0
Your Cart

Egy érintetlen természeti szépség ? a Bodzás-tó!

A Bodzás-tóról beszélve sajnos horgászati szempontból egyre kevesebb jelentőséggel tehetünk említést. Ami viszont mégis különleges helyként határozza meg ezt a tavat, az a gyönyörű környezete, háborítatlan vadvízi világa. Kimentünk szétnézni, ugyanis kíváncsiak voltunk rá, hogy a tavaly nyáron tett látogatásunk óta, most a ?nagy-vizek? időszakában miként fest a tározó, és a halápi zsiliprendszer környezete. Páratlan kép fogadott bennünket? Bátran ajánlom mindenkinek, ha igazán szépet akarnak látni, és friss levegőre vágynak, szakítva a városi nyüzsgés minden idegesítő hatásától látogassanak ki a Bodzás-tóra, és a mellette lévő halápi zsiliprendszerre, ugyanis ilyenkor a magas vízállás, és a tavaszi kikelet időszakában páratlan látványban lesz részük.

 

A Bodzás-tó környékét a Fancsika-2-es tó hátsórészéről javaslom megközelíteni. Erről a részről indulva kifogástalan állapotú földúton lehet eljutni majd csak teljesen a Bodzás-tóig. A tó, és a zsiliprendszer előtt van egy kb. 1 km-es szakasz, amelyet gyalog lehet megtenni. Odatalálni nagyon egyszerű, ugyanis végig a Bodzás-Fancsika összekötőcsatorra töltésén kell haladni. A Fancsikától mintegy 2-3 km megtétele után érünk a Bodzáshoz, illetve annak zsiliprendszeréhez.

 

bodzas_tarozo_debrecen_1
Fotók: Erdőpusztai horgászportál

 

Eddig a torkolatig ajánlott autóval jönni, mivel az út további része jelenleg elég ingoványos. Ez a kis patakocska amely befolyik a csatornába egy belvíz elvezető ér, amely Nagycserétől szállítja ideáig a vizet.

 

bodzas_tarozo_debrecen_2

 

A Fancsika magas vízállása miatt az összekötő-csatorna zsilipje jelenleg el van zárva, mint a képen is látható áll a víz a csatornában.

 

bodzas_tarozo_debrecen_3

 

Az út során lefelé a Bodzás irányába több olyan jellegzetes erdőspusztai tanyával is találkozhatunk amelyek java része sajnos már lakatlan. Az idő elég rendesen benne hagyta már a foga nyomát ezekben az épületekben. Valaha az itteni tanyavilágban is pezsgőbb volt az élet. Sok tanya volt ezen a részen is, ugyanúgy mint a Haláp környéki részen. Viszont ennek a környéknek a tanyái, nehezen megközelíthetőek. A valaha benne élő idős emberek kihaltak, ezzel az öreg, zömében még múlt század eleji házak is eltűnnek az idő forgatagában.

 

bodzas_tarozo_debrecen_4

bodzas_tarozo_debrecen_5

 

Ime a teljes pompájában díszelgő zsiliprendszer. Ritka alkalom amikor így ?működés? közben megcsodálhatjuk. Viszont a mostani esős időszak annyi vizet generált a vízgyűjtő területen, hogy az dübörögve zúdul a Bodzás-érbe.

 

A zsiliprendszernek az a szerepe a Bodzásból kiáramló víz irányításában, hogy szabályozza egyik ágban Fancsikába folyó víz mennyiségét, a másik ágban pedig, ami itt a képen is látható, a Fancsikai ág lezárásakor a felduzzasztott víztömeg a Bodzás-éren keresztül a Mézeshegyi-tavakba, illetve a Vekeri- tóba jusson.

 

 

A víz a duzzasztóműből Bodzás-érbe folyik, ahonnan az a Mézeshegyi-tónál a Kati-érbe csatlakozik be. A zsilip Fancsikai ága zárva van.

 

bodzas_tarozo_debrecen_6

 

?és a Bodzás-tó. Ritka látvány, ugyanis csordultig van a tározó. Lehet furcsa ezt így leírni, de most vannak az amúgy elég sekélyes tóban olyan pontok, ahol a 2 métert is eléri a vízszint. Remélhetőleg ebből a bőségből őszre is marad egy kevés!

 

 

Ezek a képek pedig már egy másik erdőspusztai duzzasztóműnél készültek, a Kati-ér Fancsikai-tó előtti szakaszán. Mint látható itt is van víz bőven. Ez az ág biztosítja a Fancsikai-tavak vízutánpótlását.

 

bodzas_tarozo_debrecen_7

 

Igazándiból ezek a képek azért készültek, hogy szemléltessék mi hogyan, hová folyik az erdőspusztákon. ..és amikor arról beszélünk, hogy nincs víz a tavakban, vagy éppen már csordultig vannak a tározók, tudjuk hogy honnan jön, és mivel szabályozzák annak irányát és mennyiségét. Ami pedig megint nem egy elhanyagolható momentum, ezek a helyek kiváló lehetőséget kínálnak egy jó gyalogtúrára, egy kellemes tavaszi napsütésben megejtett, még szúnyogoktól, és kullancsoktól mentes természetjárásra.

 

Forrás: Erdőspusztai horgászportál

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére