0
Your Cart

A vízminta eredménye!

Dr. Veres Ferenc elmondása alapján a Fancsikai 1-es víztározón, 2012.11.04-én kezdődött halpusztulást, egy kék algatörzsre hallgató ?kórokozó? okozta. Ez az algatörzs, nevéhez nem mindig azonos színben tündöklik, ezért látható most éppen piros formában? A hivatalos meghatározás szerint, a víztározó vizében a nagy mennyiségű alga, oly magas koncentrációt ért el, hogy az alacsony vízállással kombinálva, oxigénhiányt idézett elő. Ez az alga fajta éjszaka kifejezetten nagy mennyiségű oxigént szív el, míg nappal viszonylag keveset. Ezért volt látható mindig reggelre a pusztulás.

Megkérdeztem a mohosz elnökét, hogy mi következik ezután? Mit szándékozik tenni?

Válaszában elmondta Dr Veres Ferenc, hogy itt igazán nincs mit tenni, mint várni a csapadékos időjárást, és reménykedni abban hogy mihamarabb helyre áll a tó vízszintje és vízminősége.

Dr. Veres Ferenc válaszában még arra is kitért, hogy számára roppantul kellemetlen hogy az ingadozó vízállás miatt az erdőspuszta Mohosz által kezelt tavain szinte semmit nem tudnak előre tervezni. Már tavasszal az első telepítés alkalmával attól rettegnek hogy mi lesz vajon ősszel. Mint ahogy ez most ebben az évben itt a Fancsika 1-ben be is igazolódott. A Mohosz elnök azt is sérelmezte hogy a kormányváltás óta még kevesebb pénz jut halasításra, ugyanis a Fidesz, az Mszp-s kormányzás idején még évente folyósított 10 millió forintos állami támogatást is megvonta. Ebből a 10 millióból pl. pontosan tudták fedezni a H.B.megyei Mohosz teljes területén az év első telepítéseit.

Az elnök az erdőspusztai tavak jövőbeni vízellátását abszolút kilátástalannak, és elkeserítőnek tartja. Egyetlen megoldásként csak is a CIVAQA program létrehozását tartja, ahol külső, felszíni vízutánpótlással, a Keleti- főcsatornából ide vezetett vízzel állandó szinten lehetne tartani a Fancsikai- tavak, a Mézeshegyi- tározó, és a Vekeri-tó vízállását. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben politikusokkal fog találkozni, ahol szorgalmazni fogja ennek a beruházásnak a mielőbbi elkezdését. Ennek értéke 15 milliárd forint lenne. Továbbá reménykedik abban, hogy az uniós pénzek 2014-es újra elosztásánál már nem fogja Debrecen városa figyelmen kívül hagyni az erdőspusztai-tavak sanyarú, és egyre bizonytalanabb vízellátási problémáját. (Részlet)

Forrás: Erdőspusztai horgászportál

Érdekes volt? Küld el másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

vissza az elejére