A Tisza-tavon is komoly károkat okoz a kárókatona

dscf0392 001

A nagy kárókatona halfogyasztása évek óta súlyos gondokat okoz a halastavakon és természetes vizeken egyaránt. Hazánkban jelenleg mintegy 2500-3000 pár fészkel, de a kóborló és vonuló madarakat is beszámítva az állomány meghaladja a 25 ezer példányt. Figyelembe véve, hogy egy kárókatona naponta kb. fél kilogramm halat eszik, a faj évenkénti halfogyasztása – a havi létszámadatok alapján számítva – eléri a 2500 tonnát. Ez több, mint a hazai természetes vizek teljes évi halászzsákmánya, amely 2011-ben 2231 tonna volt.

A Tisza-tavon is komoly károkat okoz a kárókatona

A Tisza-tavon is komoly károkat okoz a kárókatona

A nyilvánvaló gazdasági károk mellett a nagy kárókatona jelentős problémákat okoz a természetvédelem területén is. Ezek közül ki kell emelni, hogy nagy hatékonysággal képes megfogni a hengeres testű halakat. Ilyen a kecsege, a márna, a süllő, a domolykó, de ilyen a magyar és német bucó is, amely fokozottan védett. Természetvédelmi károkozás az is, hogy fészkelő állományai a fészektelepekről fokozatosan kiszorítják a többi, természetvédelmi oltalom alatt álló madárfajt, pl. a szürke gémet, a bakcsót és a kis kócsagot.

A Tisza-tavon is komoly károkat okoz a kárókatonaMegfigyeléseink szerint a Tisza-tó két, nagy fészektelepén 2012-ben mintegy 400 pár költött, vonulási időszakban azonban naponta 1000-nél is több példányt számoltunk. Ez a tömeg óvatos becslés alapján is olyan mennyiségű halat fogyaszt évente, amely meghaladja a horgászok összes fogását (ez 2012-ben a leadott fogási naplók alapján 112 tonna volt).

A Tisza-tavon is komoly károkat okoz a kárókatonaA nagy kárókatona mellett az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt a kis kárókatona egyedszáma is. A kisebb termetű, közeli rokon faj napi halfogyasztása 300 g körül mozog, de már a 2-3 grammos halivadékot is elfogja. A hazai állomány drasztikus növekedése, ahogyan országos szinten, a Tisza-tavon is egyre nagyobb problémát okoz.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a probléma súlyosságának megfelelően foglalkozik a kárókatona-kérdéssel, kezdettől részt vesz a Vidékfejlesztési Minisztérium által 2012-ben létrehozott kárókatona-munkacsoport tevékenységében. Társaságunk 2013-ban – a jogszabályok nyújtotta lehetőségek figyelembevételével – csökkenteni kívánja a nagy kárókatona helyi állományát. A beavatkozások mértékének meghatározását és a két faj állományváltozásának további monitorozását a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetve, illetve együttműködve kívánjuk megoldani.

Forrás: sporthorgász.eu

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .