Természetes vizeken 3. rész. A csodálatos Tisza tó

csodalatos tisza to 07

csodalatos tisza to 01

A Tisza tónak komoly szerepe van a Tisza vízállás szabályzásában illetve egyéb feladatokban, mint például a ciánszennyezés enyhítésben is volt. Horgász szemszögből nézve pedig szinte maga a paradicsom. Megfelelő terep a legtöbb horgászmódszer eredményes gyakorlásához a finom keszegezéstől a pergetésen át egészen a harcsázásig. Én a keszegeket terveztem fogni. Szeptember közepe táján egy szombat délután érkezett a felkérés egy horgászatra a Tisza tóra. Persze ilyenre nem tudok nemet mondani így másnap hajnali 3 órakor már indultunk is pecázni. Azonban sajnos nem sikerült úgy felkészülöm, mint ahogy azt szerettem volna. Kevés etetőanyag és csonti volt otthon így ebből kellett megoldanom mivel már horgászboltba nem volt lehetőségem menni.

csodalatos tisza to 02

 

 

csodalatos tisza to 03
A horgászat helyszíne a szalóki öböl egyik beállója

Etetőanyagnak bő másfél zacskó Topmix Spice dévért és 1kg földet használtam dúsítva 1 doboz kukoricával. Csonti csupán csalizni volt elég így az nem került az etetőbe. Fontosnak tartom azonban ilyenkor, ha van lehetőség kerüljön az etetőanyagba élő anyag. Én általában csontit vagy pinkit használok kilónként 1-2dl, a szúnyogot az ára és nehéz tárolása illetve beszerezhetősége miatt kerülöm. Ami még szóba jöhet az a vágott giliszta, de ez sem olcsóság, ha nem tenyészti az ember.

 

csodalatos tisza to 04

 

csodalatos tisza to 05
Bekeverve

A horgászatra kedvenc pickerbotomat egy Manta Smart Picker 3m-es verzióját és egy feedert élesítettem. Alapozást csúzlival végeztem 10 egykezes gombóc formájában. Az orsón kiakasztottam a klipszet kb. 30méteren és egy markert csatlakoztattam a végszerelékem végére így könnyen meg tudtam csúzlizni.

 

Végszerelékem a pickerren 16-os főzsinór, 14-es előke 14-es horog. A feederren 20-as főzsinór 16-os előke és 10-es horog itt nagyobb csalikat alkalmazva próbáltam az etetés mellől szebb halakat fogni.

csodalatos tisza to 06
A botok felállítását nehezíti a köves part

Az etetéstől számítva egy órát kellett várni az első kapásra, ami sajnos nem lett meg ám a következő meg akadt. Ezt a halat szerencsére fárasztani is kellett így tudtam testesebb példánnyal van dolgom.

csodalatos tisza to 07
Gyönyörű bodorka

Ilyen kezdésre nem számítottam. Rendesen megadta a horgászat alaphangulatát. Az első hal után már kb. 20 percenként volt kapásom, és ahogy telt az idő egyre gyakrabban sikerült kapást kicsikarni.

csodalatos tisza to 08
Egy újabb szebb jószág ezúttal egy testes vörösszárnyú

A feeder bot spicce mozdulatlan volt hiába próbáltam ízesített kukoricát magába, csontival spékelve. A pickerboton szinte végig csontival csaliztam néha gilisztával. Ahogy telt múlt az idő egyre több etetőanyag került be a folyamatos dobásoknak köszönhetően egyre több kapásom is lett. Persze nem sikerült megfogni mindet, de élvezetes horgászat alakult ki. A vége felé a feederrel is sikerült is halat fogni.

csodalatos tisza to 09
A néhány órás horgászat eredménye

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy pár deci csontival plusz 1-2kg etetőanyaggal könnyen lehetett volna több halat zsákmányolni. De nem bánkódom, mert élveztem a horgászat minden percét ebben a csodálatos vízi rengetegben.

csodalatos tisza to 010

 

Írta: Dézsi Kornél

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .