?Hej, halászok, halászok?? Lehalászás Lehalászás

DI Lehalaszas Hortobagy 28 600x400

A Hortobágyi Halgazdaság hét tóegységében, mintegy hatezer hektárról halásszák le (kemény férfimunkával) ezekben a hetekben az idei ?termést? a szakemberek. Lupsán Róbert vezérigazgató a lehalászás kezdetekor abban reménykedett, hogy november végéig mintegy tízezer mázsa hal kerül a hálókba, onnan pedig részben a fogyasztók asztalára, részben pedig a teleltető tavakba.

DI Lehalaszas Hortobagy 28 600x400

Korai a mérleg

 

Lupsán Róbert az idei eredményekről ennél többet most sem tud mondani, tekintve, hogy náluk a lehalászás még tart, ezért korai lenne mérleget vonni. A fiatal cégvezető utalt arra, hogy a halfogyasztás szempontjából a karácsony dömpingidőszaknak számít, ezért ők is arra törekednek, hogy igény szerint friss hal kerüljön a családok asztalára.

 

A Hortobágyon lehalászott halmennyiség több mint hetven százaléka ponty, húsz százaléka busa, a többi pedig amúr, illetve ragadozó, nagyrészt harcsa. Az ár az idén is érzékeny kérdés, hiszen az egyre növekvő termelési költségeket csak nagyon mérsékelten lehet a kereskedelemmel elfogadtatni. Miközben mi, magyarok továbbra is nagyon kevés halat eszünk, a szakember tapasztalatai szerint a fogyasztási szokásaink egyre inkább a feldolgozott termékek felé tolódnak el. Ez a hortobágyiak számára egyébként jó hír, hiszen a gazdaság halfeldolgozó üzemmel is rendelkezik, ami természetesen lehetőséget ad a magasabb hozzáadott érték előállítására. Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás mindössze négy kiló, az Unió tíz kilós átlagával szemben. Van tehát a halászati szakmának miért dolgozni?

Kivárnak?

 

 

 

A Hajdúszoboszlói Bocskai Halászai Kft. jóval kisebb területen gazdálkodik, ennek megfelelően náluk már befejeződött az őszi lehalászás. Horváth Ferenc ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, hogy 12 termelő tóban, összesen 467 hektáron gazdálkodnak, ahonnan idén ősszel mintegy 100 tonna pontyot, és harminc tonna egyéb piaci halat sikerült lehalászni. ?Meglehetősen nyomottak az árak, ezért a halat egyelőre a teleltető tavakba helyeztük át, és várjuk, hogy a jelenleginél jobb kondíciókkal értékesíthessük. A karácsony persze szorít bennünket, mégse akarjuk elkapkodni. Nálunk idén a vízhiány nem okozott gondot, a takarmányt is képesek voltunk finanszírozni, az viszont probléma, hogy miközben a takarmányok ára ?elszállt?, a felvásárlás ár ott van, mint egy évvel ezelőtt? ? jelentette ki a cégvezető.

 

HBN-PA

 

Forras: HAON.HU

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .