0
Your Cart

Fancsikai helyzetjelentés 2013 márciusában a Szövetség felől

A portál megkeresésére Dr. Veres Ferenc az alábbi mondatokkal összegezte a Fancsikai tavak jelenlegi helyzetét: – A Debreceni-Erdőspusztán lévő Fancsikai tavaknál viszont komoly gondok vannak. Nagyon kevés volt a csapadék 2012-ben a vízgyűjtő területeken és a tavaknál is. November elejéig a sokéves átlagnak számító 580 mm-hez viszonyítva csupán 273 mm hullott. Ráadásul a hosszan tartó nagy forróságban erős volt a párolgás, óriási volt a vízveszteség: a 115 hektárnyi tófelületről mintegy 1,5 millió köbméter! Az élővíz utánpótlással nem rendelkező ? belvizek befogadására, tározására létesített ? sekély tavak a klímaváltozás miatt veszélyeztetett területek, s ha a tavalyihoz hasonló száraz esztendő következik, a kiszáradásuk veszélye is fennáll.

fancsikai_tiltalom_2013
Kép: Erdőspusztai horgászportál

 

A november, december, január, február hónapokban mért 200 mm csapadék következtében telítődtek a talaj felső rétegei és a csatornák medrei is, de ez csak 10-15 cm-es vízszintemelkedést jelentett a tavakban.

 

A mögöttünk hagyott tél időjárása sajnos nem oszlatta el az aggodalmakat. Ahhoz, hogy optimális vízszint alakulhasson ki, további 70-80 cm-es emelkedésre, komoly csapadék utánpótlásra lenne szükség. Ez jelentene biztonságos életteret a horgásztavak halállományának és az újabb haltelepítésekhez is ez lenne a megnyugtató háttér.

 

Bár a tavaszi hónapok akár bőséges csapadékkal is megajándékozhatnak bennünket, jelenleg sajnos nincs olyan helyzet, hogy a halászati hatóság kíméleti területté nyilvánító határozata feloldható és így a horgászat újraindítható lenne.

 

A Szövetség vezetői tárgyalást folytattak a tavak állami kezelője, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőivel, melyen a Debrecen-Erdőspusztai tavak vízellátásának ügye volt az egyik fő téma. A Vízügyi Igazgatóság által benyújtott CIVAQUA-Programmal ? amely a tavaknak a Keleti-főcsatornából történő élővíz utánpótlását oldaná meg ? a 2014. évben induló új uniós költségvetési ciklusban beruházási forrást pályáznak meg.

 

Reméljük a pályázat sikerrel jár majd!

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére