség a fejlődés, a fejlesztések minden jelének örül, és örömmel fogadja azokat, hiszen a horgászok is sokkal jobban szeretik a szép, tiszta, megújult környezetben tölteni a szabadidejüket.

 

Az Fancsika egyes tavának hínármezője
Az Fancsika egyes tavának hínármezője

 

A horgászsport kedvelői számára különösen nagy jelentőségű lenne a város innovációs gazdaságfejlesztési tervében szereplő CIVAQUA Program megvalósítása ? a Keleti-főcsatorna vizének bevezetése a térségbe, hiszen az egyre inkább megtapasztalható éghajlat változási hatásokat az erdőspusztai tavak szinte évről-évre megszenvedik, s úgy a Nagyerdő, mint az Erdőspuszták vízháztartásának helyreállításához az élővíz pótlás egyre nélkülözhetetlenebbé válik.

 

A fancsikai tavakon az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest jobb a vízellátottság mértéke, az akkori 120 cm-rel szemben 50-60 cm-rel mutatnak alacsonyabb szinteket a vízmércék az optimálisnál, vagyis nem 1,2 millió, hanem mintegy 600 ezer köbméter víz hiányzik a tavakból.

 

A folyamatos vízpótlással a káros következményekkel, halpusztulással, a vízi növényzet túlterjedésével járó vízszint ingadozások megelőzhetőek lennének, s a haltelepítések tervezhetőségére, egyáltalán a táj egész arculatára is pozitívumként hatna az élővíz biztosítása.

 

Ezúton is szeretnénk tájékoztatni a horgászokat, hogy a horgászsportot alapvetően érintő, júniusban elfogadott új törvény (?A halgazdálkodásról és a hal védelméről? szóló 102. számú törvény) Végrehajtási Rendelete jelenleg még kimunkálás alatt van a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

 

Nagyon reméljük, hogy ez most már hamarosan megjelenik, hiszen a jövő évre való felkészülésünk során az egész magyar horgászmozgalomnak ezt a jogszabályt kell alapul vennie.

 

Ennek alapján szeretnénk például felmentést kérni a nem őshonos halként nyilvántartott amur telepítésének tilalma alól, mivel a horgászokkal együtt úgy ítéljük meg, hogy a fancsikai tavak hínárosodásának megakadályozása érdekében növényevő hal telepítésre van szükség.

 

Valóság a Fancsika partján-2

 

(Ezt a halfajt korábban éppen a földmedrű vízi létesítmények tisztán tartása céljából importálták Kínából!)

 

Az elképzelésünk az, hogy 2014 tavaszán ? bízva a tavak megfelelő vízellátottságában ? amur-telepítéssel kezdjük a fancsikai tavak halasítását, amit majd ponty és ragadozóhal telepítéssel folytathatnánk.

 

A Szövetség az időjárási viszontagságok és más nehézségek közepette is a tavak fennmaradását, működtetését a horgászni itt szerető emberek megszokott környezetükhöz való ragaszkodását tartja szem előtt.

 

Intézkedéseink a szerényebb lehetőségek ? így pl. a pályázati úton elnyerhető halállomány-pótlási állami támogatás ?szüneteltetése? ? időszakában is ezt a célt szolgálják, s bízunk abban is, hogy a törvény végrehajtási rendeletében ez a lehetőség is visszaállításra kerül.

 

Forrás: Erdőspusztaihorgászportál

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .