Így csalogatnák a magyar tavakhoz a külföldieket

A készülőben lévő új halgazdálkodási törvény változtatna a horgászat szabályozásán is, mivel a tárca ösztönözné a hazai vizek horgásztatással való hasznosítását. Magyarországon évek óta nagyjából stabil a horgászok száma: a kiadott engedélyek alapján évi 320 ezer felnőtt, és mintegy 40 ezer gyerek horgászik rendszeresen. Az egyik legfontosabb változás lesz, hogy még az idén létrehozza az állam az állami horgászjegyek országos nyilvántartását, ami naprakész információkat tartalmaz majd a bevont engedélyekről is – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Bardócz Tamás, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati főosztályvezető-helyettese.

Ez megteremti a lehetőségét annak, hogy ha a területi horgászengedélyeket kiadó egyesületek, illetve egyéb hasznosítók is úgy akarják, jövőre akár már on-line is meg lehet majd venni a területi engedélyeket. Az országos nyilvántartást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vezeti majd.

A másik fontos változás lenne a tervek szerint, hogy a VM szeretné bevezetni az állami turista horgászjegyet. Ez lényegében véve lehetővé tenné, hogy aki csak rövidebb időtartamra szeretne horgászni a nyaralása alatt, az különösebb előkészületek nélkül megtehesse azt az éves állami horgászjegy áráért. Ráadásul ez kiváltaná a külföldi horgászok állami jegyét is.

Jelenleg ugyanis csak az horgászhat, aki az állami jegy kiváltása mellett letette a horgászvizsgát, tagja valamelyik horgászegyesületnek, és pluszban kiváltja az általa kiválasztott vízre szóló területi engedélyt is. A tárca elképzelése szerint a turistajegy csökkentett időtartamra szólna, korlátozná a használható eszközök számát, ráadásul meg kellene venni mellette a területi engedélyt is. Egyelőre még tárgyalunk a szakmai szervezetekkel arról, hogy mennyi időre szóljon a turistajegy, az eredeti elképzelés szerint két hónapos lenne – mondta Bardócz Tamás. A szaktárca várakozása szerint a bevezetést követő második-harmadik évben az évi 100 ezret is elérheti az értékesített turistajegyek száma, és föllendülhet a horgászturizmus is.

A törvényalkotás során halbiológusok ajánlásai alapján átgondolják a halfogási tilalmi időket illetve a méretkorlátozásokat is.

Forrás: Napi Gazdaság

2 thoughts on “Így csalogatnák a magyar tavakhoz a külföldieket

  1. jól hangzik.
    és a turistajegyet vajon a magyarok is megvehetik? (a vizsgakötelezettségre gondolok elsősorban, lehet, hogy így nem lenne szükség vizsgára, ami igazán macerássá teszi az egészet)
    Mi lenne, ha online lehetne vizsgázni is? 🙂 aztán paypalon kifizetnénk a díjat, és kész.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .