Százmilliós fejlesztések a Debrecen környéki kirándulóhelyeken

A Nyírerdő Zrt. 379,7 millió forintot költ közjóléti fejlesztésekre az idén Hajdú-Bihar megyében, ebből mintegy 304,7 millió forint értékű beruházás a Debrecentől keletre elhelyezkedő Erdőspusztákon valósul meg – közölte a cég vezérigazgatója szerdán az erdőspusztai tájházban tartott sajtótájékoztatón. Az idei legjelentősebb – 170 millió forintos – beruházás az Országos Kéktúra útvonalának fejlesztéshez kapcsolódik: novemberig megújul a fancsikai kilátó, és az Erdőspusztákon egy 8,1 kilométeres turistaút rendbetétele, valamint egy 4,3 kilométeres kerékpározható út stabilizálása is megtörténik – tette hozzá Szalacsi Árpád.

 

kirandulasokhu
fotó: kirandulasok.com

 

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere elmondta, hogy a város innovációs gazdaságfejlesztési stratégiai tervében szereplő CivAqua program megvalósítása – a Keleti-főcsatorna vizének bevezetése a térségbe – jelentős mértékben hozzájárul majd a Nagyerdő és az Erdőspuszták vízháztartásának helyreállításához. A polgármester szeretné, ha a jövőben – a Nagyerdő mellett – a bánki arborétumot, több kilátót, tájházat, tavat és jelentős kiterjedésű erdőt is magában foglaló Erdőspuszták is a városlakók kedvelt kiránduló és pihenőhelye lenne.

 

Szalacsi Árpád a fejlesztésről szólva elmondta, hogy az erdőspusztai bemutatóház 32,8 millió forintból szépült meg. Az erdőgazdaság további 10 millió forintot költ az év végéig a bemutatóház kultúrtörténeti és biológiai témájú kiállításának kialakítására, az Arborétum területén pedig még az idén megépül egy, a környezetbe jól illeszkedő kültéri foglalkoztató ház, 21,7 millió forintos költséggel.

 

A természetjárók körében igen kedvelt Vekeri-tónál a szigetre vezető teherhíd 10 millió forintos korszerűsítése befejeződött, további 12,3 millió forintból pedig a szigeten egy fedett filagória is megépül – ismertette a vezérigazgató.

 

Hozzátette: Hármashegyen hamarosan új kilátó épül. A csaknem 46 millió forintos beruházásra azért van szükség, mert a jelenlegi létesítménynél a környező erdők koronája elérte azt a határt, ami már nagymértékben zavarja a kilátást. A régi kilátót lebontják és a jövő év első felében egy új, faszerkezetű, 19 méter járószintű kilátó épül a helyére – magyarázta Szalacsi Árpád.

 

Forrás: Civishir.hu

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .