Ízelítő a Pontyvilág júniusi lapszámából

Ízelítő a Pontyvilág júniusi lapszámábóllatokepfancsikai tóecsédi vég tópontyvilagpontycentrum

Karel Nikl ? a szenvedélyes profi

Bujáki Géza riportja 

 

cikk11

 

Fürdőkádban gyúrt bojlival kezdte, kietlen szerb vidékeken kereste az izgalmas vizeket, echós szekeresekkel barátkozott Romániában a parton, nálunk versenyeken indul és nyer, de bejárta szinte egész Európát is a pontyokért? Fogott olyat is, amire sokan csak áhítoznak, s mindeközben felépített egy sikeres, európai hírű csaligyártó céget a semmiből.

 

cikk12 

 

A cseh horgászokat nem kell bemutatni a Pontyvilág olvasóinak, hiszen évtizedek óta látogatják a vizeinket, olvashatunk tőlük cikkeket, valamint ott vannak rengeteg hazai ? illetve európai ? versenyen, sőt jó eredményeikkel írják be magukat krónikákba. A termékeinek magyarországi forgalmazását hamarosan megkezdő Karel Nikl is letett már néhány kiváló helyezést az asztalra, legutóbb a Desedán bizonyított ? erről és minden másról kérdeztük.

 

cikk13

 

 

 

Bujáki Géza:

A közeli dél vadjai

 

cikk21

 

A balatoni pontyozásnak mindig egyedi hangulata, különleges varázsa van. Sokunknak gyerekkori emlékek, élmények kötődnek a tóhoz, de akik először járnak felé, azokat is magával ragadja a hatalmas víz, annak meghódítása, a benne élő halak legyőzése.

Én sem tudok elszakadni a magyar tengertől, vissza-vissza kell térnem, hogy újra magamba szívhassam a semmihez sem hasonlítható illatát, belecsöppenjek ? ha csak egy időre is ? egyedi atmoszférájába. Legutóbb a tó déli partján állítottam fel sátramat.

cikk22

 

Az utóbbi években hallhattunk-láthattunk rekordlistára kívánkozó balatoni pontyfogásokat, sőt a Pontyvilágban is olvashattunk néhány beszámolót kapitális példányokról. A jobbak régóta jellemzően az északi oldalon akadnak horogra; az ottani mélyebb vizek, a sok helyütt akár száz méterig benyúló nádasok, a több kilométeres védett szakaszok ígéretes helyeknek számítanak. Magam is próbálkoztam már az északi part több részén, sikerült is néhány szebb jószágot akasztanom, ugyanakkor egy ideje már tervezgettem, hogy a délin is szerencsét próbálok. Az utóbbi két évben az apadás miatt el kellett halasztanom a bevetést, de az elmúlt tél, illetve a tavasz csapadékbőségének hála idén ismét elérte az ideális év eleji szintjét a tó.

 

cikk23

 

 

 

Hartmann Tamás:

Előkék minden helyzetre

? ?csodarigek? innen nézve (2. rész)

 

cikk31

 

Az előző hónapban már részletesen kifejtettem, hogy a végszerelékek nem csak számunkra fontosak (hogy kitöltsük két kapás közt az időt ? vagy a téli hónapokat ? a kötözgetésükkel), hanem talán a legnagyobb jelentőségű tényezőnek számítanak a helykeresés mellett.

 

cikk32

 

Hiszen nem elég megtalálni a pontyot, utána még el kell ?hitetni? vele, hogy teljesen felesleges bármitől is tartania ? csak a táplálék közt kutat?    És akkor? bamm? Már akad is a horog. Jöhet a fárasztás!

 

cikk33

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .