Ízelítő a Pontyvilág áprilisi lapszámából

pontyvilag 2013 04

Lukas Krasa: 

Nyomás, utána!

 

cikk 1 1

 

Ha jártamban-keltemben megpillantok egy tetszetős helyszínt, megfordul a fejemben, hogy vajon mily fenséges pontyokat rejthet, de ritkaság, hogy emiatt utamat megszakítva leparkoljak és komolyabban is szemügyre vegyem a sors által elém hozott horgászhelyet. Mikor egyszer mégiscsak megtettem, lenyűgöző látvány tárult elém. A híd alatt, melyről lenéztem a mélybe, varázslatosan szép, ugyanakkor iszonyatosan zavaros víz folyt ? mégpedig egy keskeny csatornában. Megeshet, hogy valaki számára csak egy elhagyatott területnek számított volna, viszont én egy olyan lehetőséget láttam benne, melyben még soha nem tettem próbára magam, és kérdések hadát indította el bennem.

 

cikk 1 2

 

Nem is értem, hogy mi vagy ki (talán maga Szent Péter, a horgászok-halászok védőszentje) sugallta, hogy mégiscsak időt kéne szánnom erre a helyre. Mintha az eszemet vesztettem volna, csupán hatodik érzékem irányította lépéseim, tetteim. Emlékeimben információk után kutattam, melyeket a hasonló helyen járt horgászismerőseim osztottak meg velem. Leginkább a mágikus V Canal emléke sejlett fel előttem, és a benne lakó hatalmas halak, majd a gyönyörű Somme Canal, melyre már régóta készültem, végül pedig a szlovák barátaim által oly sokszor emlegetett Madunicei-csatorna.

 

cikk 1 3

 

Etienne Gebel: 

Hogy biztosan üljön!

 

cikk 2 1

 

Rengeteg útja-módja van annak, hogy a megakasztott halat biztonságosan szákba tereljük. Ennek apropóján összeszedtem néhány ötletet, melyek segítenek még több kapást fogásra váltani. Természetesen sok múlik a szerencsén, és létezik még pár furfang az alábbiakon kívül is, de azért érdemes beleolvasni?

 

cikk 2 2

 

A bevágás nem rajtunk múlik, de sokat tehetünk azért, hogy az akadás megfelelően bekövetkezzen. Horgunk hatékony működése az elsőszámú tényező, melyre figyelnünk kell, de a végszerelék további alkotóelemeit is körültekintően kell megválasztanunk, összeállítanunk a siker érdekében.

 

 

cikk 2 3

 

Andy Chambers:

A szerencse forgandó

 

cikk 3 1

 

??A pontyok egy órán belül megtalálták a csalit, aminek eredményeként egy félelmetes csata után egy 17 kg-os tükrös, a következő két órában pedig további halak ? szintén tükörpontyok ? jöttek ugyanarról a helyről, 16 és 14 kilós súlyban.

Talán mondanom sem kell, hogy az akció nélküli heteket rég elfeledtem. Milyen gyorsan változik a szerencse, ha kitartóak vagyunk??

 

cikk 3 2

 

Furcsa játék ez a pontyozás? Néha azt hiszed, hogy kiismertél egy tavat vagy folyót, teljes magabiztossággal odamész, pontosan tudod, hogy mit kell csinálni, aztán bang, jól gyomorszájon vág és úgy érzed magad, mint egy kezdő. Volt egy ilyen horgászatom nemrég a Salagou-n, aztán a Lot-n, két olyan helyen, amit nagyon jól ismerek, de vakargathattam a fejem miattuk magyarázatokat keresve. Még két hetem maradt a hazaútig, de máris úgy éreztem, ez életem legrosszabb túrája lesz. Az önbizalmam fogyóban volt, új pályákat kellett keresnem?

 

cikk 3 3

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .